Skip to content

Effectief Leiderschap

Voor directeuren, adjunct-directeuren en teamleiders die het verschil willen maken
 • Ontwikkel uw leiderschapsvaardigheden gericht
 • Hoogst gewaardeerde herregistratieprogramma
 • 80 herregistratiepunten in 5 dagen
Inschrijven
Alle opleidingen geheel evidence-informed NVAO erkende opleider Beoordeeld met een 8,6 door onze deelnemers

Download de brochure voor meer informatie over het programma, onderwerpen, docenten, deelnemersprofiel, toelatingseisen en praktische informatie.

 

De drie persoonlijke ontwikkelingsthema’s, Wie ben ik?, Wat wil ik en wat kan ik? & Wat doe ik? worden in dit herregistratie programma behandeld. Persoonlijke ontwikkeling, aandacht voor de ander, het team en de organisatie (situatie / context) staan centraal tijdens de sessies.

Aan de hand van verschillende aangereikte theorieën over effectief leiderschap en een 360 ̊ feedback vragenlijst verkrijgen deelnemers inzicht in de eigen leiderschapscompetenties, persoonlijkheidskenmerken en tevens in hun sterke punten. Hiermee verkrijgen deelnemers inzicht in wie zij zijn, waar zij qua leiderschapsstijl en –aanpak staan en hoe zij hun team en de organisatie kunnen stimuleren om de doelen en ambitie samen te behalen. Tot slot leren zij hoe zij leiderschapseffectiviteit en leiderschapsstijl kunnen versterken en verder ontwikkelen.

Deelnemers worden op basis van deze aanpak gevraagd om een start te maken met een praktijk case voor de eigen organisatie. Deze zal worden besproken en kan worden geïmplementeerd in de schoolorganisatie. Op basis van deze casus passen de deelnemers het geleerde uit dit programma in de werkpraktijk en schoolorganisatie toe (welke strategieën kunnen worden ingezet om de leiderschapsontwikkeling te bereiken).

Tevens is het voor schoolleiders van groot belang om te kunnen inspireren en motiveren en effectieve coaching- en feedbackvaardigheden te gebruiken. Een schoolleider kan deze vaardigheden leren.

Er zal aandacht worden besteed aan een aantal belangrijke theoretische achtergronden en kaders met betrekking tot Effectief leiderschap van o.a.

 • Peter Drucker
 • Zenger | Folkman
 • Steven Covey
 • Frederic Laloux

Deze kaders worden gebruikt ten behoeve van de persoonlijke ontwikkeling tot effectief - en inspirerend leiderschap en worden, samen met de uitkomsten van de 360 ̊ feedback, getoetst en aangescherpt. Het gaat hierbij om de volgende aspecten:
 • Zelfkennis met betrekking tot het effect van je gedrag op je team.
 • Inzicht in eigen leiderschapsprofiel zoals, instaat zijn om beslissingen te nemen, mensen inspireren en motiveren tot hogere prestaties, het nemen van risico’s, e.d.
 • Zwaktes in context plaatsen en sterktes benutten in het realiseren van organisatie doelstellingen.

Goede schoolleiders vernieuwen en veranderen; ze pakken de status quo aan. Zij inspireren collega’s tot een heldere en gemeenschappelijke visie, stellen anderen in staat te handelen, geven het goede voorbeeld en nemen de organisatie op sleeptouw. Hoe kom het dat de ene leider in gestaag tempo blijft doorgroeien terwijl de ander op een bepaald niveau blijft hangen? Belangrijk is om jezelf te leren kennen, je omgeving te doorgronden en de optimale keuze te maken voor het samenstellen van het team.

Ontwikkelen van effectief leiderschap betekent dat deelnemers zichzelf beter leren kennen: (sterke en minder sterke competenties, persoonlijkheidskenmerken, passie, normen en waarden e.d.), en deze zelfkennis benutten en effectief te kunnen vertalen naar de schoolleiderspraktijk.

Het programma Effectief leiderschap bestaat uit 3 delen en is verdeeld over 5 dagen. Deel 1, gaat in op de ontwikkeling van Effectief leiderschap: wie ben ik als leider (inzicht in leiderschapsprofiel, persoonlijkheidskenmerken), en wat wil ik: ambitie en visie. Het 2e deel gaat verder op deze ontwikkelgebieden in en geeft aan hoe deelnemers hun leiderschapsvaardigheden zo effectief mogelijk kunnen toepassen en hoe te versterken: wat kan ik en wat doe ik als leider. Door aan beide delen deel te nemen her-registreert de schoolleider zich voor het hele thema Effectief leiderschap. Indien dit programma wordt gebruikt voor een formele accreditatie is er een vijfde slotdag met presentaties en bespreking van de gemaakte paper.

1. Wie ben ik?
Effectief Leiderschap en uw Effectief leiderschapsprofiel.
Leiderschap theorieën van o.a Drucker, Covey, LaLoux en Zenger | Folkman worden toegelicht. Verschillende vormen van leiderschap die kenmerkend zijn voor het 21e Eeuw denken, doen en handelen, waaronder o.a.: Effectief Leiderschap, De Leider als Coach en Effectief Feedback geven.

De volgende programmaonderdelen komen aan bod:

 • Introductie op leiderschapsontwikkeling. Jezelf als persoon typeren: inzicht in persoonlijke eigenschappen.
 • Waar sta ik? Waar ligt mijn kracht/ sterke punten? Hoe ziet mijn leiderschapsprofiel eruit? Wat kan ik in mijn situatie inzetten en hoe versterk ik mijn effectiviteit?
 • Door het uitvoeren van individuele en groepsopdrachten wordt het bewustzijn over de eigen positie vergroot en de waar jij al leider het verschil kan maken.
 • Opstellen van een Persoonlijk Ontwikkelplan en een eigen leerdoel bepalen.
 • CPO-model: waar ligt mijn kracht (sterke punten), wat is mijn passie en wat heeft de organisatie nodig?
 • Bij het voortbouwen op je sterkte is het effectiever om andere methoden van ontwikkeling te gebruiken. Zogenaamde “correlerende competenties” ondersteunen de leiderschapsontwikkeling en versterken deze.
 • Inspirerend leiderschap en leiderschapsstijlen en effectiviteit: Welke stijl hanteer ik als leider? Wat voor leiderschapsstijl hanteer ik? Waar ligt mijn kracht?
 • De leider als Coach (in kleine groepen) uitgewerkte praktijk casussen in wat de impact van je stijl is op de dagelijkse schoolpraktijk.

2. Wat wil ik?
Management, leiderschap en visie in relatie tot doelen.

Bij dit thema komen de volgende programmaonderdelen aan bod:
 • Verandermanagement De verschillen tussen management en leiderschap. Visie in relatie tot doelen: leveren van een bijdrage als leider aan de doelen van de school.
 • Het doornemen en opstellen leervraag & praktijkcase (samenwerken in groepen onder begeleiding): verwerken van een analyse binnen een organisatie in verandering en aangeven welke leiderschapsstijl(en) hier van waarde zijn. Hierbij kan de schoolleider zichzelf de volgende vragen stellen: wat zijn de bestaande organisatiekenmerken, visie en cultuur en hoe zijn deze tot stand gekomen? Wat zijn aanbevelingen om de organisatiekenmerken (structuur, personeel, ontwikkeling e.d.), visie en cultuur nog beter met elkaar op één lijn te brengen? Welke ontwikkelingen/ uitdagingen zijn er vanuit de omgeving? Wat zijn de sterke en zwakke punten van het team en de school? Wat is mijn leiderschapsrol hierin en hoe zet ik het team in bij het bereiken van de doelen? Wat verdient aandacht ten aanzien van competenties en de invulling van het eigen leiderschap

3. Wat kan ik en wat doe ik?
Situationeel leiderschap en effectieve leiderschapsvaardigheden De Leider als Coach! Dit onderdeel wordt op maat georganiseerd afhankelijk van groepsgrootte en wensen voor accreditatie.

Voor het beantwoorden van deze vragen worden de volgende onderdelen behandeld:
 • De leider als coach: welke leiderschapscompetenties zijn van belang voor de verdere ontwikkeling van de organisatie en het team? Welke competenties verdienen prioriteit en hoe worden deze opgepakt?
 • Feedback geven: Welke feedback wil je geven aan je co-deelnemer om hiermee het persoonlijke ontwikkelplan te complementeren? Welke leiderschapsstijl kun je inzetten die past binnen de situatie van je schoolorganisatie?
 • Interactief hoorcollege: ‘effectieve feedback geven en ontvangen’, inleiding en introductie, over het belang van effectieve feedback en hoe feedback op hoog niveau het verschil kan maken voor de verdere ontwikkeling van medewerkers en de leercultuur van de schoolorganisatie.
 • Hoe organiseer je een natuurlijke en vertrouwde omgeving voor het geven en ontvangen van feedback (inclusief ruim de tijd voor oefeningen).
 • Menselijke emoties en psychologische behoeften: een opdracht maken en oefeningen uitvoeren om feedback op een effectieve wijze te kunnen geven en ontvangen.
 • Opbouwende en corrigerende feedback: oefenen in groepen met gesprekken voeren en coaching vaardigheden. Effectieve feedback toepassen (o.a. op basis van het gespreksmodel FUEL). Communicatiestrategieën in de context van de verandering.

Komt deze opleiding in aanmerking voor subsidie?
Kijk onder "Studiekosten" om te zien welke mogelijkheden er zijn.

Is deze opleiding ook als InCompany traject beschikbaar?
Ja, Academica doet al haar opleidingen ook InCompany. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte.

Startmomenten

Nader te bepalen

Locatie
De bijeenkomsten vinden plaatsen op onze locatie in Amsterdam, nabij het Rijksmuseum. Het adres van Academica is Weteringschans 28, 1017 SG. Wij zijn zowel met het openbaar vervoer als met de auto goed bereikbaar. 

 

InCompany
Data & locatie voor InCompany studiedagen worden over in overleg ingepland. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

 

Bereikbaarheid Academica
Openbaar vervoer
Plan je reis naar Academica via 9292 of NS.

 

Vanaf Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid zijn we het snelst bereikbaar met metro 52. Na het uitstappen bij metrostation Vijzelgracht is het nog enkele minuten lopen naar Academica.

 

 • Vanaf Amsterdam Centraal: metro 52 richting Zuid. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit.
 • Vanaf Amsterdam Zuid: metro 52 richting Noord. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit.

 

Auto
Plan je reis naar Academica via Google Maps. In de omgeving zijn er bewaakte parkeergarages. Voordelig parkeren is mogelijk op P+R locaties, waarna de reis kan worden voortgezet met het openbaar vervoer. Wij adviseren de P&R RAI of P&R Noord. Metro 52 brengt u vanaf beide P&Rs naar de halte Vijzelgracht. Academica ligt op enkele minuten lopen van metrostation Vijzelgracht.

Kijk voor meer informatie over kosten en mogelijkheden op de website van de RAI.

Voor het herregistratieprogramma Effectief Leiderschap betaalt u per deelnemer € 3.250 (vrijgesteld van btw). Dit is exclusief € 225 registratiekosten in het Schoolleidersregister PO en arrangementskosten (o.a. lunch/koffie/thee).

Meld u eenvoudig en veilig aan in enkele minuten. Om uw inschrijving succesvol te laten verlopen hebben we een aantal gegevens nodig. Na het klikken op onderstaande inschrijfknop kunt u in 3 stappen uw inschrijving voltooien.

Stap 1: Vul uw contactgegevens in. Zo weten we wie u bent en hoe we u kunnen bereiken.
Stap 2: Vul de gegevens in die we nodig hebben voor het opstellen van een studieovereenkomst en het maken van uw diploma of certificaat.
Stap 3: Controleer de gegevens en bevestig uw inschrijving.

Na afronding van uw inschrijving ontvant u binnen enkele minuten uw studieovereenkomst op het door u opgegeven e-mailadres. Bewaar deze goed.

We nemen op werkdagen binnen 48 uur contact met u op om u te verwelkomen bij Academica en uit te leggen wat u kan verwachten. Zo weet u precies waar u aan toe bent.

Dit programma is ook als incompanytraject beschikbaar. Zo is het mogelijk meerdere mensen van de school of stichting tegelijk en op eigen locatie op te leiden. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte.

Vrijblijvend adviesgesprek?

Gerelateerde opleidingen

Professionele Leergemeen­schappen

Leer leidinggeven aan de continue verbetering en vernieuwing van onderwijskwaliteit.

Wildcard

Regie en strategie

Als je niet weet waar je naar toe wilt, zul je er ook nooit komen.

55 herregistratiepunten

Kansen voor gelijkheid

Neem leiderschap om de kansen van al uw leerlingen te vergroten.

45 herregistratiepunten

Leidinggeven aan verandering

Een programma voor het borgen van kennis en kwaliteit in uw school.

60 herregistratiepunten

Toekomst­gericht Onderwijs

Onderwijskundig leiderschap voor het bouwen aan een toekomstgerichte school.

40 herregistratiepunten

Kennis- en kwaliteits­ontwikkeling

Het programma voor het borgen van kennis en kwaliteit in uw school.

70 herregistratiepunten

In relatie staan tot de omgeving

Leer optimaal samenwerken in de stad en regio.

35 herregistratiepunten

Contact

Bent u aan het oriënteren op een opleiding, studeert u al bij Academica of heeft u een andere vraag? Wij helpen u graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar u binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

Academica_Weteringschans

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam