Dag van de Kwaliteitscoördinator 2023: I AM the KC'er
Een inspirerende en inhoudelijke dag waarin de rol van de kwaliteitscoördinator wordt uitgediept en versterkt.
Emmastraat 2, 1211 NG, Hilversum
Na een succesvolle editie vorig jaar, organiseert Academica wederom ‘De dag van de Kwaliteitscoördinator’. Speciaal voor alle intern begeleiders, zorgcoördinatoren, kwaliteitscoördinatoren en directeuren in het PO, VO en MBO. Een dag om kennis te vergaren, kennis te delen en heel veel collega’s te ontmoeten!
De dag biedt een gevarieerd programma met interessante sprekers waaronder:
- Prof. Carl Hendrick en Sonja Broerse MSc over de rol van leercoördinator en tips om lesgeven te verbeteren
- De Hartevelden School over "De gouden driehoek" van de KC'er, directeur en leerteamvoorzitter
- Prof. dr. Laura Batstra over de zorgen om zorg en handreikingen om hier anders mee om te kunnen gaan
- Prof. Tom Bennett over het creëren van een rustige en veilige omgeving in de klas en het belang hiervan
Daarnaast kun je deelnemen aan workshops over diverse thema's die helpen om je rol als KC'er nog beter vorm te kunnen geven. Ze worden gegeven door ervaren praktijkdocenten en onderwijsprofessionals.
Een terugblik op De dag van de Kwaliteitscoördinator 2022
Tijd |
Onderwerp & spreker |
8.30-9.00 |
Inloop |
9.00-9.15 |
Opening (Anna-Sophie de Lugt) Welkomstwoord |
9.15 -10.00 |
De rol van de leercoördinator (Prof. Carl Hendrick & Sonja Broerse) Prof. Carl Hendrick gaat samen met Sonja Broerse MSc in op elementen die het lesgeven kunnen verbeteren. Wat zijn zaken waar je als KC’er op kunt sturen om de effectiviteit van lessen te vergroten? Er worden tips gegeven waar je als KC’er leraren mee kunt ondersteunen en begeleiden en die als basis kunnen dienen voor het gesprek over een goede les. Deze presentatie is in het Engels. |
10.00-10.30 |
De verkiezing van de KC'er van het Jaar 2023 (Pim Pollen) Bekendmaking van de winnaar van de titel KC'er van het jaar 2023. |
10.30-11.00 |
Pauze |
11.00-11.45 |
"De gouden driehoek" (Hartevelden School) Het verbeteren van de kwaliteit van onderwijs ligt niet alleen bij de KC'er. Iedereen is hier verantwoordelijk voor. Maar het bewaken van de kwaliteit begint met een goede samenwerking tussen KC’er, Directeur en leerteamvoorzitter. De vraag is dan ook hoe kom je samen toe de gouden driehoek; KC’er, directeur en leerteamvoorzitter? De Hartevelden school geeft de good practice. Luister en raak geïnspireerd hoe zij dit hebben aangepakt, wat werkt en wat werkt niet. |
11.50-12.30 |
Workshop 1 Hieronder kun je de beschikbare workshops vinden. Na aankoop van je ticket kun je jouw voorkeur doorgeven. |
12.30-13.30 |
Lunchpauze |
13.30-14.10 |
Workshop 2 Hieronder kun je de beschikbare workshops vinden. Na aankoop van je ticket kun je jouw voorkeur doorgeven. |
14.15-15.00 |
Grote zorg over de zorg (Prof. dr. Laura Batstra) Als KC’er merk je dat de zorg toeneemt. Maar is dat allemaal werkelijk echte zorg? Laura neemt ons mee in deze discussie. En doet handreikingen om binnen jouw school hier anders mee om te kunnen gaan. Met als doel dat jij als zorgregisseur de leraar kan ondersteunen bij het vaardiger worden het juiste antwoord te geven op de onderwijsbehoeften van de leerling. |
15.00-15.45 |
Goed onderwijs begint met regie in de klas (Prof. Tom Bennett) Uit onderzoek blijkt dat Nederland de rumoerigste klassen van de wereld heeft en dat dit één van de oorzaken is van uitval van leraren door burn-out. Ook leidt dit ertoe dat leerlingen zich niet veilig voelen. Hoe zorgen wij ervoor dat de rust in de klas terug keert? Welke tools heb jij als KC’er om de school te ondersteunen bij het voeren van de regie in de klas? Deze presentatie is in het Engels. |
15.45-16.00 |
Afsluiting |
We geven je graag de mogelijkheid om de workshops bij te wonen die voor jou het meest interessant zijn. Per workshop tref je hier een korte omschrijving. Na het kopen van je ticket(s), kun je jouw voorkeuren doorgeven.
Workshop #1 - De KC’er en Het Curriculum
Curriculumontwikkeling is een complex en actueel onderwerp. Het vraagt veel van de leerkracht en van de school. Als KC'er vervul je je een verbindende rol in het samenbrengen van kennis en kunde binnen het team. Met welke kansen en uitdagingen van een Kennisrijk curriculum krijg je als KC'er te maken? Hoe pak je dit strategisch aan en hoe neem je je team op een positieve manier hierin mee?
Workshop #2 - Positie van de KC'er in de school
Wat is de positie van de KC'er binnen de school met betrekking tot de drie domeinen: focus op leren, data en reflectie, en zorg- en ondersteuningsstructuur? Welke afspraken en voorwaarden zijn nodig om de KC'er optimaal te laten functioneren binnen de school? Tijdens deze workshop worden deze vragen beantwoord zodat je als KC'er binnen de school nog beter je positie kunt innemen.
Workshop #3 - Onderwijskundig leiderschap
Als KC’er wordt er veel van jou verwacht op het gebied van onderwijskundig leiderschap. Wat houdt dit onderwijskundig leiderschap in? Wat betekent dit voor jouw rol als KC’er? Welke plek heeft het onderwijskundig leiderschap binnen het team? Is dit thema alleen van de directeur en de KC’er? In deze workshop krijg je hier meer zicht op.
Workshop #4 - De KC’er en de directeur
In deze workshop verkennen we de dynamiek tussen de KC'er en de directeur en mogelijkheden om effectiever samen te werken waarbij de KC'er kan blijven fungeren als een onafhankelijke kwaliteitsadviseur voor de school. We zullen ook bespreken hoe de KC'er kan bijdragen aan het versterken van de schoolcultuur en het bevorderen van professionele groei binnen het team.
Workshop #5 - Kennisplatform
Tijdens deze sessie nodigen we je uit om deel te nemen aan een waardevolle kennisuitwisseling tussen KC'ers en Academica. Samen zullen we stellingen en vragen verkennen die zijn ingebracht door KC'ers, en daaruit nieuwe inzichten creëren. Ben je benieuwd hoe andere collega-KC'ers de rol van leercoördinator hebben vormgegeven? Wil je graag ontdekken welke uitdagingen zij zijn tegengekomen en hoe ze deze hebben opgelost? Of misschien wil je een levendige discussie aangaan over de stelling: "Als school hebben we geen baat bij internationale data." Stel jouw vragen, kom met stellingen, ga met elkaar het gesprek aan en kom tot nieuwe inzichten.
Workshop #6 - Goed leesonderwijs
Het is een zorgwekkende trend: het niveau van het leesonderwijs blijft dalen, afgelopen jaar weer 5 procent lager dan daarvoor. Te veel leerlingen verlaten het onderwijs met onvoldoende vaardigheden in de Nederlandse taal. Deze situatie baart ons allen grote zorgen, omdat we weten dat goed kunnen lezen de basis vormt voor de ontwikkeling van iedere leerling. Het is tijd om actie te ondernemen en de neerwaartse trend een halt toe te roepen. We begrijpen dat dit een gedeelde verantwoordelijkheid is en dat samenwerking van cruciaal belang is om verandering teweeg te brengen. Als KC'er en leercoördinator speel je een essentiële rol in het ondersteunen van leraren bij het ontwikkelen van hun kennis over effectief leesonderwijs. In deze sessie willen we jou voorzien van belangrijke informatie en ondersteuning om dit proces verder in gang te zetten.
Workshop #7 - Goed rekenonderwijs
Andere belangrijke basiskennis om de leerlingen voor te bereiden op het goed functioneren in de maatschappij is het rekenen. De Staat van Onderwijs (2023) geeft aan dat het rekenonderwijs weer met 5 procent is gedaald naar 42,2 procent. Als KC'er krijg je tijdens deze sessie kennis aangereikt over welke stappen jouw school kan zetten om het rekenonderwijs structureel te verbeteren en hoe je de leraren hierin kan ondersteunen.
Workshop #8 - Waar zit ruimte binnen de wettelijke regels
Hier hebben wij geen geld voor; hier moeten wij de gemeente bij betrekken; dit is een taak van passend onderwijs; hier zijn geen uren voor, dit zijn zo maar aan aantal argumenten waardoor de school niet tot ontwikkeling komt. Vaak ontstaan dit vanuit vooronderstellingen dat alles vastligt in de wet of dat de onderwijsinspectie dit zegt. Toch blijkt dat je als school veel meer ruimte hebt dan dat je denkt. Waar zit deze ruimte dan en waar kan je dit vinden. Als je als KC’er de juiste kennis hierover hebt kun je de school beter adviseren bij het inzetten van de ontwikkeling tot beter kwalitatief onderwijs.
De KC’er speelt een zeer belangrijke rol als adviseur in de kwaliteit van het onderwijs. Dit is dan ook de reden om de KC’er in het zonnetje te zetten. Door aandacht te vragen voor de belangrijke rol van de KC’er bij het ontwikkelen van goed kwalitatief onderwijs op de dag van de KC’er. Waarbij wij de KC’er van het jaar 2023 uitreiken.
Bij de verkiezing van de KC’er kunnen jouw collega’s (minimaal 5) jou aandragen voor de nominatie “KC’er van het Jaar 2023”. Deze KC’er van het jaar wordt, in het kader van levenslang leren, beloond met een jaar lang gratis toegang tot alle opleidingen binnen Academica University of Applied Sciences.
Adres
Gooiland is gevestigd op Emmastraat 2 in Hilversum. De hoofdingang van dit evenement is 'om de hoek' bij Luitgardeweg 12, Hilversum.
Met het OV
Gooiland is met het openbaar vervoer goed te bereiken. Vanaf station Hilversum is het zo'n 700 meter lopen. Plan je reis van 9292 of NS.
Met de auto
Je kunt je auto gemakkelijk parkeren in de nabij gelegen 'Parkeergarage Gooiland' (Koningshof 1A, Hilversum). Deze bevindt zich op enkele minuten lopen vanaf Gooiland.