Skip to content
High Performing Schools klantverhalen

Willeke Lageweg vertelt over de High Performing Schools

Resultaat HPS-certificaat

“We kwamen er vrij snel achter dat dit zeker een traject is dat bij ons kan passen”, zegt Willeke Lageweg, regiodirecteur speciaal onderwijs bij EduMare. Alle scholen van EduMare volgen het HPS- traject, dat Willeke zelf in 2023 afrondde.

Het EduMare-bestuur is een samenvoeging van vier eerdere besturen. "Dus bij die hele verandering van cultuur en organisatie paste het ook om een lijn aan te brengen in de structuur van die scholen. Er was een diepe behoefte aan een gezamenlijke visie en taal. Dan snapt iedereen waar het over gaat", aldus Willeke. Voor die gemeenschappelijke rode draad zorgde de visie binnen het door Academica ontwikkelde traject van HPS (High Performing Schools). "Zonder overigens een eenheidsworst te worden”, merkt Willeke op. "Want we zijn nog steeds allemaal verschillende scholen met eigen dynamieken."

"Nu spreken we een gezamenlijke taal!"

Cultuurverandering 

Al in 2016 zetten de eerste scholen hun treden op het HPS-pad. "Dat is zo goed bevallen, dat we al onze scholen de keuze hebben gegeven om dit traject te gaan doen", vertelt Willeke. Maar onderweg kwamen ze ook uitdagingen tegen. Hoe je het team meekreeg, bleek het grootste vraagstuk: "Daar moet je hard voor werken als leidende coalitie. Die coalitie bestaat uit medewerkers die sturing geven aan de HPS-principes binnen een school.""Wat geleerd is moet je kunnen overbrengen, en daarvan de meerwaarde laten zien", aldus Willeke. "Een docent kan merken dat zijn of haar directeur naar een training is geweest en enthousiast terugkomt. En die denkt: hartstikke leuk, maar wat ga ík hier aan hebben?" Dat hoorde ze van alle scholen terug. "Hoe ga ik die verandering in mijn school teweeg brengen? Hoe wordt het écht iets?" Academica begeleidde ze bij het tot stand brengen van die cultuurverandering.  

Net als Willeke Lageweg de High Performing Schools ervaren?

Meer weten over HPS

Van onderop beleid maken 

"Elk verandertraject is gewoon intensief. Mensen zijn door elkaar geschud", vertelt ze. "Daarna zijn ze samen een weg in geslagen, die nu leidend is." Een voorbeeld daarvan? "We zijn, heel zwart-wit gesteld, altijd gewend dat de directeur vertelt wat we gaan doen op school. Maar door HPS hebben we een omdraai gemaakt binnen de hele organisatie. Nu wordt er van onderop beleid gemaakt."

 

De scholen werken nu met leerteams, bestaande uit verschillende medewerkers. "Die komen met input voor de directie, in plaats van andersom. Als je al dertig jaar top down werkt is dat natuurlijk wennen. Er heerst ook ongeloof: eerst zien, dan geloven. Maar op het moment dat je als leerteam veranderingen in werking zet, en je ziet dat de hele school die oppakt, geeft dat een enorme succeservaring."

Vertaalslag 

"Wij moesten de praktijk en de theorie goed aan elkaar koppelen. Daarbij was het voor mijn scholen zaak om een vertaalslag te maken naar het speciaal onderwijs." En wat wil ze meegeven aan andere scholen die het traject overwegen? "Zet door! In het begin is het verwarrend. Vooroordelen worden op de proef gesteld. Maar wat de samenwerking met Academica heeft opgeleverd is dat wij steeds kwaliteitsslagen maken in leiderschap en onderwijskwaliteit."

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam