Skip to content
High Performing Schools klantverhalen

Justin Vliegenthart vertelt over de High Performing Schools

Resultaat HPS-certificaat

De grootste basisschool van Tilburg omvat drie locaties, dertig groepen en 670 leerlingen. Vanaf december 2023 is daar ook kinderopvang aan toegevoegd. Een omvangrijke organisatie om leiding aan te geven. Voor die opgave staat Justin Vliegenthart. Als directeur van OBS Panta Rhei is hij druk bezig met het samensmelten van de visies. Een heldere lijn is daarbij onontbeerlijk.

Vier jaar geleden hadden de basisscholen nog niet zo'n duidelijke structuur. "Dan zie je dat het rommelig wordt", vertelt Justin. "Want dan weten mensen niet bij wie ze moeten zijn. Helemaal in een grote organisatie is het van belang om taken en bevoegdheden kraakhelder te maken."

 

"En als je niet de hele tijd zegt: wat we nu willen aanpakken, past dit bij onze visie? Dan ben je weg", aldus de schooldirecteur. De principes van HPS (High Performing Schools) zorgden voor een centrale visie, waarin de Tilburgse onderwijsorganisatie door Academica werd getraind.  

"Ik voel me een hele krachtige schoolleider, die erg trots is op het team"

Kansengelijkheid 

‘Elke leerling kan alles leren’, is daarin een van de uitgangspunten. Met de juiste aandacht, oefening en ondersteuning. Justin: "Ik denk dat er op veel basisscholen nog steeds leraren zijn die denken dat bepaalde kinderen met zorgbehoeftes niet zo goed kunnen leren." Als kinderen voor het eerst naar de basisschool gaan zijn de niveauverschillen groot, omdat hun uitgangssituaties anders zijn. "Het is onze taak om die verschillen in acht jaar tijd zo klein mogelijk te maken."

 

Gelijke kansen bieden is essentieel in het onderwijs. Dat kan onder meer door van ieder kind hoge verwachtingen te hebben. "Wat je eerder vaak zag, is dat je vond dat het dochtertje van de huisarts die som echt wel moest snappen. Daar ging je dus extra inzet op plegen als leraar, en niet op andere kinderen." Een manier van handelen die tot onwenselijke uitkomsten leidt.  

 

"Wij vinden dat we daar iedere dag heel kritisch op moeten zijn. En dat zie je dan ook terug in onze resultaten." Vooral kinderen die aanvankelijk minder presteerden scoren significant beter sinds de invoering van de HPS-richtlijnen op zijn school.  

Persoonlijk leiderschap 

Een complexe organisatie als Panta Rhei vergt daarnaast veel van een directeur. Wat betekent het HPS-programma voor zijn eigen rol binnen het geheel? "Ik kijk nu op een andere manier naar leiderschap. Door dit traject heeft iedereen zijn eigen leiderschap mogen ontwikkelen, en als directeur ben ik daar een aanjager in. Ik voel me een hele krachtige schoolleider, die erg trots is op het team."

 

Het schoolteam ziet dat er successen worden geboekt. En dat doet volgens Justin iets met de sfeer op zijn school. Maar om dat succes te bereiken, moesten eerst de mouwen worden opgestroopt. Allereerst in de opleiding. "Het schuurde. De trainers van Academica zijn niet bang om de heilige huisjes van het onderwijs aan de kaak te stellen, en kritisch te zijn op denkwijzen en onderwijsmiddelen. En dat is nodig voor een omslag."

 

"Ik merk dat het team heel blij is met de trainers. Die zijn vaak zelf docent geweest, hebben veel kennis en zijn heel inspirerend." Al met al vindt hij Academica "een hele fijne partner". "Ze lopen vooruit op wat duurzaam onderwijs zou moeten zijn. Ik heb nog geen andere opleider gevonden die zo goed op de hoogte is van waar het onderwijs naartoe gaat en wat duurzaam onderwijs verbeteren inhoudt."

Net als Justin Vliegenthart de High Performing Schools ervaren?

Meer weten over HPS

In de praktijk 

Maar natuurlijk komt het uiteindelijk neer op hoe het wordt opgepakt op school. "Wij zijn nog steeds degenen die de vertaalslag moeten maken naar de praktijk", aldus Justin. Afspraken moeten een plek krijgen in de organisatie, en niet met de externe trainers de deur uitlopen, benadrukt hij. "Academica begeleidt ons daarin, in theorie omzetten naar een betekenisvolle context voor onze school."

 

Is het HPS-programma een aanrader? Die vraag kan Vliegenthart met een enthousiast ‘ja’ beantwoorden: "Je leert er ontzettend veel van, en het levert gewoon betere resultaten op. Niet alleen op kennis, maar ook op welbevinden." Zo zag hij de sociale veiligheid tevens toenemen op school. "Wij ervaren een heel positief schoolklimaat. En dat is wat je wil!"

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam