Skip to content

Programma Responsive Explicit Teaching

Een opleiding die niet stopt bij het aanleren van individuele vaardigheden als EDI, maar je een breder evidence informed perspectief op lesgeven geeft.
  • Van werken met EDI naar responsief lesgeven
  • Actuele wetenschappelijke inzichten vertaalt naar jouw praktijk
  • Werk met medestudenten aan uitdagende praktijkopdrachten
Inschrijven
Alle opleidingen geheel evidence-informed NVAO-erkende opleider Beoordeeld met 8,3

Het Programma Responsive Explicit Teaching (PRET) is er voor leerkrachten die hun eigen kennis en vaardigheden op het gebied van evidence informed lesgeven willen verbeteren. Het programma verbindt verschillende theoretische inzichten vanuit de cognitieve leerpsychologie, effectiviteitsonderzoek naar de beste leerkrachten ter wereld en inzichten uit onderzoek naar effectieve didactisch met de praktijk van het lesgeven van vandaag en morgen. 

Het programma bestaat uit drie blokken van twaalf dagdelen. In de eerste twee blokken wordt de leraar meegenomen door de basisprincipes van expliciet lesgeven, theoretische inzichten rondom instructievaardigheden, de principes rondom formatief handelen en het organiseren van effectief, responsief onderwijs.

 

In blok drie verdiept de leraar zich in de inzichten van hoe je verschillende les onderdelen met elkaar kunt verbinden om tot een effectief en efficiënt lesprogramma te komen waarin alle leerlingen de lesdoelen behalen. Het programma zit vol met praktische inzichten, ondersteunende materialen en inspirerende opdrachten waarmee de leraar in dagelijkse praktijk aan het denken en handelen wordt gezet.  


Wat levert dit programma mij op?

  • Je leert de meest actuele inzichten vanuit de wetenschap over goed lesgeven, vertaalt naar de praktijk en lesontwerptechnieken.
  • Je ontwikkelt een reeks aan vaardigheden in expliciet responsief lesgeven.
  • Je ontwikkelt ontwerpvaardigheden voor het bouwen van een effectieve les, lessenseries en thema’s.
  • Veel praktische werkwijzes, tips, handvatten en handouts om direct mee aan de slag te gaan.
  • Je werkt samen met medestudenten aan uitdagende praktijkopdrachten en case-studies.

Deze opleiding is voor zowel beginnende docenten die zich willen verdiepen in het vak en ervaren docenten die de meest actuele inzichten willen opdoen en inzetten om hun professionaliteit naar een nieuw niveau te tillen.  Een opleiding die niet stopt bij het aanleren van individuele vaardigheden als EDI, maar je een breder evidence informed perspectief op lesgeven geeft.

In het Programma Responsive Explicit Teaching komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod:

  • Hoe wij leren
  • Dual Coding
  • Meta-cognitie en zelfregulering
  • Controle van begrip
  • Peer-tutoring
  • Formatief handelen
  • Inoefeningen


Het programma

Module 1: Voorwaarden voor goed lesgeven 

Weten hoe je leert.
In deze module staan de voorwaarden voor goed lesgeven centraal. Je krijgt een introductie op de volledige RET-opleiding en de onderdelen die in de verschillende modules aan bod komen. Hierna duik je in de achtergronden van goed lesgeven.  

Module 2: De basisprincipes van Responsive Expliciet Teaching 

Weten wat werkt en waarom.
In deze module maak je een start met het werken met de basisprincipes van responsief expliciet lesgeven. De module begint met een masterclass rondom de achtergronden van effectief lesgeven en verschillende instructie methodieken. Je leert waar principes van effectieve instructies op zijn gebaseerd en leert waarom sommige principes, zoals expliciete instructie, effectiever zijn dan anderen.  

Module 3: De basisprincipes van Responsief Expliciet Lesgeven 

Weten wat werkt en waarom.
In deze module staat het curriculum en doelbepaling centraal. Je leert waarom een goed curriculum en leerlijnen zo essentieel zijn voor het kunnen geven van goede lessen. We kijken naar de opbouw van goede curricula, hoe je daar lesdoelen en succescriteria van kunt afleiden en hoe je daaruit je lessen kun ontwerpen.  

Module 4: Nieuwe kennis in kleine stappen 

Weten hoe je bouwt aan kennis.
Kennis gaat vooraf aan vaardigheden. Uit veel wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het bouwen van kennis de basis van goed onderwijs is en dat leerlingen pas iets kunnen toepassen als ze daar de kennis over hebben. In deze module richten we ons op de principes van effectieve kennisopbouw en hoe (mis)concepties kunnen ontstaan tijdens het leren.   

Module 5: Onderwijzen van concepten en vaardigheden 

Weten hoe je nieuwe concepten en vaardigheden aanbiedt. 
In deze module bouwen we voort op de inzichten over effectieve instructie en focussen we ons op de fase van het begeleid inoefenen. Je maakt kennis met de principes van modelling (voordoen), scaffolding (ondersteuning organiseren) en uitgewerkte voorbeelden en leert hoe je deze kunt gebruiken bij het ontwerp van jouw lessen.  

Module 6: Responsief lesgeven: controle van begrip 

Weten hoe je leren zichtbaar maakt en je daarop kan handelen. 
“Als je het niet onthouden hebt, heb je het niet geleerd” luidt het bekend gezegde.  In deze module kijken we naar hoe je in een les leren “zichtbaar” kunt maken en kunt controleren of leerlingen werkelijk iets hebben onthouden. We behandelen de effectieve strategieën van controle van begrip en je oefent deze in uitdagende opdrachten met je medestudenten.  
 
Module 7: Oefening baart kunst 

Weten hoe je effectief en efficiënt oefenen organiseert. 
Wat we leren wordt helaas in de praktijk vaak snel vergeten. Herhaling en oefening van kennis is daarom een essentieel onderdeel van effectieve lessen. In deze module richten we ons op de wetenschap van vergeten en herhalen, om vanuit die principes te kijken naar hoe je effectieve oefeningen kunt ontwerpen voor jouw lessen.  

Module 8: Beheersingsgericht leren 

Weten hoe je iedereen tot succes brengt.
Het doel van responsief expliciet lesgeven is ervoor te zorgen dat alle kinderen succes behalen. Als leerkracht moet je hiervoor hoge verwachtingen hebben en kunnen uitstralen naar jouw klas, maar ook je lessen zo kunnen organiseren dat er tegemoet wordt gekomen aan de behoeftes van alle leerlingen.  

Module 9: Rertrieval en spaced practice Practice 

Weten hoe je herhaalt. 
Waar de vorige modules in het teken stonden van het ontwerpen en geven van een effectieve les, staan de volgende modules in het teken van lessenseries en het onderwijs in zijn geheel. In deze module richt je je daarom op het oefenen en herhalen tussen de lessen door om ervoor te zorgen dat kennis op de lange termijn beklijft.  

Module 10: Meta-cognitie en zelfregulering 

Weten hoe je leert leren.
Eigenaarschap over het leren en leerproces vergroten bij leerlingen, hoe doet je dat? Er is steeds meer onderzoek dat aantoont dat zelfregulering en metacognitie (sommigen noemen dit ‘leren leren’) van groot belang zijn voor het leren van leerlingen. Volgens de Education Endowment Foundation (EEF) in Engeland kan een succesvolle aanpak van metacognitie tot zeven maanden meer leerprogressie leiden. In de module krijg je zowel de wetenschappelijke inzichten als praktische handvatten voor het ontwikkelen van zelfregulering en cognitieve-en metacognitieve strategieën bij jouw leerlingen.  

Module 11: Dual coding en advance organisers  

Visuele ondersteuning ontwerpen.
Bij instructie en uitleg gaat kennis snel verloren. Visuele ondersteuning kan helpen door kennis “vast te leggen” in kenniskaarten, overzichten, diagrammen en hiërarchieën. In deze module leer je vanuit wetenschappelijke inzichten hoe visuele ontwerpen kunnen ondersteunen bij het aanbod en inoefenen van kennis.  
 
Module 12: Uitdagende onderwijs ontwerpen 

Weten hoe je leren verdiept.
De laatste module van de RET staat in het teken van het ontwerpen van uitdaging in je lessen en onderwijs. We kijken naar de wetenschap over hoe kennis kan worden uitgebreid door leerlingen en je krijgt de verschillende organisatievormen aangeboden hoe effectief, uitdagend onderwijs in jouw lessen kunt inbouwen. Je leert hoe je deze activiteiten moet vormgeven en kan aanbieden aan alle leerlingen.  

Na afronding van PRET ontvang je een diploma waarmee je direct kunt starten met het Programma Excellent Teaching.

Doorstuderen  
Na afronding van deze opleiding ben je klaar om te starten met het tweejarige Programma Excellent Teaching! 

 

Wat is de tijdsbesteding?
De volledige opleiding duurt 6 maanden. Het programma bestaat uit 12 modules verdeeld over 6 dagen/12 dagdelen. Het programma is deeltijd en is zo opgezet dat deze goed te combineren is met werk en privé.


Wat wordt er van mij verwacht?
We verwachten van onze deelnemers een constructieve houding en eigenaarschap. De lat ligt hoog. Ons onderwijs is een prettige manier van leren, maar vraagt veel van deelnemers: doorzettingsvermogen, onderzoek, inzicht en reflectie. Alle kwaliteiten die van een goede leraar een excellente leraar maken.

 

Hoe gaat Academica om met COVID?
Academica University of Applied Sciences volgt de richtlijnen die door het RIVM voor Hogescholen zijn gesteld. De meest recente informatie tref je op de website van RIVM.

Alle lessen blijven op locatie plaatsvinden. Dit omdat wij de kwaliteit van het onderwijs zo goed mogelijk willen waarborgen. Wij vragen je om - als je thuis moet/wilt blijven in verband met klachten - in overleg met een medestudent te regelen dat je de les online kunt volgen. Via onze online leeromgeving MyAcademica kun je je medestudenten vinden.

Academica stelt zelftests beschikbaar. Deze zijn gratis verkrijgbaar bij het Student Service Center.

Nader te bepalen

Locatie
De bijeenkomsten vinden plaatsen op onze locatie in Amsterdam, nabij het Rijksmuseum. Het adres van Academica is Weteringschans 28, 1017 SG. Wij zijn zowel met het openbaar vervoer als met de auto goed bereikbaar. 

 

InCompany
Data & locatie voor InCompany studiedagen worden over in overleg ingepland. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

 

Bereikbaarheid Academica
Openbaar vervoer
Plan je reis naar Academica via 9292 of NS.

 

Vanaf Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid zijn we het snelst bereikbaar met metro 52. Na het uitstappen bij metrostation Vijzelgracht is het nog enkele minuten lopen naar Academica.

 

  • Vanaf Amsterdam Centraal: metro 52 richting Zuid. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit.
  • Vanaf Amsterdam Zuid: metro 52 richting Noord. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit.

 

Auto
Plan je reis naar Academica via Google Maps. In de omgeving zijn er bewaakte parkeergarages. Voordelig parkeren is mogelijk op P+R locaties, waarna de reis kan worden voortgezet met het openbaar vervoer. Wij adviseren de P&R RAI of P&R Noord. Metro 52 brengt je vanaf beide P&Rs naar de halte Vijzelgracht. Academica ligt op enkele minuten lopen van metrostation Vijzelgracht.

Kijk voor meer informatie over kosten en mogelijkheden op de website van de RAI.

De genoemde prijzen zijn inclusief materialen die tijdens de verschillende bijeenkomsten zullen worden gebruikt (handleidingen, artikelen e.d.) en exclusief arrangementskosten (o.a. koffie/thee/lunch).

Meld je eenvoudig en veilig aan in enkele minuten. Om je inschrijving succesvol te laten verlopen hebben we een aantal gegevens nodig. Na het klikken op onderstaande inschrijfknop kun je in 3 stappen je inschrijving voltooien.

Stap 1: Vul je contactgegevens in. Zo weten we wie je bent en hoe we je kunnen bereiken.
Stap 2: Vul de gegevens in die we nodig hebben voor het opstellen van een studieovereenkomst en het maken van jouw diploma of certificaat.
Stap 3: Controleer de gegevens en bevestig je inschrijving.

Na afronding van je inschrijving ontvang je binnen enkele minuten je studieovereenkomst op het door jou opgegeven e-mailadres. Bewaar deze goed.

We nemen op werkdagen binnen 48 uur contact met je op om je te verwelkomen bij Academica en uit te leggen wat je kan verwachten. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Dit programma is ook als incompanytraject beschikbaar. Zo is het mogelijk meerdere mensen van de school of stichting tegelijk en op eigen locatie op te leiden. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte.

Vrijblijvend adviesgesprek?

Eerder bekeken opleidingen

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam