Skip to content

High Performing Schools

Een uniek en effectief veranderprogramma om schoolontwikkeling samenhangend en duurzaam te realiseren. Waar álle leerlingen maximaal leren en minimumdoelen worden bereikt.
  • Wetenschappelijk onderbouwd veranderprogramma
  • Waardevol onderwijs voor álle leerlingen
  • Vakmanschap van de leraar weer centraal
Inschrijven
Alle opleidingen geheel evidence-informed NVAO-erkende opleider Beoordeeld met 8,3

 Het High Performing Schools concept is een effectief en duurzaam veranderprogramma wat zich richt op duurzame schoolontwikkeling. En het is daarin uniek. Geen andere benadering biedt een zo op onderwijs gespecialiseerde, veranderkundige ontwikkelaanpak, waarin verbeteracties mogelijk zijn voor het primair proces, de schoolorganisatie, het blijvend lerend vermogen, leiderschap, onderzoekend schoolklimaat, en meer.

Voor al deze aspecten is de laatste stand van denken en weten in de wetenschap - met elkaar versterkende onderzoeken, theorieën en concepten - verweven. De focus ligt op het ontwikkelen van breed en hoog leerrendement, uitstekende docenten en excellente schoolleiders binnen een professionele schoolcultuur en leergemeenschap.

 

Wat is een High Performing School

Een High Performing School is een school waar de focus ligt op het ontwikkelen van een breed en hoog leerrendement, uitstekende docenten en uitmuntende schoolleiders werken binnen een professionele schoolcultuur en leergemeenschap. Iedere dag gaat het om de vraag hoe zorgen wij ervoor dat álle leerlingen maximaal leren en onze minimumdoelen worden behaald. Dagelijks werkt de school vanuit een professionele leergemeenschap met leerteams om zo de onderwijspraktijk te verbinden met inzichten uit onderzoek. Meer weten over dit programma en over de mogelijkheden bij jou op school? Vraag hier een gratis adviesgesprek aan.

 

De kenmerken van een High Performing School:

 

  • Een heldere en gedeelde visie.
  • Hoge normen en verwachtingen voor álle leerlingen.
  • Effectief Schoolleiderschap.
  • Hoog niveau van samenwerking en communicatie.
  • Curriculum, instructies en toetsen uitgelijnd met kerndoelen.
  • Frequente controle op kwaliteit van het leren en lesgeven.
  • Gerichte professionele ontwikkeling d.m.v. professionele leergemeenschappen.
  • Ondersteunende leeromgeving.
  • Hoge mate van ouder- en maatschappelijke betrokkenheid.
  • Een academische cultuur die mensen inspireert en motiveert tot voortdurende reflectie.
  • Werken met leerteams binnen een professionele leergemeenschap.

Waardevol onderwijs voor álle leerlingen
Inzichten uit de cognitieve psychologie laten zien dat intelligentie niet alleen erfelijk is, maar veel te maken heeft met de hoeveelheid intellectuele bagage die een kind vanuit huis meekrijgt. Het onderwijs zou dit moeten ondervangen en alle leerlingen goed onderwijs moeten bieden, ook leerlingen met een lagere sociaaleconomische status.

Daarnaast is er nog veel winst te halen in het innoverend en verbeterend vermogen van scholen. Er wordt nog weinig samengewerkt door onderwijsprofessionals en veel veranderingen en verbeteringen worden nog van boven opgelegd, in plaats van dat ze vanuit het onderwijzend personeel zelf komen. Vanuit deze overtuiging heeft Academica het programma ‘High Performing Schools’ (HPS) ontwikkeld: een intensief tweejarig veranderprogramma waarin scholen worden begeleid om goed en waardevol onderwijs te geven aan álle leerlingen en waar de leraar centraal staat.

Evidence-informed
Het concept is vormgegeven op basis volgens de laatste stand van denken en weten in de wetenschap en de vertaling daarvan naar de praktijk: Door onderzoek naar de best presterende scholen wereldwijd, aangevuld met wetenschappelijk onderzoek vanuit o.a. de cognitieve psychologie, sociologie en pedagogiek, professionele leergemeenschappen weten we wat ervoor nodig is om een goed presterende school (een hps) te worden; een school waar álle leerlingen tot buitengewone prestaties worden uitgedaagd, ongeacht waar je wieg staat. 

 

Download de brochure bovenaan de pagina voor meer informatie.

Ontwikkelkracht

Het High Performing Schools-programma is er voor onderwijsprofessionals in het primair (PO) en voortgezet (VO) onderwijs die effectieve en duurzame onderwijs verbeteringen willen doorvoeren binnen de ontwikkeling van hun school. Én die onderdeel willen zijn van een school waarin álle leerlingen leren en het vakmanschap van de leraar centraal staat.

 

Ben jij: 
    • Schoolleider, leraar of  IB’er of KC'er in het PO of VO?
    • Op zoek naar verdieping van kennis en impact?
    • Gedreven?


Wil jij: 
    • Samen bouwen aan beter onderwijs?
    • Blijvende en dus effectieve onderwijsverbeteringen doorvoeren binnen je hele school?
    • Goed en waardevol onderwijs voor alle leerlingen bieden samen met je collega's?
    • Met uitstekende collega's en excellente schoolleiders werken?
    • Een cultuur van continue verbetering en vernieuwing in je school hebben?
    • Werken in een professionele leergemeenschap?
    • Een breed leerrendement faciliteren samen met je team?
    • Betrokken, gemotiveerde en blije collega's?

 

Dan is dit concept iets voor jullie. Elke deelnemende school die start stelt een zogenaamd ‘leidende coalitie’ samen:

 

  • Schoolleider en/of teamleider(s)
  • Intern Begeleider(s) en/of Kwaliteitscoördinator(en)
  • Een of meer leraren.

 

Deze leidende coalitie is de afvaardiging van het schoolteam, participeert actief in het proces van verandering en is het rolmodel voor de rest van het team. Ook voor excellente scholen is dit programma interessant.

Deze mensen gingen je voor

Het doel van HPS

 

Een school waar álle leerlingen leren. Een High Performing School is een school waar goed en waardevol onderwijs wordt gegeven aan alle leerlingen. Waar schoolteams binnen een professionele leergemeenschap in leerteams met elkaar samenwerken.

  • Goed en waardevol onderwijs voor álle leerlingen?
  • Uitstekende leerkrachten en excellente schoolleiders?
  • Een cultuur van continue verbetering en vernieuwing?
  • Een breed leerrendement?
  • Werken in een goed functionerende professionele leergemeenschap en leerteams?
  • Dan is dit verandertraject echt iets voor jou!

Het High Performing Schools-traject (HPS) is een begeleid, wetenschappelijk onderbouwd professionaliseringstraject voor schoolleiders en leraren die een school willen creëren waarin:

 

  • Álle leerlingen leren.
  • Het vakmanschap van de leerkracht centraal staat.
  • Gewerkt wordt vanuit een professionele leergemeenschap.

 

Waarom HPS?

 

Omdat het High Performing Schools traject het enige verbeterprogramma in Nederland is wat effectief is gebleken als het gaat over vraag of scholen na het volgen van een dergelijk traject, daadwerkelijk leerwinst weten te boeken. Geen andere benadering biedt een zo op onderwijs gespecialiseerde, veranderkundige ontwikkelaanpak, waarin verbeteracties mogelijk zijn voor het primair proces, de schoolorganisatie, het blijvend lerend vermogen, leiderschap, onderzoeks- en verbetercultuur, en meer. 

 

Reeds 600 scholen hebben het High Performing Schools-programma gevolgd. Het netwerk ambieert om tweemaal per jaar samen te komen om ervaringen uit te wisselen en verder te professionaliseren.

 

Het programma

 

  • 20 bijeenkomsten, verdeeld over 2 jaar.
  • Elke bijeenkomst duurt 9-16 uur.
  • Gemiddeld elke maand één bijeenkomst.

 

Waarin de schoolleider en het deelnemend team (leidende coalitie) de nodige kennis, begeleiding en strategieën krijgt aangeboden, zodat het veranderprogramma succesvol kan worden voltooid. Tijdens de bijeenkomsten staan steeds één of meerdere pijlers uit het werk van André de Waal centraal. Tijdens de interactieve bijeenkomsten word je meegenomen in de meest recente inzichten rond deze thema’s. Daarnaast maakt je steeds de vertaalslag naar jouw eigen schoolteam.

Het traject heeft als doelstelling jou en je school tot een High Performing School te ontwikkelen. De focus ligt op het ontwikkelen van breed en hoog leerrendement, uitstekende docenten en excellente schoolleiders binnen een professionele schoolcultuur en leergemeenschap. Je blijft je ook na afloop verder ontwikkelen door het bijwonen van onze AtSchool-netwerkbijeenkomsten.

Na het traject word je onderdeel van de HPS-Community.

Een kennisrijk curriculum implementeren
Merk je na het traject dat jij en jouw team de volgende stap willen zetten en een volledig kennisrijk curriculum willen gaan gebruiken? Start met je team met een implementatie van het NKC.

 

Prakijkgericht onderzoek doen in je school - Research@School

Met de Research@School aanpak begeleiden we leraren en schoolteams op verschillende niveaus in het doen van onderzoek vanuit vraagstukken binnen de onderwijspraktijk. Want, onderzoek zou niet alleen moeten laten zien óf iets werkt maar ook op welke wijze en in welke context. Meer informatie vind je hier.

 

Team Developement - traject

Na het traject bieden we op basis van specifieke vraagstukken van het team  specifieke begeleiding op actuele vraagstukken . Neem contact met ons op om over deze mogelijkheden meer te weten te komen.


Leerteamvoorzitters opleiden

Het werken in een professionele leergemeenschap (PLG) en een HPS structuur betekent dat je werkt met leerteams en leerteamvoorzitters. Via dit programma leiden we de leerteamvoorzitter op om effectief invulling te geven aan de rol. Meer informatie vind je hier.

KC'ers opleiden

Binnen een een professionele leergemeenschap (PLG) en een HPS structuur speelt de KC'er (IB'ers) een cruciale rol om vanuit die rol de leerling,  het leren en het lesgeven te verbeteren. We bieden startende KC'ers (IB'ers) een post-hbo opleiding  om hier steen goed in te worden en huidige IB'ers een leergang om hen te helpen in de transitie naar de rol van KC'er.

Komt het hps veranderprogramma in aanmerking voor subsidie?
Voor alsnog niet. 

 

Is het hps veranderprogramma ook als InCompany traject beschikbaar?
Ja, Academica doet al haar opleidingen ook InCompany. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte.

 

Wat wordt de investering in tijd, naast het bijwonen van de maandelijkse bijeenkomsten van het hps programma?  

Gemiddeld genomen zal ieder 1,5 uur per week literatuur lezen. Het idee hierachter is dat wanneer het lezen van literatuur en het werken in leerteams geïmplementeerd wordt, andere werkzaamheden minder worden. Het is dus geen extra werktijd maar een vervanging van werkzaamheden die iedereen afzonderlijk van elkaar zou moeten doen.  Hoe dit verloopt vercshilt per schoolsituatie . De tijd die in het verandertraject geïnvesteerd hangt af van de situatie op school en je functie. Naast het bijwonen van de bijeenkomsten vragen we literatuur te lezen. De hoeveelheid hiervan wisselt per bijeenkomst. 

Het aantal studiedagen wat daarnaast gepland moet worden is wederom afhankelijk van de implementatie van het HPS-traject. Academica biedt trainingen voor leerteamvoorzitter aan, waarbij de leerteamvoorzitter getraind wordt in hoe de werkzaamheden binnen een leerteam uitgevoerd worden en hoe er omgegaan moet worden met een agenda en eventuele weerstand.  

 

Hoe ziet ieders rol in de Leidende Coalitie eruit gedurende het hps veranderprogramma?  

De leidende coalitie volgt de scholing en implementeert het verandertraject in de school. In de leidende coalitie zijn verschillende rollen. De directeur is de eindverantwoordelijke in de school en zal het verandertraject leiden. De rol van de intern begeleider wordt de rol van kwaliteitscoördinator. Er wordt meer naar data gekeken in de school dan naar zorg. Hierover wordt lesgegeven tijdens het HPS-traject. Academica biedt ook een opleiding “Van IB’er naar KC’er” aan. Hier wordt dieper ingegaan op de nieuwe rol van de kwaliteitscoördinator (KC’er). Tot slot sluiten er leerkrachten aan bij de leidende coalitie. Dit kunnen coördinatoren zijn, reken- en taalspecialisten of leerkrachten van een groep. Ook zij krijgen een andere rol in het verandertraject. In een professionele leergemeenschap wordt er gewerkt in leerteams. Deze leerteams hebben een voorzitter. Deze rol wordt ingevuld door leerkrachten.  

 

Wij willen gaan werken in leerteams binnen hps. Wat is de reden om deze teams samen te stellen rondom leerkrachten vanuit de bouw (groep 1-2-3; groep 4-5-6 en groep 7-8)? 

Omdat de overgang van kleuters naar groep 3 als grote stap gezien wordt. Deze stap willen we verkleinen door een leerteam 1-2-3 samen te stellen. Daarbij wordt er in groep 1-2 heel veel gewerkt aan het aanvankelijk lezen en in groep 3 gaan de kinderen daadwerkelijk leren lezen. De communicatie hierover moet zeer kort zijn. In groep 4-5-6 worden de basisregels en -strategieën voor taal, rekenen en spelling onderwezen. Hierover moet consistentie zijn door de leerjaren heen. Daarom zitten deze leerjaren bij elkaar in een leerteam. In het leerteam 7-8 wordt er al voorbereid op het VO. In de meest ideale situatie zou het leerteam bestaan uit 7-8- 1e klas VO, om de overstap naar het VO te verkleinen.  

Door samen te werken, een professionele cultuur te creëren (binnen een professionele leergemeenschap) en dezelfde literatuur te lezen wordt er dezelfde taal gesproken binnen een school/leerteam. Hierdoor kunnen er efficiënter en evidence based/ informed knopen doorgehakt worden. De eerste vraag in het leerteam is altijd: ‘Is dit ter verbetering van het onderwijs voor de leerlingen?’. Als dit zo is wordt het in het leerteam besproken, als dit niet zo is, hoort het onderwerp niet in het leerteam thuis. Zo wordt er voorkomen dat er oud zeer opgerakeld wordt.  

Wij raden aan om met 6-8 personen een leerteam te vormen.  

 

Kan de IB'er ook voorzitter van een leerteam zijn? Wat zijn de voordelen en nadelen?  

Nee, een IB’er is geen leerteamvoorzitter. Een IB’er is onderdeel van het breed-MT. De IB’er (KC’er) geeft aan de hand van data aan waar onderzoek naar gedaan moet worden in de school. Hier gaan de leerteams mee aan de slag. De IB’er of KC’er sluit bij verschillende leerteams aan om te luisteren of zij goed op weg zijn en of de plannen die gedacht worden uitvoerbaar en haalbaar zijn.  

 

Hoe kan de IB-er zich ontwikkelen tot kwaliteitscoördinator (KC-er)?  

Hier biedt Academica een leergang voor aan. Dit zijn 5 bijeenkomsten. Meer informatie over deze leergang heet: van IB’er naar KC’er. 

 

Wat kan de invloed van het huidig personeelstekort zijn op het traject (continuïteit, kwaliteit)? Is hier vanuit ervaring op andere scholen iets over bekend?  

De invloed is positief en het is mogelijk om hierover met deze scholen in gesprek te kunnen. Als het verandertraject geïmplementeerd is, is de ervaring dat leerkrachten niet meer anders willen werken. Uiteindelijk werkt het werken in een professionele leergemeenschap, een lerende organisatie en evidencebased/-informed werken juist werkdruk verlagend omdat niet iedereen steeds opnieuw het wiel uit hoeft te vinden.

 

Welke leiderschapskwaliteiten heeft een voorzitter van een leerteam nodig? En hoe zet je deze in? Krijgen wij handvatten om leden van een leerteam aan te spreken? Hoe voorkom je spanningen binnen je team/leerteam? Welke positie neemt een voorzitter van een leerteam binnen het team?  

Dat is complex. Een leerteamvoorzitter en de leden van het leerteam moeten weten hoe er gewerkt wordt in het leerteam. De agenda wordt met het gehele leerteam opgesteld. Er wordt door het gehele team onderwerpen aangehaald. Een leerteamvoorzitter is onderdeel van het leerteam. Academica biedt een leergang voor leerteamvoorzitters aan. Deze kan zowel in 3 volledige dagen gevolgd worden of 5 halve dagen.  

 

Hoe wordt de doorgaande lijn in de leerteams gewaarborgd? 

Door de gouden driehoek van Leerteamvoorzitter, KC'er en directeur. De leerteamvoorzitters zitten samen met de directie en KC’er in het breed-MT. Daar wordt besproken wat er in de leerteams onderzocht is en hoe dit geïmplementeerd kan worden in de school. De leerteamvoorzitter koppelen deze informatie tijdens een leerteamvergadering terug naar hun eigen leerteam. Zo is iedereen op de hoogte van de ontwikkelingen en blijft de doorgaande lijn tussen de leerteams gewaarborgd.  Lees hier meer over deze constructie.

 

Zijn er scholen waarbij het niet is gelukt? 

Nee. Er zijn wel scholen waarbij HPS minder geïmplementeerd is. Bij zie je in deze scholen ook dat er minder tijd vrijgemaakt is, of dat scholen toch andere keuzes gemaakt hebben. Er lukt altijd wel iets, maar de mate van implementatie verschilt.  

 

Houden de scholen wel hun eigen identiteit?  

Ja. Scholen kunnen zeker hun eigen identiteit behouden. Echter, is alles op onderzoek gebaseerd dus zullen de keuzes die gemaakt worden in een school veel dezelfde zijn omdat die allemaal evidence-based zijn. Echter hoe een school ingericht wordt, hoe de leerteams gevormd worden kan per school verschillen.  

net zoals excellente scholen

 

Kan HPS ook op een Montessori-school en op een SBO? 

Ja, dat kan. Alles wordt op basis van wetenschappelijke literatuur toegepast.  

 

 

 

Nader te bepalen

Locatie
De bijeenkomsten vinden plaatsen op onze locatie in Amsterdam, nabij het Rijksmuseum. Het adres van Academica is Weteringschans 28, 1017 SG. Wij zijn zowel met het openbaar vervoer als met de auto goed bereikbaar. 

 

InCompany
Data & locatie voor InCompany studiedagen worden over in overleg ingepland. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

 

Bereikbaarheid Academica
Openbaar vervoer
Plan je reis naar Academica via 9292 of NS.

 

Vanaf Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid zijn we het snelst bereikbaar met metro 52. Na het uitstappen bij metrostation Vijzelgracht is het nog enkele minuten lopen naar Academica.

 

  • Vanaf Amsterdam Centraal: metro 52 richting Zuid. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringschans.
  • Vanaf Amsterdam Zuid: metro 52 richting Noord. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringschans.

 

Auto
Plan je reis naar Academica via Google Maps. In de omgeving zijn er bewaakte parkeergarages. Voordelig parkeren is mogelijk op P+R locaties, waarna de reis kan worden voortgezet met het openbaar vervoer. Wij adviseren de P&R RAI of P&R Noord. Metro 52 brengt je vanaf beide P&Rs naar de halte Vijzelgracht. Academica ligt op enkele minuten lopen van metrostation Vijzelgracht.

Kijk voor meer informatie over kosten en mogelijkheden op de website van de RAI.

De studiekosten voor dit tweejarig traject zijn € 18.500 per jaar, exclusief locatiekosten.

Neem contact op voor een advies en offerte op maat voor je school of stichting.

 

Meld je eenvoudig en veilig aan in enkele minuten. Om je inschrijving succesvol te laten verlopen hebben we een aantal gegevens nodig. Na het klikken op onderstaande inschrijfknop kun je in 3 stappen je inschrijving voltooien.

Stap 1: Vul je contactgegevens in. Zo weten we wie je bent en hoe we je kunnen bereiken.
Stap 2: Vul de gegevens in die we nodig hebben voor het opstellen van een studieovereenkomst en het maken van jouw diploma of certificaat.
Stap 3: Controleer de gegevens en bevestig je inschrijving.

Na afronding van je inschrijving ontvang je binnen enkele minuten je studieovereenkomst op het door jou opgegeven e-mailadres. Bewaar deze goed.

We nemen op werkdagen binnen 48 uur contact met je op om je te verwelkomen bij Academica en uit te leggen wat je kan verwachten. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Academica begeleidt diverse stichtingen en scholen incompany. Ook dit verandertraject is incompany aan te vragen. Hiermee is het mogelijk meerdere mensen van de school of stichting tegelijk en op eigen locatie op te leiden. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte.

Vrijblijvend adviesgesprek?

Eerder bekeken opleidingen