Skip to content

Metacognitie & Zelfregulering

Eigenaarschap vergroten bij leerlingen
  • Ontdek waarom "leren leren" van groot belang is voor leerresultaten
  • Krijg praktische handvatten voor het ontwikkelen van zelfregulering en metacognitie bij leerlingen
  • Leer deze toepassen in jouw praktijk
Alle opleidingen geheel evidence-informed NVAO-erkende opleider Beoordeeld met 8,3

Er is steeds meer onderzoek dat aantoont dat zelfregulering en metacognitie (sommigen noemen dit ‘leren leren’) van groot belang zijn voor het leren van leerlingen. Volgens de Education Endowment Foundation (EEF) in Engeland kan een succesvolle aanpak van metacognitie tot zeven maanden meer leerprogressie leiden. Hoe de leerkracht dit praktisch voor elkaar krijgt is vaak echter minder duidelijk. Bovendien zijn er veel mythes over in omloop die het effectief aanleren van metacognitieve en zelfregulerende strategieën juist belemmeren.

In de leergang Metacognitie & Zelfregulering reikt Tim van der Meulen leerkrachten praktische handvatten voor het ontwikkelen van zelfregulering en cognitieve-en metacognitieve strategieën voor leerlingen uit PO en VO. De mastermodule is gebaseerd op het onderzoek samengevat door Muijs & Bokhove (2019) voor het EEF en op werk met een adviesgroep van leraren in EEF. We geven evidence-based advies en bestrijden hardnekkige mythes.

Voor leerkrachten, docenten, intern begeleiders en directeuren.

Bijeenkomst 1 - Wat zijn metacognitie en zelfregulering?
Wat zijn metacognitie en zelfregulering, en waarom zijn ze belangrijk. In deze halve dag gaan we in op onderzoek naar zelfregulering en metacognitie, wat dit betekent en waarom een focus op metacognitie nuttig is.

Bijeenkomst 2 - Metacognitieve strategieën aanleren
Hoe ontwikkelen we metacognitie? Strategieën en modelleren. In deze sessie bekijken we hoe we cognitieve en metacognitieve strategieën aanleren en modelleren.

Bijeenkomst 3 - Hoe ontwikkelen we metacognitie?
Taal en zelfredzaamheid. In deze sessie bekijken we hoe we metacognitie verder ontwikkelen door discussie in de klas en geleide oefening.

Bijeenkomst 4 - Motivatie en zelfregulering
In deze sessie bekijken we de rol van motivatie, hoe we motivatie verhogen bij leerlingen en welke aspecten daarbij van het meeste belang zijn.

Bijeenkomst 5 - Praktijkplan en feedback
In deze sessie ontwerpen we een praktisch plan om metacognitie te ontwikkelen bij onze leerlingen.

Komt deze opleiding in aanmerking voor subsidie?
Kijk onder "Studiekosten" om te zien welke mogelijkheden er zijn.

Is deze opleiding ook als InCompany traject beschikbaar?
Ja, Academica doet al haar opleidingen ook InCompany. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte.

 

Hoe gaat Academica om met COVID?
Academica University of Applied Sciences volgt de richtlijnen die door het RIVM voor Hogescholen zijn gesteld. De meest recente informatie tref je op de website van RIVM.

Alle lessen blijven op locatie plaatsvinden. Dit omdat wij de kwaliteit van het onderwijs zo goed mogelijk willen waarborgen. Wij vragen je om - als je thuis moet/wilt blijven in verband met klachten - in overleg met een medestudent te regelen dat je de les online kunt volgen. Via onze online leeromgeving MyAcademica kun je je medestudenten vinden.

Academica stelt zelftests beschikbaar. Deze zijn gratis verkrijgbaar bij het Student Service Center.

Nader te bepalen

Bijeenkomsten

De bijeenkomsten duren 2 uur (16:30 - 18:30). 

 

Locatie
De bijeenkomsten vinden op locatie plaats. 

 

 

Voor de leergang Metacognitie & Zelfregulering betaal je per deelnemer €690 (vrijgesteld van btw). Dit is exclusief arrangementskosten (o.a. lunch/koffie/thee).

Meld je eenvoudig en veilig aan in enkele minuten. Om je inschrijving succesvol te laten verlopen hebben we een aantal gegevens nodig. Na het klikken op onderstaande inschrijfknop kun je in 3 stappen je inschrijving voltooien.

Stap 1: Vul je contactgegevens in. Zo weten we wie je bent en hoe we je kunnen bereiken.
Stap 2: Vul de gegevens in die we nodig hebben voor het opstellen van een studieovereenkomst en het maken van jouw diploma of certificaat.
Stap 3: Controleer de gegevens en bevestig je inschrijving.

Na afronding van je inschrijving ontvang je binnen enkele minuten je studieovereenkomst op het door jou opgegeven e-mailadres. Bewaar deze goed.

We nemen op werkdagen binnen 48 uur contact met je op om je te verwelkomen bij Academica en uit te leggen wat je kan verwachten. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Dit programma is ook als incompany-traject beschikbaar. Zo is het mogelijk meerdere mensen van de school of stichting tegelijk en op eigen locatie op te leiden. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte.

Vrijblijvend adviesgesprek?

Eerder bekeken opleidingen

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam