Skip to content
High Performing Schools klantverhalen

Toy Hertogh vertelt over de High Performing Schools

Resultaat HPS-certificaat

Toy Hertogh is directeur van OBS De Distelvlinder in Culemborg. Hiervoor werkte hij als directeur in de zakelijke dienstverlening. Zijn laatst genoten opleiding is die van schoolleider, waarbij hij zijn carrière in het bedrijfsleven heeft afgesloten en koos voor het onderwijs. Met zijn school begon hij aan het schoolontwikkelingstraject om een High Performing School (HPS) te worden.

 

Waarom hebben jullie gekozen voor dit specifieke traject?

“Vanuit de stichting van onze school mocht ik meedenken welke professionaliseringsslag wij wilden maken. Na een inhoudelijke toetsing van een collega-directeur en de bestuurder van de stichting, hebben we het traject voorgelegd aan het directieteam. Daar is op voorhand erg kritisch gekeken naar het traject, waarbij we hebben afgesproken dat iedere school een zekere vrijheid kreeg in de snelheid van de professionaliseringsslag.”

 

"Het is een pittig traject, maar zeker de moeite waard."

Wat was een eyeopener voor jullie?

“Op het moment dat we het traject voorlegden, was het nog moeilijk te voorzien welke impact een dergelijk project zou kunnen hebben. Maar soms is het ook goed ergens ietwat naïef aan te beginnen en gewoon te starten.”

 

Waarom heb je gekozen voor Academica?

“Het fijne aan het volgen van een opleiding bij Academica, is dat je niet alleen als school goede handvatten krijgt om verder te professionaliseren. Ook stichting-breed vindt er een grote verbinding plaats. Dat motiveert om je in te zetten het programma goed te blijven doorlopen, ook als het even tegenzit in je school.”

 

Voor welke grote uitdaging stond je?

“Op mijn school liep ik bij aanvang aan tegen de vergaderstructuur. Deze werd door het team als weinig inspirerend ervaren. We hebben geëxperimenteerd om dit te veranderen. Dit leidde tot enige verbetering, maar echt enthousiast werd je er niet van.”

“Het uiteindelijk werken in leerteams bleek het missende puzzelstukje te zijn. Academica biedt dit, net als alle andere onderwijskundige theorie, op een praktische wijze aan. Hierdoor konden wij met onze leidende coalitie dit doorgeven aan onze eigen school. De eerste ervaringen waren positief en door dit verder te professionaliseren, denken we de best mogelijke oplossing te behalen. Om dat voor elkaar te krijgen is het fijn dat je een partner hebt die meedenkt om de laatste stap te maken.”

 

Hoe bevalt het werken met Academica?

“Het werken met Academica bevalt goed. We hebben nooit tekort aan kennis, dus blijf dit delen zou ik adviseren. Persoonlijk vind ik het fijn dat de trainers pittige stellingen durven in te nemen. Daardoor krijg je dat het kan gaan schuren, waardoor je ook weer uitgedaagd wordt om kritisch met je team naar het geleerde te kijken. Maar ik ben erg tevreden over alle inzichten en geëngageerde trainers die ik heb mogen leren kennen.”

 

Wat zou je mee willen geven aan nieuwe studenten?

“Je moet goed de tijd vrijmaken voor het traject. Niet alleen voor de studiedagen, maar ook voor het uitwerken van alle lesstof voor de hele leidende coalitie. Het is een leuk en pittig traject, zeker de moeite waard als je je school of stichting echt verder wil professionaliseren.”

 

Net als Toy Hertogh de High Performing Schools ervaren?

Infosessie bijwonen

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam