Skip to content

Programma Excellent Teaching

Voor ambitieuze onderwijsprofessionals in het PO, VO en MBO.
 • Geheel Wetenschappelijk onderbouwd programma
 • Leer uw onderwijskundig leiderschap vergroten
 • Op gebied van het jonge kind, de jongvolwassene en de kwaliteitscoördinator
Inschrijven
Alle opleidingen geheel evidence-informed NVAO erkende opleider Beoordeeld met een 8,6 door onze deelnemers

Download de brochure voor meer informatie over het programma, onderwerpen, docenten, deelnemersprofiel, toelatingseisen en praktische informatie.

 

Het Programma Excellent Teaching richt zich op het versterken van de beroepscompetenties van excellente leraren in het primair, voortgezet, middelbaar beroepsonderwijs. Het is een tweejarig professionele programma.

Deze competenties stellen de leraar in staat zijn uitdagende, boeiende en veeleisende functie met plezier en nog meer succes uit te voeren, waarbij de leraar een leidend lid is van het leerteam.  Het Programma Excellent Teaching  is ontworpen na een uitgebreide consultatie met het werkveld, zodat de inhoud en taken in het leerprogramma nauw aansluiten bij de beroepsvereisten van een excellente leraar. Het Programma Excellent Teaching  leidt op tot een leidende onderwijsprofessional binnen de eigen organisatie en daarbuiten.


Wat levert dit programma mij op?

 • Een diploma.
 • U leert u eigen onderwijskundige leiderschap te vergroten en in te zetten. 
 • U krijgt een uitstekende evidence-informed kennisbasis.
 • Inzicht en kennis op goed onderwijs, een goed curriculum (ontwerp, kwaliteit van onderwijs en organisatie en het doen van gedegen onderwijs onderzoek).
 • Intensieve band met uw medestudenten en een sterk netwerk.

Dit programma is voor ambitieuze onderwijsprofessionals in het PO, VO en MBO die nog beter onderwijs willen geven. 

Module 1: De evidence-informed leraar
Het programma start met een module waarin we kritische kennis over leertheorieën en cognitieve psychologie ontwikkelen. We belichten het onderzoek over hoge verwachtingen,  school- en klascultuur, motivatie en gedrag.  We kijken naar welke gevolgen deze kennis heeft op de klaspraktijk en verbinden zo de theorie met de praktijk.

Module 2: De leraar als architect
In deze module ontwikkelen we onze kennis over curriculum en curriculumontwerp, formatief handelen en het ontwerpen van leerdoelen. Er is in deze module een sterke nadruk op hoe we lessen opbouwen binnen een reeks lessen over een thema en hoe we curriculum, pedagogie, didactiek en evaluatie praktisch integreren. 

Module 3: Onderwijskundig leiderschap
In deze module wordt veel aandacht besteed aan het werken met professionals en het verstaan van de bredere school als organisatie. Daarnaast passen we gedachtengoed van de professionele leergemeenschap toe in het werken aan een duurzame en weloverwogen aanpak. 

Module 4: Kwaliteit van onderwijs en organisatie
In deze module leren we, met behulp van o.a. kennis uit de cognitieve leerpsychologie en High Expectation Teacher, gerichte interventies uitvoeren om de onderwijskwaliteit te verbeteren. Ook leren we summatieve toetsing gebruiken voor ons handelen en leren we hoe de zorg op schoolniveau ondersteunend kan zijn aan het handelen in de klas.

Module 5: Onderzoek
In deze module leren we aan de hand van een vraagstuk uit de beroepspraktijk een onderzoek uitvoeren. We leren hoe we een goede onderzoeksvraag kunnen formuleren en doen kennis op omtrent kwantitatieve en kwalitatieve methodes van onderzoek. We leren een passende methode van onderzoek inzetten voor het verzamelen van data in de eigen beroepspraktijk. We leren op basis van de analyse van de data conclusies trekken waarbij we de verbinding leggen met bronnen uit de wetenschap.

Module 6: Specialisatie
Naast de vijf basismodules biedt het Programma Excellent Teaching  ook een specialisatiemodule in een van de specialismes: PO, VO en MBO. Dit laat de lerende toe, naast de brede kennis en vaardigheden ontwikkeld in de andere modules, ook kennis te verdiepen in één van drie specialismes.

 

Modulair studeren?
Het is mogelijk om dit programma ook modulair te volgen. Dat betekent dat u stap voor stap dit programma doorloopt op momenten dat het u het beste uitkomt.

Na afronding van dit programma kunt u instromen in onze opleiding tot schoolleider.

Wat is de tijdsbesteding?
De volledige opleiding duurt 2 jaar. Het programma bestaat uit 6 modules. Het programma is deeltijd en is zo opgezet dat deze goed te combineren is met werk en privé.


Wat wordt er van mij verwacht?
We verwachten van onze deelnemers een constructieve houding en eigenaarschap. De lat ligt hoog. Ons onderwijs is een prettige manier van leren, maar vraagt veel van deelnemers: doorzettingsvermogen, onderzoek, inzicht en reflectie. Alle kwaliteiten die van een goede leraar een excellente leraar maken.

Data
Het eerstvolgende startmoment voor Programma Excellent Teaching is in september 2022. De volgende lichting start in februari 2023. De lesdagen zijn gepland op donderdag.

 

Locatie
De bijeenkomsten vinden plaatsen op onze locatie in Amsterdam, nabij het Rijksmuseum. Het adres van Academica is Weteringschans 28, 1017 SG. Wij zijn zowel met het openbaar vervoer als met de auto goed bereikbaar. 

 

Bereikbaarheid Academica
Openbaar vervoer
Plan je reis naar Academica via 9292 of NS.

 

Vanaf Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid zijn we het snelst bereikbaar met metro 52. Na het uitstappen bij metrostation Vijzelgracht is het nog enkele minuten lopen naar Academica.

 

 • Vanaf Amsterdam Centraal: metro 52 richting Zuid. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit.
 • Vanaf Amsterdam Zuid: metro 52 richting Noord. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit.

 

Auto
Plan je reis naar Academica via Google Maps. In de omgeving zijn er bewaakte parkeergarages. Voordelig parkeren is mogelijk op P+R locaties, waarna de reis kan worden voortgezet met het openbaar vervoer. Wij adviseren de P&R RAI of P&R Noord. Metro 52 brengt u vanaf beide P&Rs naar de halte Vijzelgracht. Academica ligt op enkele minuten lopen van metrostation Vijzelgracht.

Kijk voor meer informatie over kosten en mogelijkheden op de website van de RAI.

Toelatingseisen

Om deel te nemen aan dit programma dien je te beschikken over:

 • Minimaal 3 jaar werkervaring als bevoegde leraar
 • Een geschikte leerwerkplek

Meld u eenvoudig en veilig aan in enkele minuten. Om uw inschrijving succesvol te laten verlopen hebben we een aantal gegevens nodig. Na het klikken op onderstaande inschrijfknop kunt u in 3 stappen uw inschrijving voltooien.

Stap 1: Vul uw contactgegevens in. Zo weten we wie u bent en hoe we u kunnen bereiken.
Stap 2: Vul de gegevens in die we nodig hebben voor het opstellen van een studieovereenkomst en het maken van uw diploma of certificaat.
Stap 3: Controleer de gegevens en bevestig uw inschrijving.

Na afronding van uw inschrijving ontvant u binnen enkele minuten uw studieovereenkomst op het door u opgegeven e-mailadres. Bewaar deze goed.

We nemen op werkdagen binnen 48 uur contact met u op om u te verwelkomen bij Academica en uit te leggen wat u kan verwachten. Zo weet u precies waar u aan toe bent.

Dit programma is ook als incompanytraject beschikbaar. Zo is het mogelijk meerdere mensen van de school of stichting tegenlijk en op eigen locatie op te leiden. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte.

Vrijblijvend adviesgesprek?

Gerelateerde opleidingen

Post-HBO High Performing Teachers

Voor docenten die zich willen verdiepen in de wetenschap van het lesgeven.

Erkend Post HBO diploma

Contact

Bent u aan het oriënteren op een opleiding, studeert u al bij Academica of heeft u een andere vraag? Wij helpen u graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar u binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

Academica_Weteringschans

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam