Geertje van den Berg vertelt over High Performing Schools

Geertje van den Berg heeft elf jaar voor de klas gestaan in het basisonderwijs, waarna ze de stap genomen heeft naar het Voortgezet Speciaal Onderwijs. Hier werkt zij nu als kwaliteitscoördinator op het Casteleijn College.
Waarom besloot je het HPS-traject te volgen bij Academica?
“In januari 2023 hebben we op eigen initiatief een audit laten uitvoeren. De resultaten maakten duidelijk dat er op meerdere onderdelen ruimte was voor verbetering. Op basis hiervan is een verbeterplan opgesteld om gericht aan de slag te gaan. Onze directeur is vervolgens op zoek gegaan naar een passende aanpak om de onderwijskwaliteit structureel te verbeteren. Zo kwamen we uit bij het High Performing School-traject van Academica. Samen met de adjunct-directeur en een collega ben ik gevraagd om deel te namen aan dit traject. We zagen dit als een waardevolle kans om structureel te bouwen aan beter onderwijs en een professionele cultuur binnen het team.”
Hoe was de situatie op jouw school vooraf aan HPS?
“De situatie vormde een uitdaging, maar bood ook kansen voor groei en ontwikkeling. Collega’s deden hun best binnen lastige omstandigheden, vaak werkend vanuit een gevoel van overbelasting. De vele personele wisselingen hadden geleid tot verwarring en terughoudendheid, maar onder de oppervlakte leefde de wens om weer op elkaar te kunnen vertrouwen. Samenwerking en continue verbetering stonden nog in de kinderschoenen, maar er was duidelijk potentieel. Het onderwijs vroeg om versterking, en er lag een mooie kans om samen de ambitie nieuw leven in te blazen.”
"Alleen samen kom je verder – en HPS helpt daarbij als stevige, inhoudelijke leidraad"
Welke doelen wilde je met het HPS-traject bereiken en hoe heeft het traject hieraan bijgedragen?
“We wilden bouwen aan goed en gedegen onderwijs, een professionele cultuur creëren en het samenwerken in leerteams bevorderen. Dankzij het HPS-traject hebben we daarin belangrijke eerste stappen gezet. We beseften de kracht van een goede les en zijn gestart met de inzet van het EDI-model (Expliciete Directe Instructie). Ook ontwikkelden we een duidelijke visie, introduceerden kwaliteitskaarten en brachten meer structuur aan in de leerteams. Dit alles heeft gezorgd voor een positieve beweging: de teamcultuur is aan het veranderen, met meer openheid, betrokkenheid en ambitie. We zijn ons ervan bewust dat dit een doorlopend proces is, en blijven samen werken aan verdere groei en kwaliteitsverbetering.”
Wat is het grootste verschil dat je ziet sinds HPS?
“Er is een positieve omslag in de mindset zichtbaar. Het geloof in ontwikkeling en eigenaarschap groeit. Collega’s voelen zich steeds meer betrokken en denken actief mee over hoe we samen vooruit kunnen. Men voelt zich weer gehoord en gewaardeerd. Er is meer energie en initiatief: collega’s zoeken actief naar manieren om te verbeteren. Ook is er een mooie eerste stap gezet richting gedeeld leiderschap – een teken dat we echt samen bouwen aan de toekomst.”
Net als Geertje van den Berg de High Performing Schools ervaren?
Meer weten over het programmaWat vind je van het HPS-traject en hoe kijk je hierop terug (tot nu toe indien nog bezig)?
“Het traject is intensief, maar ontzettend waardevol. Het biedt structuur, inhoudelijke verdieping en zorgt voor een gedeelde taal binnen de school. Het HPS-traject hielp ons scherp te blijven: zijn we echt bezig met dat wat telt? Ondanks dat het soms lastig is, zie ik duidelijke vooruitgang. Onze onderwijskwaliteit verbetert zichtbaar – de resultaten gaan omhoog en het leerlingaantal groeit. Ik kijk dan ook positief terug en voel me geïnspireerd om samen het onderwijs nog beter te maken.”
Wat zou je aankomende studenten willen meegeven die het HPS-traject willen volgen?
“Wees bereid om kritisch naar je eigen organisatie en handelen te kijken. Het traject vraagt doorzettingsvermogen, maar levert veel op. Probeer vanaf het begin draagvlak te creëren in het team en betrek collega’s actief bij elke stap. HPS werkt het beste als het breed gedragen wordt en niet alleen iets is van een klein groepje. Zet in op een gedeelde visie en zorg dat het team eigenaarschap voelt over de ontwikkeling. Alleen samen kom je verder – en HPS helpt daarbij als stevige, inhoudelijke leidraad.”