Skip to content

Taalbeleid in de school

Werk samen met uw team iteratief aan het taalbeleid van de school, die heldere handvatten biedt voor de eigen lespraktijk.

Vraag naar de mogelijkheden
Taalbeleid_in_de_school
Alle opleidingen geheel evidence-informed NVAO erkende opleider Beoordeeld met een 8,6 door onze deelnemers

In het kort

De trainingen in dit programma zijn ontwikkeld om samen met uw team iteratief te werken aan het taalbeleid van de school. Samen met een taalexpert van Academica wordt iedere bijeenkomst stapsgewijs gebouwd aan het beleid en krijgt het team telkens nieuwe input om hier weer de volgende stap in te zetten. Het resultaat is een uitgewerkt taalbeleid wat docenten heldere handvatten biedt voor de eigen lespraktijk.

Doorgaande leerlijn

Bij veel leerlingen is zowel het leesbegrip als de leesmotivatie onvoldoende, zo blijkt onder meer uit het Pisa-onderzoek uit 2018. Basisscholen zijn verplicht om ambities te formuleren voor taalonderwijs. Het is raadzaam om onderwijs te organiseren op basis van een doorgaande leerlijn, hierbij hoge doelen voor alle leerlingen te formuleren en door effectieve methodieken en aanpakken te gebruiken. In dit programma krijgt u eenvoudige handvatten aangereikt om dit in uw eigen school vorm en inhoud te geven.

Vrijblijvend advies voor uw school?

Vraag adviesgesprek aan

Inhoud

Dit programma is ontworpen om het taalbeleid van de school te ontwikkelen. Het taalbeleid vormt namelijk de basis voor de structurele en strategische aanpak van een schoolteam, met het oog op het verbeteren van de schoolbrede taalresultaten. Daarnaast geeft het ook heldere richtlijnen voor het team hoe zij effectief kunnen omgaan met leerlingen van verschillende niveaus.

Een aantal onderdelen uitgelicht:

  • Aanvankelijke geletterdheid: wat werkt wel en wat werkt niet?
  • Hoe leren kinderen lezen en spellen? Vakspecifieke leerstrategieën bij het aanleren van taal en spelling.
  • Technische lezen en spellen: aanleren en onderhouden.
  • Gestructureerde analyse de taal en leesleerlijn: wat zijn de kritische overgangscriteria bij elk leerjaar.

Praktische informatie

Bijeenkomsten

Dit programma bestaat uit 3 dagdelen. 

 

Locatie en data
De locatie en data worden in overleg bepaalt. De bijeenkomsten kunnen op eigen locatie of bij Academica, in Amsterdam, plaatsvinden.

Contact

Bent u aan het oriënteren op een opleiding, studeert u al bij Academica of heeft u een andere vraag? Wij helpen u graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar u binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

Academica_Weteringschans

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam