- Gebaseerd op wetenschappelijke inzichten
- Duurzame schoolontwikkeling
- Leerteams implementeren die echt impact hebben op het leren van leerlingen
Introductie
Innovaties in het onderwijs komen vaak moeizaam tot stand. Leiders in scholen, leraren en andere betrokkenen hebben hierover hun eigen verschillende perspectieven. Alleen door samenwerking kunnen zij gezamenlijk tot duurzame veranderingen komen. Daarom participeren in een Professionele leergemeenschap (PLG) -programma geen individuen, maar teams. Immers, scholen die werken als een PLG, waarbij docenten gericht en gezamenlijk werken aan hun professionele ontwikkeling, hebben zowel een positieve uitwerking op het lesgeven van docenten ( Vescio, Roos & Adams, 2008) als op het leren van leerlingen (Lomans, Hofman & Bosker, 2011).
De school als Professionele Leergemeenschap (PLG) is een begeleid, stevig wetenschappelijk onderbouwd, professionaliserings-traject voor een afvaardiging van het schoolteam (de leidende coalitie). Het doel van het traject is om de school te ontwikkelen tot een goed functionerende Professionele Leergemeenschap (PLG), waarin teams met hoge mate van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid structureel (≠ incidenteel) leren werken aan hun professionaliteit, vakmanschap en de verbetering van het onderwijs.
Gedurende het programma ligt het zwaartepunt eerst op de kennisontwikkeling op het gebied van cognitieve en gedragspsychologie, didactiek en onderwijskunde, waarna er steeds meer wordt toegewerkt naar de structuurinterventie en de organisatiekant van de PLG. Hierbinnen voltrekken de onderwijskundige en een organisatiekundige lijn zich parallel aan elkaar. Het traject heeft een stevige theoretische basis, maar er wordt steeds weer de vertaling gemaakt naar het handelend vermogen in de praktijk van de school. Er worden geen kant-en-klare oplossingen geboden, maar strategieën die de leidende coalitie in staat te stellen om een gezamenlijke koers te varen, ieders professionele capaciteit optimaal te benutten en onderweg voortdurend gedegen keuzes te maken op basis van wetenschappelijke inzichten, kritische reflecties en een gedeelde visie op goed onderwijs.
Download de brochure bovenaan de pagina voor meer informatie over het traject.
Voor wie
Dit traject wordt is er speciaal voor professionals en schoolteams die:
- De focus op het 'onderwijzen' van leerlingen (input geven) willen verplaatsen
- Naar de focus op het 'leren' van de leerlingen
Het traject wordt gevolgd door een afvaardiging van het schoolteam (leidende coalitie). Deze leidende coalitie bestaat uit:
- De schoolleider / teamleider
- De Intern Begeleiders of Kwaliteitscoördinatoren
- Minimaal één leraar
Afhankelijk van de grootte van de school kunnen dit meerdere deelnemers zijn (3 tot 5 personen).
Programma
- 1 schooljaar
- 10 bijeenkomsten
- 1x per maand
- 9 - 16 uur
- Amsterdam Lees hier meer over incompany mogelijkheden
- Vier thema's
Thema's programma
1. Een gedegen visie op goed onderwijs
Om tot gemeenschappelijk professioneel leren en ontwikkelen tot komen, is het allereerst nodig te investeren in een gedegen visie op goed onderwijs. Een gedegen schoolvisie is het resultaat van diepgaande gedeelde kennis en daarvoor is het nodig dat we kennis op doen die we als leidende coalitie delen met onze collega’s op school. Deze kennis vormt het fundament voor de Professionele leergemeenschap. Een gedegen visie helpt de leerteams om keuzes te maken en geeft duidelijkheid hoe we over leren denken, hoe we het leren willen organiseren, wat professionaliteit in onze organisatie is en hoe we veranderen en verankeren in onze lerende organisatie. Onze focus komt in de leerteams- door de visie- sterk te liggen op het leren van de leerlingen.
2. Aan de slag met de structuur en werkwijze van een plg
Een goede inrichting van je school als de professionele leergemeenschap inclusief de samenstelling van de leerteams is de volgende stap. Aan welke voorwaarden moet een PLG minimaal voldoen om het leren van de professional en het leren van de leerling als focus te kunnen hanteren? Welke structuurverandering is nodig in onze school en welke werkwijzen van een leerteam zijn hierin essentieel? We gaan op bezoek bij een High Performing School die werkt als plg en doen inspiratie op hoe zij hun leerteams hebben ingericht en draaiende hebben gekregen.
3. Leiderschap en Professionele cultuur
Toewerken naar een duurzame PLG én werken in een PLG vraagt leiderschap, zowel van de schoolleider als persoonlijk leiderschap van elke docent in de school. Samen werken we aan goed onderwijs en iedereen draagt daar met zijn leerteam een steentje aan bij. Om echt samen te kunnen werken moeten we niet alleen openheid creëren in onze professionele cultuur, maar ook leren om te vertrouwen op de onderbouwde adviezen van andere leerteams en elkaar op goede wijze – gelinkt aan het doel van de school om goed onderwijs te geven- feedback te geven en te ontvangen.
4. Hoe kun je leerteams succesvol implementeren
In een PLG zijn de leerteams de motor van de verandering. Zij verbeteren dagelijks het onderwijs. Om tot deze PLG met leerteams te komen is kennis over veranderen – de veranderkunde – nodig om te weten hoe je dit als leidende coalitie in je school kunt implementeren en begeleiden.
Opbouw programma
Bijeenkomst 1:
- De staat van het onderwijs
- Wat is goed onderwijs
- Waarom leerteams?
- Analyse van je huidige onderwijs status op school
Bijeenkomst 2:
- Leiderschap van je eigen ontwikkeling en leiderschap in je school
- Meting in je school uitzetten
- Leiderschapsanalyse
- Leiderschap in je schoolverandering
Bijeenkomst 4:
- De wetenschap van hoe wij leren (cognitieve leerpsychologie)
- Je schoolvisie
- Didactiek
- Differentiëren
- Je schoolvisie op hoe je het leren organiseert
Bijeenkomst 6:
- Lerende organisaties
- De Professionele leergemeenschap
- Werken in leerteams
Bijeenkomst 7:
- Professionaliteit: de docent centraal
- De IB'er in een PLG
- Analyse competentiemeting docenten
Bijeenkomst 8:
- Kwaliteitsaanpak in een PLG
- Schoolbezoek bij een PLG
Bijeenkomst 9:
- Leiderschapsontwikkeling
- Feedback geven in een lerende organisatie
- Veranderingen organiseren
- Omgaan met weerstand bij de verandering naar een PLG
- Professionele schoolcultuur in een PLG
Referenties:
- Bergsen, S., Meester, E., & Freriks, M. (2021). De vijf dimensies van een professionele leergemeenschap. BSM, 1, 20-23.
- Meester, E., Pollen, P., De Wit, M., Freriks, M., Bergsen, S., & Koks, A. (2018). De school als lerende organisatie. JSW, 10, 32-35.
Na de opleiding
- De deelnemer ontvangt na het traject een bewijs van afronding.
- Vanuit het traject 'De school als PLG' kun je doorstromen naar het traject High Performing Schools jaar 2.
- Ook kun je gebruik maken van de leerteamvoorzitters scholing om je voorzitters te versterken en het PLG teamtraject om je team te scholen op bijvoorbeeld het toepassen van de werkwijze lesson study in het leerteam of de cognitieve leerpsychologie over te brengen.
Veelgestelde vragen
Is dit programma ook als InCompany traject beschikbaar?
Ja, Academica doet al haar opleidingen ook InCompany. Klik hier voor meer informatie of neem contact met ons op voor de mogelijkheden.
Data en locaties
Bijeenkomsten
De lesdagen zijn van 09:00 tot 16:00 uur.
Locatie
De bijeenkomsten vinden plaatsen op onze locatie in Amsterdam, nabij het Rijksmuseum. Het adres van Academica is Weteringschans 28, 1017 SG. Wij zijn zowel met het openbaar vervoer als met de auto goed bereikbaar.
InCompany
Wil je deze module met collega's van je eigen organisatie en op een eigen locatie volgen? Dat kan! Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.
Bereikbaarheid Academica
Openbaar vervoer
Plan je reis naar Academica via 9292 of NS.
Vanaf Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid zijn we het snelst bereikbaar met metro 52. Na het uitstappen bij metrostation Vijzelgracht is het nog enkele minuten lopen naar Academica.
- Vanaf Amsterdam Centraal: metro 52 richting Zuid. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringschans.
- Vanaf Amsterdam Zuid: metro 52 richting Noord. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringschans.
Auto
Plan je reis naar Academica via Google Maps. In de omgeving zijn er bewaakte parkeergarages. Voordelig parkeren is mogelijk op P+R locaties, waarna de reis kan worden voortgezet met het openbaar vervoer. Wij adviseren de P&R RAI of P&R Noord. Metro 52 brengt je vanaf beide P&Rs naar de halte Vijzelgracht. Academica ligt op enkele minuten lopen van metrostation Vijzelgracht.
Kijk voor meer informatie over kosten en mogelijkheden op de website van de RAI.
Studiekosten
De genoemde prijzen zijn exclusief literatuurkosten en exclusief arrangementskosten (o.a. lunch/koffie/thee). De literatuur dien je zelf aan te schaffen.
Inschrijven
Meld je eenvoudig en veilig aan in enkele minuten. Om je inschrijving succesvol te laten verlopen hebben we een aantal gegevens nodig. Na het klikken op onderstaande inschrijfknop kun je in 3 stappen je inschrijving voltooien.
Stap 1: Vul je contactgegevens in. Zo weten we wie je bent en hoe we je kunnen bereiken.
Stap 2: Vul de gegevens in die we nodig hebben voor het opstellen van een studieovereenkomst en het maken van jouw diploma of certificaat.
Stap 3: Controleer de gegevens en bevestig je inschrijving.
Na afronding van je inschrijving ontvang je binnen enkele minuten je studieovereenkomst op het door jou opgegeven e-mailadres. Bewaar deze goed.
We nemen op werkdagen binnen 48 uur contact met je op om je te verwelkomen bij Academica en uit te leggen wat je kan verwachten. Zo weet je precies waar je aan toe bent.
InCompany
Dit programma is ook als incompanytraject beschikbaar, klik hier voor meer informatie. Zo is het mogelijk meerdere mensen van de school of stichting tegelijk en op eigen locatie op te leiden. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte.