Skip to content

Professionele Leergemeen­schappen

Leer leidinggeven aan de continue verbetering en vernieuwing van onderwijskwaliteit.
 • Neem de leiding bij continue verbetering van onderwijskwaliteit
 • Evidence-informed programma
 • Directe vertaling naar jouw praktijk
Alle opleidingen geheel evidence-informed NVAO-erkende opleider Beoordeeld met 8,3

Download de brochure voor meer informatie over het programma, onderwerpen, docenten, deelnemersprofiel, toelatingseisen en praktische informatie.

 

Het PLG-herregistratietraject is een begeleid, stevig wetenschappelijk onderbouwd, professionaliserings-traject voor ambitieuze onderwijsleiders. Het doel van het traject is om de school te ontwikkelen tot een goed functionerende Professionele Leergemeenschap (PLG), waarin teams met hoge mate van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid structureel (≠ incidenteel) leren werken aan hun professionaliteit, vakmanschap en de verbetering van het onderwijsprogramma.

Inhoud in het kort
Gedurende het programma zal het zwaartepunt aanvankelijk liggen op de kennisontwikkeling op het gebied van cognitieve en gedragspsychologie, didactiek en onderwijskunde, waarna er steeds meer wordt toegewerkt naar de structuurinterventie en de organisatiekant van de PLG’s. Hierbinnen voltrekken de onderwijskundige en een organisatiekundige lijn zich parallel aan elkaar. Het traject heeft een stevige theoretische basis, maar er wordt steeds weer de vertaling gemaakt naar het handelend vermogen in de praktijk van de leider. Er worden geen kant-en-klare oplossingen geboden, maar strategieën die de schoolleider en zijn/haar team in staat te stellen om een gezamenlijke koers te varen, ieders professionele capaciteit optimaal te benutten en onderweg voortdurend gedegen keuzes te maken op basis van wetenschappelijke inzichten, kritische reflecties en een gedeelde visie op goed onderwijs.

 

 

Een programma voor schoolleiders die hun school willen ontwikkelen tot een goed functionerende Professionele Leergemeenschap waarin teams structureel leren werken aan hun professionaliteit en de continue verbetering van de onderwijskwaliteit.

Bijeenkomst 1
Thema's:

 • De achtergrond en ontwikkeling van zelfsturende organisaties.
 • Een gezonde en professionele schoolcultuur: vertrouwen en leerbaarheid.

Bijeenkomst 2
Thema's:

 • Visie op leren en leren organiseren.
 • Systeemdenken: fundamentele oplossingen.
 • Het ontwikkelen van een krachtige visie met een team.
 • De nut en noodzaak van persoonlijk leiderschap en teamdynamiek.
 • Het opzetten van een professionele leergemeenschap: basisprincipes en werkwijze.

Bijeenkomst 3
Thema's:

 • Onderwijskundig ontwerp: doelgerichte benadering.
 • Onderzoek interpreteren door docenten: kwaliteit van literatuur en bronnen.
 • Vertaling van de PLG-aanpak naar jouw eigen school: Hoe wordt mijn eigen organisatie een professionele leergemeenschap?

Bijeenkomst 4
Thema's:

 • Actieonderzoek en samenwerken aan onderwijskundige doelen.
 • Onderzoek interpreteren door docenten: kwaliteit van literatuur en bronnen.

Bijeenkomst 5
 • Visie op Voorbereiding: Deelnemers maken een paper met een analyse van hun eigen organisatie en ontwikkeling naar een professionele leergemeenschap, waarbij ze de aangereikte literatuur en kennis gebruiken.
 • De presentatie over het paper wordt tijdens deze bijeenkomst gegeven (incl. persoonlijke rol van jou als leidinggevende).

Komt deze opleiding in aanmerking voor subsidie?
Kijk onder "Studiekosten" om te zien welke mogelijkheden er zijn.

Is deze opleiding ook als InCompany traject beschikbaar?
Ja, Academica doet al haar opleidingen ook InCompany. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte.

Nader te bepalen

Locatie
De bijeenkomsten vinden plaatsen op onze locatie in Amsterdam, nabij het Rijksmuseum. Het adres van Academica is Weteringschans 28, 1017 SG. Wij zijn zowel met het openbaar vervoer als met de auto goed bereikbaar. 

 

InCompany
Data & locatie voor InCompany studiedagen worden over in overleg ingepland. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

 

Bereikbaarheid Academica
Openbaar vervoer
Plan je reis naar Academica via 9292 of NS.

 

Vanaf Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid zijn we het snelst bereikbaar met metro 52. Na het uitstappen bij metrostation Vijzelgracht is het nog enkele minuten lopen naar Academica.

 

 • Vanaf Amsterdam Centraal: metro 52 richting Zuid. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit.
 • Vanaf Amsterdam Zuid: metro 52 richting Noord. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit.

 

Auto
Plan je reis naar Academica via Google Maps. In de omgeving zijn er bewaakte parkeergarages. Voordelig parkeren is mogelijk op P+R locaties, waarna de reis kan worden voortgezet met het openbaar vervoer. Wij adviseren de P&R RAI of P&R Noord. Metro 52 brengt je vanaf beide P&Rs naar de halte Vijzelgracht. Academica ligt op enkele minuten lopen van metrostation Vijzelgracht.

Kijk voor meer informatie over kosten en mogelijkheden op de website van de RAI.

Voor het herregistratieprogramma Professionele Leergemeen­schappen betaal je per deelnemer € 3.245 (vrijgesteld van BTW). Dit is exclusief € 225 registratiekosten in het Schoolleidersregister PO en exclusief arrangementskosten (o.a. lunch/koffie/thee).

Dit programma is als incompany traject beschikbaar. Zo is het mogelijk meerdere mensen van de school of stichting tegelijk en op eigen locatie op te leiden. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte.

Dit programma is ook als incompanytraject beschikbaar. Zo is het mogelijk meerdere mensen van de school of stichting tegelijk en op eigen locatie op te leiden. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte.

Vrijblijvend adviesgesprek?

Eerder bekeken opleidingen

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam