Skip to content

Programma Excellent Teaching

Voor ambitieuze onderwijsprofessionals in het PO, VO en MBO.
 • Geheel wetenschappelijk onderbouwd programma
 • Leer je onderwijskundig leiderschap vergroten
 • Op gebied van het jonge kind, de jongvolwassene en de kwaliteitscoördinator
Inschrijven
Alle opleidingen geheel evidence-informed NVAO-erkende opleider Beoordeeld met 8,3

Download de brochure voor meer informatie over het programma, onderwerpen, docenten, deelnemersprofiel, toelatingseisen en praktische informatie.

 

Het Programma Excellent Teaching richt zich op het versterken van de beroepscompetenties van excellente leraren in het primair, voortgezet, middelbaar beroepsonderwijs. Het is een tweejarig professioneel programma.

Deze competenties stellen de leraar in staat zijn uitdagende, boeiende en veeleisende functie met plezier en nog meer succes uit te voeren, waarbij de leraar een leidend lid is van het leerteam.  Het Programma Excellent Teaching  is ontworpen na een uitgebreide consultatie met het werkveld, zodat de inhoud en taken in het leerprogramma nauw aansluiten bij de beroepsvereisten van een excellente leraar. Het Programma Excellent Teaching  leidt op tot een leidende onderwijsprofessional binnen de eigen organisatie en daarbuiten.


Wat levert dit programma mij op?

 • Een diploma.
 • Je leert je eigen onderwijskundig leiderschap te vergroten en in te zetten. 
 • Je krijgt een uitstekende evidence-informed kennisbasis.
 • Inzicht en kennis op goed onderwijs, een goed curriculum (ontwerp, kwaliteit van onderwijs en organisatie en het doen van gedegen onderwijs onderzoek).
 • Een intensieve band met je medestudenten en een sterk netwerk.

Dit programma is voor ambitieuze onderwijsprofessionals in het PO, VO en MBO die nog beter onderwijs willen geven. 

Module 1: De evidence-informed leraar
Het programma start met een module waarin we kritische kennis over leertheorieën en cognitieve psychologie ontwikkelen. We belichten het onderzoek over hoge verwachtingen,  school- en klascultuur, motivatie en gedrag.  We kijken naar welke gevolgen deze kennis heeft op de klaspraktijk en verbinden zo de theorie met de praktijk.

Module 2: De leraar als architect
In deze module ontwikkelen we onze kennis over curriculum en curriculumontwerp, formatief handelen en het ontwerpen van leerdoelen. Er is in deze module een sterke nadruk op hoe we lessen opbouwen binnen een reeks lessen over een thema en hoe we curriculum, pedagogie, didactiek en evaluatie praktisch integreren. 

Module 3: Onderwijskundig leiderschap
In deze module wordt veel aandacht besteed aan het werken met professionals en het verstaan van de bredere school als organisatie. Daarnaast passen we gedachtengoed van de professionele leergemeenschap toe in het werken aan een duurzame en weloverwogen aanpak. 

Module 4: Kwaliteit van onderwijs en organisatie
In deze module leren we, met behulp van o.a. kennis uit de cognitieve leerpsychologie en High Expectation Teacher, gerichte interventies uitvoeren om de onderwijskwaliteit te verbeteren. Ook leren we summatieve toetsing gebruiken voor ons handelen en leren we hoe de zorg op schoolniveau ondersteunend kan zijn aan het handelen in de klas.

Module 5: Onderzoek
In deze module leren we aan de hand van een vraagstuk uit de beroepspraktijk een onderzoek uitvoeren. We leren hoe we een goede onderzoeksvraag kunnen formuleren en doen kennis op omtrent kwantitatieve en kwalitatieve methodes van onderzoek. We leren een passende methode van onderzoek inzetten voor het verzamelen van data in de eigen beroepspraktijk. We leren op basis van de analyse van de data conclusies trekken waarbij we de verbinding leggen met bronnen uit de wetenschap.

Module 6: Specialisatie
Naast de vijf basismodules biedt het Programma Excellent Teaching  ook een specialisatiemodule in een van de specialismes: PO, VO en MBO. Dit laat de lerende toe, naast de brede kennis en vaardigheden ontwikkeld in de andere modules, ook kennis te verdiepen in één van drie specialismes.

 

Modulair studeren?
Het is mogelijk om dit programma ook modulair te volgen. Dat betekent dat je stap voor stap dit programma doorloopt op momenten dat het jou het beste uitkomt.

Na afronding van dit programma kun je instromen in onze opleiding tot schoolleider.

Wat is de tijdsbesteding?
De volledige opleiding duurt 2 jaar. Het programma bestaat uit 6 modules. Het programma is deeltijd en is zo opgezet dat deze goed te combineren is met werk en privé.


Wat wordt er van mij verwacht?
We verwachten van onze deelnemers een constructieve houding en eigenaarschap. De lat ligt hoog. Ons onderwijs is een prettige manier van leren, maar vraagt veel van deelnemers: doorzettingsvermogen, onderzoek, inzicht en reflectie. Alle kwaliteiten die van een goede leraar een excellente leraar maken.

 

Hoe gaat Academica om met COVID?
Academica University of Applied Sciences volgt de richtlijnen die door het RIVM voor Hogescholen zijn gesteld. De meest recente informatie tref je op de website van RIVM.

Alle lessen blijven op locatie plaatsvinden. Dit omdat wij de kwaliteit van het onderwijs zo goed mogelijk willen waarborgen. Wij vragen je om - als je thuis moet/wilt blijven in verband met klachten - in overleg met een medestudent te regelen dat je de les online kunt volgen. Via onze online leeromgeving MyAcademica kun je je medestudenten vinden.

Academica stelt zelftests beschikbaar. Deze zijn gratis verkrijgbaar bij het Student Service Center.

Nader te bepalen

Bijeenkomsten
De lesdagen zijn gepland op donderdag.

 

Locatie
De bijeenkomsten vinden plaatsen op onze locatie in Amsterdam, nabij het Rijksmuseum. Het adres van Academica is Weteringschans 28, 1017 SG. Wij zijn zowel met het openbaar vervoer als met de auto goed bereikbaar. 

 

InCompany
Data & locatie voor InCompany studiedagen worden over in overleg ingepland. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

 

Bereikbaarheid Academica
Openbaar vervoer
Plan je reis naar Academica via 9292 of NS.

 

Vanaf Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid zijn we het snelst bereikbaar met metro 52. Na het uitstappen bij metrostation Vijzelgracht is het nog enkele minuten lopen naar Academica.

 

 • Vanaf Amsterdam Centraal: metro 52 richting Zuid. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit.
 • Vanaf Amsterdam Zuid: metro 52 richting Noord. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit.

 

Auto
Plan je reis naar Academica via Google Maps. In de omgeving zijn er bewaakte parkeergarages. Voordelig parkeren is mogelijk op P+R locaties, waarna de reis kan worden voortgezet met het openbaar vervoer. Wij adviseren de P&R RAI of P&R Noord. Metro 52 brengt je vanaf beide P&Rs naar de halte Vijzelgracht. Academica ligt op enkele minuten lopen van metrostation Vijzelgracht.

Kijk voor meer informatie over kosten en mogelijkheden op de website van de RAI.

Toelatingseisen

Om deel te nemen aan dit programma dien je te beschikken over:

 • Minimaal 3 jaar werkervaring als bevoegde leraar
 • Een geschikte leerwerkplek

Meld je eenvoudig en veilig aan in enkele minuten. Om je inschrijving succesvol te laten verlopen hebben we een aantal gegevens nodig. Na het klikken op onderstaande inschrijfknop kun je in 3 stappen je inschrijving voltooien.

Stap 1: Vul je contactgegevens in. Zo weten we wie je bent en hoe we je kunnen bereiken.
Stap 2: Vul de gegevens in die we nodig hebben voor het opstellen van een studieovereenkomst en het maken van jouw diploma of certificaat.
Stap 3: Controleer de gegevens en bevestig je inschrijving.

Na afronding van je inschrijving ontvang je binnen enkele minuten je studieovereenkomst op het door jou opgegeven e-mailadres. Bewaar deze goed.

We nemen op werkdagen binnen 48 uur contact met je op om je te verwelkomen bij Academica en uit te leggen wat je kan verwachten. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Dit programma is ook als incompanytraject beschikbaar. Zo is het mogelijk meerdere mensen van de school of stichting tegelijk en op eigen locatie op te leiden. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte.

Vrijblijvend adviesgesprek?

Gerelateerde opleidingen

Post-HBO High Performing Teachers

Voor docenten die zich willen verdiepen in de wetenschap van het lesgeven.

Certificaat

Eerder bekeken opleidingen

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam