Skip to content
Event

Verbinding tussen onderzoek en praktijk

Force for Good - Towards Sustainable Impact

Laat je inspireren door vooraanstaande sprekers, ontdek interessante inzichten op het gebied van onderwijs en onderzoek en maak deel uit van de beweging Force for Good in het onderwijs!

Start 13:15
di 5 sep 2023
Eind 18:30
Het Concertgebouw

Concertgebouwplein 10, 1071 LN Amsterdam

Dit event is al geweest.

Academica gelooft dat we kunnen bouwen aan een toekomst gebaseerd op sociale rechtvaardigheid, duurzaamheid en inclusiviteit. Onze missie is een beter leven door beter onderwijs, transparant bestuur en leiderschap en focus op duurzaamheid. 

 

Om duurzaam impact te kunnen maken, is verbinding tussen onderzoek en praktijk essentieel. Academica zet met een internationaal team van onderzoekers in op praktijkonderzoek: onderwijsonderzoek van en met de onderwijspraktijk.  Wat zijn de uitdagingen? Waarom is onderzoek belangrijk? Welke mogelijkheden biedt Academica voor duurzame integratie van onderzoek en praktijk?  

Laat u inspireren door deze line-up in het Concertgebouw in Amsterdam. 

Tijd
Onderwerp & spreker

13.00 - 13.15

Inloop

13.15 - 13.30

Opening Force for Good – Towards Sustainable Impact & Opening Academisch jaar

drs. Margareth de Wit MBA

13.30 - 14.00

Hoe staat Nederland ervoor in het behalen van de Sustainable Development Goals?  

Judith Maas – Directeur SDG Nederland

14.00 - 14:45

Wat valt er nog te leren over leren en lesgeven?  

prof. dr. Carl Hendrick & prof. dr. Jim Heal

14.45 - 15.15

Pauze

15.15 - 16.00

Wat hebben leerlingen en leraren nodig om succesvol te kunnen zijn?

prof. dr. Martin Robinson & prof. Tom Bennett

16.00 - 16.20

Presentatie Onderzoeksagenda

prof. dr. Orhan Agirdag

16.20 - 16.40

Gedurig en duurzaam verbeteren door samen onderzoeken

dr. Piet van der Ploeg 

16.45 - 18.30

Meet & Greet Borrel

Samenwerken voor Duurzame Ontwikkeling: Een Nieuwe Koers voor Nederland.
Judith Maas

 

Tijdens haar inspirerende toespraak neemt Judith ons mee op een reis door de wereld van duurzame ontwikkeling en laat ze zien hoe samenwerking de sleutel is om de wereld te transformeren. Met een kritische blik werpt ze de vraag op: "Hoe staat Nederland ervoor in het behalen van de SDG's?" Ze daagt ons uit om na te denken over onze huidige inspanningen en benadrukt hoe belangrijk het is om de kloof tussen sectoren en belanghebbenden te overbruggen. Alleen dan kunnen we echte, blijvende verandering bereiken die onze wereld ten goede komt. Laten we ons laten inspireren door Judith's visie op een duurzame toekomst en samen de kracht van samenwerking omarmen om de SDG's in Nederland te realiseren. Samen kunnen we een nieuwe koers varen naar een meer inclusieve, eerlijke en groene samenleving voor iedereen.


Wat valt er nog te leren over leren en lesgeven?
Prof. Carl Hendrick  & prof. dr. Jim Heal 

 

De toepassing van inzichten uit de cognitieve wetenschappen op het leren van leerlingen heeft de praktijk van zowel leerkrachten als onderwijsleiders veranderd. Tegelijkertijd heeft het veld nog veel te leren over de mogelijkheden en beperkingen van het realiseren van echt evidence-informed onderwijs dat voor iedereen werkt. In deze lezing zullen Academica prof. dr. Jim Heal en prof. dr. Carl Hendrick een cognitief-wetenschappelijke lens gebruiken om te onderzoeken welke benaderingen van didactiek en praktijk docenten zouden moeten oppakken, welke ze naast zich neer kunnen leggen en hoe ze kunnen onderscheiden tussen belangrijke en onbelangrijke benaderingen. 

Wat hebben leerlingen en leraren nodig om succesvol te kunnen zijn?
Prof. dr. Martin Robinson & prof. Tom Bennett 

 

Cultuur is op twee manieren essentieel voor het onderwijs. Cultuur als de inhoud van onderwijs: wat onderwijs onze leerlingen leert, algemene vorming, het curriculum. En cultuur als patroon van waarden, normen, gewoonten en regels: schoolcultuur, gedragscultuur. In het onderwijsdenken en de beleidsvorming worden deze twee concepten of soorten cultuur meestal los van elkaar gezien en onderzocht. In onze visie zijn ze met elkaar verbonden. Een goed curriculum zorgt voor goed onderwijs en dus voor goed gedrag. En omgekeerd: een goede school- en gedragscultuur maakt het onderwijzen en leren van een rijk kenniscurriculum mogelijk. Prof. dr. Martin Robinson en prof. Tom Bennett bespreken dit verband en het onderzoek dat ze hiernaar doen.  

 

Presentatie Onderzoeksagenda.
Prof. Orhan Agirdag

 

Ons onderwijs staat voor uitdagingen: leerprestaties vertonen een neerwaartse trend en kansenongelijkheid blijft een hardnekkig probleem. Prof dr. Orhan Agirdag gaat in zijn presentatie in op de rol die praktijkgericht onderzoek kan betekenen voor de uitdagingen in het onderwijs. 

 

Gedurig en duurzaam verbeteren door samen onderzoeken.
Dr. Piet van der Ploeg

 

De onderwijsgeschiedenis en de schoolpraktijk bewijzen dat bestendig verbeteren van onderwijs aandacht en geduld vraagt, voortdurende aandacht en veel geduld. En daarnaast grondige algemene kennis (wetenschap) en even grondig specifieke kennis (deze leerlingen, deze school, deze context). Dat kan alleen wanneer academisch geschoolde onderzoekers en ervaren leraren samenwerken in praktijkonderzoek.

Actuele informatie over de bereikbaar van de locatie is te vinden op de website van Het Concertgebouw.

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam