Skip to content

Wijzer Ontwerpen

Samenhangend ontwerpen van taal- en kennisrijke thema’s
  • Voor leerkrachten, kwaliteitscoördinatoren en schoolteams die hun onderwijs thematischer en kennisrijker willen organiseren
  • Ontwerpgericht: elke module heeft verschillende ontwerptools en een praktisch resultaat
  • Samenwerking staat centraal: leren om met je team te ontwerpen
Inschrijven
Alle opleidingen geheel evidence-informed NVAO-erkende opleider Beoordeeld met 8,3

Wijzer Ontwerpen is een vierdaagse leergang voor leerkrachten, kwaliteitscoördinatoren en schoolteams die op zoek zijn naar inzichten en ondersteuning voor thematisch ontwerpen. De leergang biedt een gevarieerd programma waarin ontwerptools centraal staan om jou en je team te helpen praktisch aan te slag gaan. De nieuwste theoretische inzichten en praktische tips van expert thema ontwerpers komen langs.

Voor leraren, kwaliteitscoördinatoren en PO-teams.

De leergang bestaat uit vier modules en vier dagen, waarvan je 4x 3 uur fysieke bijeenkomsten bijwoont. De totale studielast is 35 uur.

Elke module van de leergang bouwt voort op de kennis en inzichten die in de vorige module zijn aangeboden. Dit maakt dat de leergang overzichtelijk en tegelijkertijd zeer toepasbaar is. 

Ondanks dat in elke module dezelfde fases terugkomen, heeft elke module een focus. De focus is gebaseerd op een specifiek onderwerp van waaruit we naar het themaontwerp gaan kijken. Dit levert op dat elke module je de kans biedt om een thema vanuit steeds weer andere invalshoeken te analyseren en verbeteren.  

Wat komt er in elke module aan bod?

 

Module 1 - Grip op ontwerpen
Duur van de module: 1 dag (exclusief voorbereiding en opdrachten)

In deze eerste module staat de analyse van het onderliggende curriculum of leerlijn van een thema of lessenserie centraal. Als je leerlingen namelijk eerlijkere kansen wilt geven, zul je eerst kritisch naar je curriculum moeten kijken.

Je leert in deze module hoe je (samen met collega’s) inzichtelijk maakt wat er precies geleerd wordt in een thema of serie aan lessen. Je krijgt tips hoe je dat visueel kunt maken en hoe je daarin ook het ‘schaduwcurriculum’ zichtbaar kunt maken. Je krijgt hierdoor grip op de onderdelen van een thema of serie aan lessen die onbedoeld de tijd vullen, maar onvoldoende bijdragen aan het behalen van gestelde doelen. 

 

Module 2 -  Kennisrijk ontwerpen
Duur van de module: 1 dag (exclusief voorbereiding en opdrachten)

Vanaf de tweede module ga je aan de slag met je eerste (her)ontwerp. Deze ga je steeds verder uitbouwen en verbeteren in module 3 en 4. In module 2 richt je je als eerste op de kennisopbouw van je thema. Welke kennis wil je leerlingen leren en in welke volgorde? Hoe maak je dat visueel, voor jezelf, voor je team en voor je leerlingen? En op welke manieren kunnen taal en rijke teksten daar een rol bij spelen?


Module 3 - Samenhangend ontwerpen
Duur van de module: 1 dag (exclusief voorbereiding en opdrachten)

De derde module voegt de complexiteit van samenhang toe aan je thematisch ontwerp. Zoals we weten kan samenhang, zeker door middel van taal en lezen, een grote meerwaarde hebben voor het leren van leerlingen. Toch zitten hier ook uitdagingen aan verbonden. Teveel samenhang willen realiseren kan leiden tot teveel complexiteit en onduidelijkheid bij leerlingen (Wilschut & Pijls, 2018).

In deze module richten we ons daarom op gebalanceerde samenhang van zaakvakinhoud met taal en lezen. Ook kijken we naar hoe we leerlingen, door middel van visualisaties en opdrachten, kunnen helpen om de samenhang van een thema te gaan zien. 

 

Module 4 - Toepassingsgericht ontwerpen
Duur van de module: 1 dag (exclusief voorbereiding en opdrachten)

De vierde en laatste module gaat over hoe je leerlingen in een thema helpt om kennis te gebruiken. Kennis gaat namelijk vooraf aan vaardigheden, maar zonder toepassing wordt kennis niet betekenisvol. Kennis moet daarom idealiter in de context van vaardigheden worden onderwezen. Een goede kennisopbouw is de start. Maar leren toepassen van kennis zorgt ervoor dat kennis kan consolideren en zinvoller wordt voor leerlingen (D. Willingham, 2009). In andere woorden: we moeten leerlingen actief aan het denken zetten om kennis betekenis te geven.  

In deze module leer je om effectieve toepassingsopdrachten te ontwerpen en toe te voegen aan je thema en lessen. Daarnaast kijken we ook naar de balans tussen alle onderdelen die we tot nu behandeld hebben en hoe je dat (met je team) kan evalueren.  

Na afronding van dit programma zijn er verschillende gebieden waar je je als leraar en team verder op kunt richten.

 

Didactische verdieping: Merk je tijdens het programma dat het ontwerpen van lessen en lessenseries nog sterker kan? Volg het Programma Responsive Teaching.

 

Een kennisrijk curriculum implementeren: Merk je tijdens het programma dat jij en jouw team de volgende stap willen zetten en een volledig kennisrijk curriculum willen gaan gebruiken? Start met je team met een implementatie van het NKC.

 

Een curriculum specialisatie: Merk je tijdens het programma dat curriculum echt jouw ding is en wil je je er nog verder in verdiepen? Dan kun je het Programma Excellent Teaching volgen met een curriculum specialisatie.

Kan ik deze leergang alleen volgen?

Ja dat kan zeker! Het is alleen altijd aan te raden om met een of meerdere teamleden deze leergang samen te volgen (zoals twee expert leraren en een kwaliteitscoördinator). Dit is niet alleen motiverender, maar de verschillende opdrachten in de leergang kan je ook samen doen en in je school makkelijker de vertaling maken.

 

Is deze leergang ook te volgen met mijn hele team (incompany)?

Ook dit is mogelijk. We bieden een speciaal incompany programma waarbij je niet alleen met je team alle inhoud krijgt aangeboden, maar waarbij ook het ontwerpen en implementeren van een thema ondersteunt wordt. Je kunt hiervoor een speciaal incompany programma opvragen.

 

Is deze leergang onderbouwd of onderzocht?

De leergang is ontwikkeld in samenwerking met de onderzoekers en lectoren van Academica en getest met leraren die reeds al veel ervaring hebben met thematisch en kennisrijk ontwerpen. De inzichten uit theorie en praktijk komen hierdoor samen in deze leergang. De leergang wordt daarnaast regelmatig verder ontwikkeld met zowel inzichten uit onderzoek als praktijk.

Nader te bepalen

Locatie
De bijeenkomsten vinden plaatsen op onze locatie in Amsterdam, nabij het Rijksmuseum. Het adres van Academica is Weteringschans 28, 1017 SG. Wij zijn zowel met het openbaar vervoer als met de auto goed bereikbaar. 

 

InCompany
Data & locatie voor InCompany studiedagen worden over in overleg ingepland. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

 

Bereikbaarheid Academica
Openbaar vervoer
Plan je reis naar Academica via 9292 of NS.

 

Vanaf Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid zijn we het snelst bereikbaar met metro 52. Na het uitstappen bij metrostation Vijzelgracht is het nog enkele minuten lopen naar Academica.

  • Vanaf Amsterdam Centraal: metro 52 richting Zuid. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit.
  • Vanaf Amsterdam Zuid: metro 52 richting Noord. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit.

 

Auto
Plan je reis naar Academica via Google Maps. In de omgeving zijn er bewaakte parkeergarages. Voordelig parkeren is mogelijk op P+R locaties, waarna de reis kan worden voortgezet met het openbaar vervoer. Wij adviseren de P&R RAI of P&R Noord. Metro 52 brengt je vanaf beide P&Rs naar de halte Vijzelgracht. Academica ligt op enkele minuten lopen van metrostation Vijzelgracht.

Kijk voor meer informatie over kosten en mogelijkheden op de website van de RAI.

De studiekosten van de  leergang bedragen € 1.450.

De genoemde prijzen zijn exclusief materialen die tijdens de verschillende bijeenkomsten zullen worden gebruikt (literatuur e.d.) en exclusief arrangementskosten (o.a. maaltijd/koffie/thee) en reis- en verblijfskosten. 

Meld je eenvoudig en veilig aan in enkele minuten. Om je inschrijving succesvol te laten verlopen hebben we een aantal gegevens nodig. Na het klikken op onderstaande inschrijfknop kun je in 3 stappen je inschrijving voltooien.

Stap 1: Vul je contactgegevens in. Zo weten we wie je bent en hoe we je kunnen bereiken.
Stap 2: Vul de gegevens in die we nodig hebben voor het opstellen van een studieovereenkomst en het maken van jouw diploma of certificaat.
Stap 3: Controleer de gegevens en bevestig je inschrijving.

Na afronding van je inschrijving ontvang je binnen enkele minuten je studieovereenkomst op het door jou opgegeven e-mailadres. Bewaar deze goed.

We nemen op werkdagen binnen 48 uur contact met je op om je te verwelkomen bij Academica en uit te leggen wat je kan verwachten. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Dit programma is ook als incompanytraject beschikbaar. Zo is het mogelijk meerdere mensen van de school of stichting tegelijk en op eigen locatie op te leiden. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte.

Vrijblijvend adviesgesprek?

Eerder bekeken opleidingen

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam