Skip to content
High Performing Schools klantverhalen

Mirjam Kole vertelt over de High Performing Schools

Resultaat HPS-certificaat

Mirjam Kole werkt al 23 jaar in het onderwijs. Tegenwoordig geeft zij les aan groep 8 op basisschool De Ark in Diemen. Daarnaast heeft zij in de MR gezeten en zit zij momenteel in het MT. Bij Academica volgt Mirjam het HPS-traject.

 

Waarom ben je het HPS-traject gaan volgen?

"Mijn directeur bood de mogelijkheid aan om het team te professionaliseren. Hier heb ik meteen gebruik van gemaakt, omdat ik denk dat deze professionalisering een mooie kans biedt voor mijn team om zich verder te kunnen professionaliseren en te ontwikkelen op het gebied van leren. Voor mij betekent de opleiding dat de manier van hoe we omgaan met het onderwijs binnen de organisatie naar het niveau wordt getild van het bedrijfsleven."

"Ik ga fluitend en vol goede moed naar de lessen."

Welke les was voor jou echt een eyeopener?

"Ik ben al meerdere eyeopeners tegengekomen. Bijvoorbeeld de ‘heilige huisjes’ waarvan we in het onderwijs altijd dachten en vaak nog steeds denken dat ze werken, zoals het onderwijs leuker maken voor kinderen en het besteden van veel tijd en ruimte aan moderne vaardigheden. Maar de grootste eyeopener voor mij is dat je als organisatie een goede visie moet maken met je team, zodat het voor iedereen (team, ouders, kinderen) duidelijk is waarvoor je staat en welke keuzes je maakt. Hierdoor kun je bepaalde onderwijsafspraken loslaten of anders inrichten."

 

Waar hoop je nog handvatten in te krijgen?

"Wij hopen handvatten te krijgen die ons verder helpen bij het maken van een schoolbrede visie, samen met het hele team. Waar begin je, wat doe je met tegenwerking, hoe baken je dit zo af dat de visie SMART is opgesteld? En hoe draag je als team deze visie uit op zo’n manier, dat deze zichtbaar wordt binnen de hele school."

Net als Mirjam Kole de High Performing Schools ervaren?

Meer weten over HPS

Hoe bevalt het studeren bij Academica?

"Ik ga fluitend en vol goede moed naar de lessen en kom hier blij en verzadigd weer vandaan. Er zit een stevig tempo in de lessen, maar wanneer je alle opdrachten zoveel mogelijk uitvoert en goed leest, kun je dit goed bijhouden."

 

"De stof is op een fijn niveau en het prikkelt mij om verder te lezen en/of te denken. Je gaat anders denken over je eigen lesgeven, je rol binnen de organisatie en de keuzes die we maken als school. In het begin waren de lessen vooral theoretisch, maar gelukkig wordt het daarna steeds zichtbaarder hoe we de theorie in kunnen zetten binnen het team."

 

Wat wil je meegeven aan toekomstige deelnemers aan het traject?

"Ga er open in en verwonder wat er op je af gaat komen. Begin zo snel mogelijk met de verbinding te maken met het team. Maak transparant wat je leert bij HPS en kneed zo het team voor wat je hier aan het leren bent. En laat je enthousiasme zien, dat werkt aanstekelijk. Tot slot, bedenk dat jij vooroploopt in het denken over het HPS-traject, dat het team met vragen zit en terechte bedenkingen heeft. Luister hiernaar en ga met elkaar in gesprek."

 

Tijdens het interview gaf Mirjam nog een kritische noot aan. Het viel haar op dat er op sommige momenten veel theorie op je af kan komen, terwijl tijdens de lessen wordt geleerd dat je de hersenen niet moet overbelasten met te veel nieuwe kennis. Wij van Academica waarderen haar eerlijkheid en gaan hier in toekomstige lessen rekening mee houden.

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam