Skip to content

Mastery learning

Voor leraren in het PO en VO
 • Praktische handvatten voor het gebruik van Mastery Learning
 • Voor leerlingen in PO en VO
 • Geheel wetenschappelijk onderbouwd programma
Inschrijven
Alle opleidingen geheel evidence-informed NVAO-erkende opleider Beoordeeld met 8,3

"Everybody is on the bus and stays on the bus" - Katharine Birbalsingh (Keynote Making Shift Happen 2018)

Hoe zorgen we ervoor dat iedereen meekomt en dat alle leerlingen in de klas hun kennis en vaardigheden blijven ontwikkelen? De inzet van Mastery Learning kan hier goed bij helpen. In deze leergang gaan we dan ook in op hoe we het leren van leerlingen systematisch kunnen evalueren, bepalen waar onze leerlingen staan, wie wat nodig heeft en hoe we ervoor zorgen dat iedereen aan boord blijft.

Wij geven je praktische handreikingen voor het gebruik van Mastery Learning voor leerlingen uit PO en VO met behulp van evidence-based advies en bestrijden hardnekkige mythes.

Bijeenkomst 1 - Wat is Mastery Learning en waarom werkt het?
In deze halve dag introduceren we het Mastery Learning model, en gaan we in op onderzoek naar Mastery Learning, wat dit betekent en waarom dit zo nuttig is. Onderwerpen die hier aan bod komen zijn:

 • Hoe leren we en wat is de rol van Mastery hierbij?
 • Gelijke onderwijskansen, differentiatie en Mastery Learning.
 • Wat is het Mastery Learning model? Van Bloom tot McCourt.

 

Bijeenkomst 2 - Diagnose en monitoren van progressie
In deze sessie bekijken we hoe we zowel formatief als summatief een diagnose kunnen maken van de beginsituatie van onze leerlingen, en wie na het leren van de stof wel of niet meesterschap bereikt heeft. Onderwerpen die hier aan bod komen zijn:

 • Hoe maak ik een effectieve diagnose van mijn leerlingen.
 • De rol van pre-teaching in Mastery Learning.
 • Mastery Learning en formatief handelen

Bijeenkomst 3 - Effectieve Instructie voor de hele klas
In deze sessie bekijken we hoe we op de meest effectieve manier de hele klas tegelijk kunnen onderwijzen, met gebruik van de principes van Rosenshine. Hier kijken we naar het volgende:
 • Waarom expliciete instructie?
 • Effectief lesgeven – de principes van Rosenshine.
 • Effectief lesgeven – lessen uit de cognitieve psychologie.

 

Bijeenkomst 4 - Bijles en verdieping
In deze sessie bekijken we hoe we bijles kunnen organiseren voor de leerlingen die dit nodig hebben, hoe we verdiepingsactiviteiten aanpakken, en hoe we met onderwijs-assistenten werken. Hierbij komt aan bod:

 • Re-teaching of bijles? Wat en hoe.
 • Verdiepingsactiviteiten voor leerlingen die de stof beheersen.
 • Schoolafspraken formuleren.
 • De onderwijsassistent als lid van het leerteam.

 

Bijeenkomst 5 - Praktijkplan en feedback
Het maken van een praktijkplan met bijbehorende feedback. In deze sessie ontwerpen we samen met jou een praktisch plan om met een Mastery aanpak in de school aan de slag te gaan.

Mastery Learning kan formeel worden afgerond waarmee vrijstelling behaald kan worden voor Programma Excellent Teaching

Komt deze opleiding in aanmerking voor subsidie?
Kijk onder "Studiekosten" om te zien welke mogelijkheden er zijn.

Is deze opleiding ook als InCompany traject beschikbaar?
Ja, Academica doet al haar opleidingen ook InCompany. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte.

 

Hoe gaat Academica om met COVID?
Academica University of Applied Sciences volgt de richtlijnen die door het RIVM voor Hogescholen zijn gesteld. De meest recente informatie tref je op de website van RIVM.

Alle lessen blijven op locatie plaatsvinden. Dit omdat wij de kwaliteit van het onderwijs zo goed mogelijk willen waarborgen. Wij vragen je om - als je thuis moet/wilt blijven in verband met klachten - in overleg met een medestudent te regelen dat je de les online kunt volgen. Via onze online leeromgeving MyAcademica kun je je medestudenten vinden.

Academica stelt zelftests beschikbaar. Deze zijn gratis verkrijgbaar bij het Student Service Center.

Nader te bepalen

Locatie
De bijeenkomsten vinden plaatsen op onze locatie in Amsterdam, nabij het Rijksmuseum. Het adres van Academica is Weteringschans 28, 1017 SG. Wij zijn zowel met het openbaar vervoer als met de auto goed bereikbaar. 

 

InCompany
Data & locatie voor InCompany studiedagen worden over in overleg ingepland. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

 

Bereikbaarheid Academica
Openbaar vervoer
Plan je reis naar Academica via 9292 of NS.

 

Vanaf Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid zijn we het snelst bereikbaar met metro 52. Na het uitstappen bij metrostation Vijzelgracht is het nog enkele minuten lopen naar Academica.

 

 • Vanaf Amsterdam Centraal: metro 52 richting Zuid. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit.
 • Vanaf Amsterdam Zuid: metro 52 richting Noord. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit.

 

Auto
Plan je reis naar Academica via Google Maps. In de omgeving zijn er bewaakte parkeergarages. Voordelig parkeren is mogelijk op P+R locaties, waarna de reis kan worden voortgezet met het openbaar vervoer. Wij adviseren de P&R RAI of P&R Noord. Metro 52 brengt je vanaf beide P&Rs naar de halte Vijzelgracht. Academica ligt op enkele minuten lopen van metrostation Vijzelgracht.

Kijk voor meer informatie over kosten en mogelijkheden op de website van de RAI.

Voor de mastermodule Mastery Learning betaal je per deelnemer €1.595 (vrijgesteld van btw). Dit is exclusief arrangementskosten (o.a. lunch/koffie/thee).

Meld je eenvoudig en veilig aan in enkele minuten. Om je inschrijving succesvol te laten verlopen hebben we een aantal gegevens nodig. Na het klikken op onderstaande inschrijfknop kun je in 3 stappen je inschrijving voltooien.

Stap 1: Vul je contactgegevens in. Zo weten we wie je bent en hoe we je kunnen bereiken.
Stap 2: Vul de gegevens in die we nodig hebben voor het opstellen van een studieovereenkomst en het maken van jouw diploma of certificaat.
Stap 3: Controleer de gegevens en bevestig je inschrijving.

Na afronding van je inschrijving ontvang je binnen enkele minuten je studieovereenkomst op het door jou opgegeven e-mailadres. Bewaar deze goed.

We nemen op werkdagen binnen 48 uur contact met je op om je te verwelkomen bij Academica en uit te leggen wat je kan verwachten. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Dit programma is ook als incompanytraject beschikbaar. Zo is het mogelijk meerdere mensen van de school of stichting tegelijk en op eigen locatie op te leiden. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte.

Vrijblijvend adviesgesprek?

Gerelateerde opleidingen

Metacognitie & Zelfregulering

Ontdek waarom "leren leren" van groot belang is voor leerresultaten.

Certificaat

Eerder bekeken opleidingen

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam