Skip to content

EDI: Expliciete Directe Instructie

Leraren worden getraind in de strategieën en uitgangspunten van effectieve instructie. Waarbij de theorie wordt vertaald naar de eigen onderwijspraktijk.

Download brochure Vrijblijvend advies
Onderwijsadvies
Alle opleidingen geheel evidence-informed NVAO erkende opleider Beoordeeld met een 8,6 door onze deelnemers

In het kort

In deze training werkt u met uw collega's, waarbij door middel van peer assessment, de theorie wordt vertaald naar de eigen onderwijspraktijk. De essentie van peer assessment is dat professionals elkaars praktijk beoordelen en elkaar van feedback voorzien, met de bedoeling om beiden ervan te leren en de onderwijspraktijk te verbeteren.

Expliciete Directe Instructie bestaat uit:

 • Herhaling van lesstof waarbij voorkennis geactiveerd wordt.
 • Helder communiceren van lesdoelen en succescriteria naar de leerlingen.
 • Instructiefase waarbij de docent de nieuwe stof voordoet of uitlegt.
 • Begeleide (in)oefening waarbij de leerlingen oefenen met de stof zodat deze opgeslagen kan worden in het langetermijngeheugen.
 • Individuele verwerking van de stof.
 • Periodieke terugblik waarbij de docent de stof nog vaker laat terugkomen.
 • Feedback op het leerproces waarbij de docent de leerlingen laat inzien wat er goed en wat er fout ging.

Vrijblijvend advies voor uw school?

Vraag adviesgesprek aan

Over het programma

Op school is de leraar de meest bepalende factor in de leerprestaties van leerlingen (Marzano, 2007). Effectieve leraren hebben een sterk ontwikkeld didactisch repertoire en investeren in het overdragen, frequente herhaling en verbinding van kennis. Dit doen zij door het toepassen van de principes van directe instructie en het geven van feedback en begeleiding (Muijs & Reynolds, 2010).

 

Uit onderzoek blijkt dat het directe instructiemodel een sterk positief effect heeft op de leerresultaten van leerlingen. Dit geldt zowel voor het Primair als Voortgezet Onderwijs (NRO, 2017). Dit effect is nog groter bij leerlingen die een leerachterstand hebben.

De volgende onderwerpen komen aan bod:
 • Basisprincipes uit de cognitieve leerpsychologie
 • De Principes van Rosenshine
 • Het model van Expliciete Directe Instructie
 • De technieken van effectieve instructie
 • Praktische toepassingen voor in de lespraktijk
 • Het voorbereiden van lessen

 

Resultaat
De primaire doelstelling van deze reeks bijeenkomsten is om leraren te trainen in de strategieën en uitgangspunten van effectieve instructie. Dit is een didactische strategie waarmee kennis en vaardigheden gestructureerd aangeleerd worden. Een model van instructie dat zeer effectief is bevonden, is het directe instructiemodel.

 

 

Duiden met de Muijs

Beluister onze podcast aflevering over Expliciete Directe Instructie (EDI)Wat zijn de voordelen en valkuilen? Hoe ziet 100% EDI toepassen eruit? En is dat wel noodzakelijk?

Praktische informatie

Bijeenkomsten

De training Expliciete Directe Instructie is onderverdeeld in 4 online bijeenkomsten van een dagdeel. De training is geschikt voor leraren in het Primair (onderbouw, middenbouw en bovenbouw) en Voortgezet Onderwijs en kan worden aangepast voor beginners en gevorderden.

Locatie en data
De locatie en data worden in overleg bepaalt. De bijeenkomsten kunnen op eigen locatie of bij Academica, in Amsterdam, plaatsvinden.

 

Kosten 

Neem contact met ons op. 

Contact

Bent u aan het oriënteren op een opleiding, studeert u al bij Academica of heeft u een andere vraag? Wij helpen u graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar u binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

Academica_Weteringschans

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam