Skip to content

Effectief gedrag in de school

Leer een schoolbrede kwaliteitsaanpak en gedragscultuur ontwikkelen
 • Praktische handvatten voor steengoed onderwijs en een glasheldere gedragscultuur
 • Voor de niveaus van leerling, leraar en de school
 • Geheel evidence informed programma
Inschrijven
Alle opleidingen geheel evidence-informed NVAO erkende opleider Beoordeeld met een 8,6 door onze deelnemers

Download de brochure voor meer informatie over het programma, onderwerpen, docenten, deelnemersprofiel, toelatingseisen en praktische informatie.

 

Tijdens deze leergang van drie bijeenkomsten bekijkt u uw eigen rol in de school kritisch door middel van een breed aanbod aan thema's. Gedurende het programma krijgt u handvatten om uw eigen rol gerichte invulling te geven op het gebied van steengoed onderwijs & glasheldere gedragscultuur voor de niveaus van leerling, leraar en de school.

De kerndocenten van de leergang zullen u meenemen door de landelijke ontwikkelingen, wetenschappelijke kijk en aanpak op de versterking van de onderwijskwaliteit alsook op een glasheldere gedragscultuur; “vertel leerlingen zich niet te gedragen, leer het hen!”

U krijgt daarnaast praktische handvatten aangereikt over het leren van leerlingen en leraren, het ontwikkelen van een schoolbrede kwaliteitsaanpak en hoe u de een glasheldere gedragscultuur op een effectieve manier kunt coördineren.

 

Visie op leren & gedrag
De vraag die we ons moeten stellen is: wat zorgt ervoor dat leraren hoge verwachtingen van al hun leerlingen hebben? (Rubie-Davies, 2015) en vandaaruit kennis aanleren en vaardigheden oefenen. Werken vanuit grenzeloos geloof in leerlingen, onderwijs gericht op de wetenschap van de cognitieve leerpsychologie, maakt dat alle leerlingen alles kunnen leren; van Rosenshine, met betrekking tot leerkrachtvaardigheden, sterk klassen- & gedragsmanagement, alsook de inrichting van leeractiviteiten.

Glasheldere gedragscultuur
Leerkrachten moeten er gezamenlijk voor zorgen dat, vanaf groep 1 tot en met groep 8 (in opbouw), routines worden aangeleerd t.a.v. gewenst gedrag. Routines zorgen voor voorspelbaarheid en hebben daarmee een positie invloed op een veiliger klassenklimaat, maar bovenal; routines zorgen voor minder kans op ‘overload’ van het werkgeheugen. De leerling hoeft zich niet af te vragen: ”Hoe gedraag ik mij hier?”, maar weet zich precies te gedragen en zo wordt minder ‘ruimte bezet’ in het werkgeheugen, dus ‘meer ruimte’ om tot leren tijdens de rekenles te komen.

Het is belangrijk dat we aansturen op heldere gedragsverwachtingen, zodat leerlingen hun eigen gedrag kunnen reguleren. Specifieker doelen wij op het aanleren van de vier bouwstenen die we terugzien bij succesvolle mensen; leer leerlingen de betekenis en gewenste uitvoering van zelfdiscipline, zelfregulatie, volharding en geduld (Bennett, 2020).

Bijeenkomst 1 - Building Blocks & Visie op leren & gedrag

 • Building Blocks van hedendaags goed onderwijs.
 • Theorie en opvattingen over onderwijskwaliteit aan de hand van cognitive leerpsychologie
 • Visie op leren & gedrag en visie op het leren & gedrag organiseren

 

Bijeenkomst 2 - Glasheldere gedragscultuur & schoolbrede afspraken

 • Regie op effectief gedrag en coördinatie van leren, gedrag en sterke onderwijskwaliteit.
 • Schoolbrede gedragsaanpak en afspraken.

 

Bijeenkomst 3 - Verdieping steengoed onderwijs & glasheldere gedragscultuur

 • School als professionele leergemeenschap en de rol van de leraar in het licht van effectief gedrag in de klas
 • Evidence-informed standaarden over wat alle leraren zouden moeten weten en kunnen om onderwijs & gedrag van hoge kwaliteit te kunnen bieden an alle leerlingen.

Komt deze opleiding in aanmerking voor subsidie?
Kijk onder "Studiekosten" om te zien welke mogelijkheden er zijn.

Is deze opleiding ook als InCompany traject beschikbaar?
Ja, Academica doet al haar opleidingen ook InCompany. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte.

Locatie
De bijeenkomsten vinden plaatsen op onze locatie in Amsterdam, nabij het Rijksmuseum. We zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

 

Bereikbaarheid Academica
Het adres van Academica is Weteringschans 28, 1017 SG in Amsterdam. Vanaf Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid zijn we het snelst bereikbaar met metro 52. Na het uitstappen bij metrostation Vijzelgracht is het nog enkele minuten lopen naar Academica.

Openbaar vervoer
Plan je reis naar Academica via 9292 of NS.

 • Vanaf Amsterdam Centraal: metro 52 (metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit), tram 24 (tramhalte Vijzelgracht).
 • Vanaf Amsterdam Zuid: metro 52 (metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit).

 

Academica ligt op 2 minuten lopen van station Vijzelgracht.

Auto
Plan je reis naar Academica via Google Maps. In de omgeving zijn er bewaakte parkeergarages. Voordelig parkeren is mogelijk op P+R locaties, waarna de reis kan worden voortgezet met het openbaar vervoer. Wij adviseren de P&R RAI of P&R Noord.  Metro 52 brengt u vanaf beide P&Rs naar de halte Vijzelgracht. Academica ligt op 2 minuten lopen van station Vijzelgracht.

Kijk voor meer informatie over kosten en mogelijkheden op de website van de RAI.

Voor de leergang ‘Effectief gedrag in de school’ betaalt u, per deelnemer € 2.250 (vrijgesteld van BTW). Dit is exclusief arrangementskosten (o.a. lunch/koffie/thee).

Meld u eenvoudig en veilig aan in enkele minuten. Om uw inschrijving succesvol te laten verlopen hebben we een aantal gegevens nodig. Na het klikken op onderstaande inschrijfknop kunt u in 3 stappen uw inschrijving voltooien.

Stap 1: Vul uw contactgegevens in. Zo weten we wie u bent en hoe we u kunnen bereiken.
Stap 2: Vul de gegevens in die we nodig hebben voor het opstellen van een studieovereenkomst en het maken van uw diploma of certificaat.
Stap 3: Controleer de gegevens en bevestig uw inschrijving.

Na afronding van uw inschrijving ontvant u binnen enkele minuten uw studieovereenkomst op het door u opgegeven e-mailadres. Bewaar deze goed.

We nemen op werkdagen binnen 48 uur contact met u op om u te verwelkomen bij Academica en uit te leggen wat u kan verwachten. Zo weet u precies waar u aan toe bent.

Dit programma is ook als incompanytraject beschikbaar. Zo is het mogelijk meerdere mensen van de school of stichting tegenlijk en op eigen locatie op te leiden. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte.

Vrijblijvend adviesgesprek?

Gerelateerde opleidingen

Post-HBO Intern Begeleider

De rol van van de IB’er is aan het veranderen. Blijf niet aan de zijlijn staan.

Erkend Post HBO diploma

Van Intern Begeleider naar Kwaliteitscoördinator

Ontwikkel u in de rol van trendanalist, zorgregisseur en leercoördinator

Certificaat

Contact

Bent u aan het oriënteren op een opleiding, studeert u al bij Academica of heeft u een andere vraag? Wij helpen u graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar u binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

Academica_Weteringschans

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam