Skip to content

Effectief gedrag in de school

Leer een schoolbrede kwaliteitsaanpak en gedragscultuur ontwikkelen
 • Praktische handvatten voor steengoed onderwijs en een glasheldere gedragscultuur
 • Voor de niveaus van leerling, leraar en de school
 • Geheel evidence informed programma
Inschrijven
Alle opleidingen geheel evidence-informed NVAO-erkende opleider Beoordeeld met 8,3

Download de brochure voor meer informatie over het programma, onderwerpen, docenten, deelnemersprofiel, toelatingseisen en praktische informatie.

 

Steengoed onderwijs & glasheldere gedragscultuur
Het Nederlandse onderwijs kampt met een aantal grote uitdagingen. Enerzijds zien we al jaren een dalende trend in de onderwijsresultaten en verlaten steeds meer leerlingen het onderwijs zonder goede basisvaardigheden in lezen, schrijven en rekenen, waardoor de kansenongelijkheid toeneemt. Anderzijds is er een groeiend lerarentekort, waardoor het ook steeds moeilijker wordt om die trend in de onderwijsresultaten te keren. (De Staat van het Onderwijs 2019, 2021, 2022)

Gedrag is de basis
Gedrag ligt aan de basis van deze twee grote thema’s. Nederlandse klassen behoren tot de rumoerigste en wanordelijkste binnen de OESO, wat resulteert in minder effectieve lestijd die kan worden besteed aan lesgeven. (PISA 2018, TALIS 2018)

Een goed disciplinair klimaat op school leidt tot betere schoolprestaties, want er is geen effectief leren zonder goed gedrag. Dat effect is zichtbaar bij alle groepen leerlingen, ongeacht hun geslacht en achtergrond. Daarom is het ook in het kader van kansengelijkheid belangrijk om een heldere gedragsaanpak op scholen te hebben. 

Ongewenst gedrag van leerlingen is ook een belangrijke oorzaak van stress bij leraren en een reden voor leraren om het onderwijs te verlaten. Scholen met een goede gedragsaanpak zijn aantrekkelijkere werkgevers. 

De hele school is aan zet
Een effectieve aanpak van gedrag in school vraagt nadenken over routines en relatie, niet alleen over regels en sancties. Gedrag moet aangeleerd en constant bewaakt worden, het moet ingebed zijn in het hele curriculum. Dat is een schoolbrede taak, de leraar mag hier niet alleen in staan.

Tijdens deze leergang van vier bijeenkomsten bekijkt je je eigen rol in de school kritisch door middel van een breed aanbod aan thema's. Gedurende het programma krijg je handvatten om je eigen rol gerichte invulling te geven op het gebied van een glasheldere gedragscultuur. 


Aan het einde van het traject heeft de school een heldere visie op gedrag geformuleerd die zich vertaalt in een schoolcultuur met duidelijke routines en regels en hebben de individuele leerkrachten de kennis en vaardigheden om hier binnen hun eigen klas en daarbuiten aan bij te dragen.

De kerndocenten van de leergang zullen je meenemen door de landelijke ontwikkelingen, wetenschappelijke kijk en aanpak op de versterking van een glasheldere gedragscultuur; “vertel leerlingen zich niet te gedragen, leer het hen!”


Je krijgt daarnaast praktische handvatten aangereikt over het ontwikkelen van een schoolbrede kwaliteitsaanpak en hoe je een glasheldere gedragscultuur op een effectieve manier kunt coördineren.

Bijeenkomst 1 - Gedragscultuur ontwerpen 

 • Wat is ongewenst gedrag?
 • Oorzaken en gevolgen van ongewenst gedrag
 • Normen, waarden en schoolcultuur
 • Visie op gedrag formuleren
 • Routines, relatie en respons
 • Voorkomen is beter dan genezen 

Bijeenkomst 2 - Gedragscultuur bouwen 

 • Observatie in de school  
 • Aan de slag met feedback uit observatie
 • Visie op gedrag organiseren
 • Hoge verwachtingen
 • Gedrag onderwijzen
 • Regels en scripts 

 

Bijeenkomst 3 - Gedragscultuur onderhouden 

 • Visie op professionaliteit
 • Feedback op gedrag
 • Sancties en beloningen
 • (De-)escalatie
 • Ouderbetrokkenheid  

Bijeenkomst 4 - Gedragscultuur onderhouden 

 • Observatie in de school  
 • Aan de slag met feedback uit observatie 
 • Visie op veranderen en verankeren 
 • Professionele feedbackcultuur 

Komt deze opleiding in aanmerking voor subsidie?
Kijk onder "Studiekosten" om te zien welke mogelijkheden er zijn.

Is deze opleiding ook als InCompany traject beschikbaar?
Ja, Academica doet al haar opleidingen ook InCompany. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte.

 

Hoe gaat Academica om met COVID?
Academica University of Applied Sciences volgt de richtlijnen die door het RIVM voor Hogescholen zijn gesteld. De meest recente informatie tref je op de website van RIVM.

Alle lessen blijven op locatie plaatsvinden. Dit omdat wij de kwaliteit van het onderwijs zo goed mogelijk willen waarborgen. Wij vragen je om - als je thuis moet/wilt blijven in verband met klachten - in overleg met een medestudent te regelen dat je de les online kunt volgen. Via onze online leeromgeving MyAcademica kun je je medestudenten vinden.

Academica stelt zelftests beschikbaar. Deze zijn gratis verkrijgbaar bij het Student Service Center.

Nader te bepalen

Locatie
De bijeenkomsten vinden plaatsen op onze locatie in Amsterdam, nabij het Rijksmuseum. Het adres van Academica is Weteringschans 28, 1017 SG. Wij zijn zowel met het openbaar vervoer als met de auto goed bereikbaar. 

 

InCompany
Data & locatie voor InCompany studiedagen worden over in overleg ingepland. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

 

Bereikbaarheid Academica
Openbaar vervoer
Plan je reis naar Academica via 9292 of NS.

 

Vanaf Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid zijn we het snelst bereikbaar met metro 52. Na het uitstappen bij metrostation Vijzelgracht is het nog enkele minuten lopen naar Academica.

 

 • Vanaf Amsterdam Centraal: metro 52 richting Zuid. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit.
 • Vanaf Amsterdam Zuid: metro 52 richting Noord. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit.

 

Auto
Plan je reis naar Academica via Google Maps. In de omgeving zijn er bewaakte parkeergarages. Voordelig parkeren is mogelijk op P+R locaties, waarna de reis kan worden voortgezet met het openbaar vervoer. Wij adviseren de P&R RAI of P&R Noord. Metro 52 brengt je vanaf beide P&Rs naar de halte Vijzelgracht. Academica ligt op enkele minuten lopen van metrostation Vijzelgracht.

Kijk voor meer informatie over kosten en mogelijkheden op de website van de RAI.

Dit traject betreft maatwerk. Neem contact op voor een advies en offerte op maat voor je school of stichting.

Meld je eenvoudig en veilig aan in enkele minuten. Om je inschrijving succesvol te laten verlopen hebben we een aantal gegevens nodig. Na het klikken op onderstaande inschrijfknop kun je in 3 stappen je inschrijving voltooien.

Stap 1: Vul je contactgegevens in. Zo weten we wie je bent en hoe we je kunnen bereiken.
Stap 2: Vul de gegevens in die we nodig hebben voor het opstellen van een studieovereenkomst en het maken van jouw diploma of certificaat.
Stap 3: Controleer de gegevens en bevestig je inschrijving.

Na afronding van je inschrijving ontvang je binnen enkele minuten je studieovereenkomst op het door jou opgegeven e-mailadres. Bewaar deze goed.

We nemen op werkdagen binnen 48 uur contact met je op om je te verwelkomen bij Academica en uit te leggen wat je kan verwachten. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Dit programma is ook als incompanytraject beschikbaar. Zo is het mogelijk meerdere mensen van de school of stichting tegelijk en op eigen locatie op te leiden. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte.

Vrijblijvend adviesgesprek?

Gerelateerde opleidingen

Post-HBO Intern Begeleider

De rol van van de IB’er is aan het veranderen. Blijf niet aan de zijlijn staan.

Erkend Post HBO diploma

Van Intern Begeleider naar Kwaliteitscoördinator

Ontwikkel jezelf in de rol van trendanalist, zorgregisseur en leercoördinator

Certificaat

Michaela Concept Schools

De weg naar steengoed onderwijs en een glasheldere gedragscultuur.

Eerder bekeken opleidingen

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam