Skip to content
Schoolleidersopleiding Basis- en Vakbekwaam klantverhalen

Bregje van der Werf vertelt over de Schoolleidersopleiding Basis- en Vakbekwaam

Resultaat Erkend Schoolleidersdiploma

Bregje van der Werf heeft bijna 15 jaar bij Cito gewerkt, waar ze zich meer is gaan interesseren in onderwijsverbetering. De positie aan de zijlijn van het onderwijs heeft haar doen beseffen zelf voor een school aan de slag te willen gaan.

Waarom ben je aan de Schoolleidersopleiding begonnen?

“Doordat ik verandering in het onderwijs teweeg wil brengen, heb ik besloten dit vanuit de daadwerkelijke praktijk te doen. De schoolleidersopleiding is een logische stap: ik haal veel plezier uit het samen met een groep mensen werken aan verandering en verbetering. De voornaamste reden dat ik voor Academica heb gekozen, is dat er hier evidence-informed gewerkt wordt. Het motto ‘ik weet in plaats van ik vind’, is een belangrijke bepalende factor geweest voor mijn keuze.”

"Je komt steviger in je schoenen te staan."

Wat voor belangrijke lessen neem je vanuit de opleiding mee?

“Ik heb vooral geleerd om een lerende organisatie neer te zetten, een professionele leergemeenschap. Belangrijke pijlers daarbij zijn langetermijnvisie, effectief leiderschap, kwaliteit van medewerkers, open- en actiegerichtheid en continue verbetering en vernieuwing. Door vanuit deze visie te werken, ligt de focus op het leren van de kinderen. Samen in leerteams verbeteren we de onderwijskwaliteit elke dag, waarbij we successen samen vieren.”

Wat vind je van studeren bij Academica?

“De omvang van de opleiding is overzichtelijk, de vorm waarin je schooldagen combineert met praktijkstage werkt goed. Tegelijk is dit laatste voor mij als zij-instromer wel direct de grootste uitdaging van de opleiding. Ik combineerde een (bijna) voltijdsbaan met een wekelijkse stagedag en de tweewekelijkse schooldagen. De combinatie met een parttimebaan van 24 uur bleek beter behapbaar. Al met al vind ik het een waardevolle en verrijkende ervaring om deze opleiding te volgen. De lat ligt best hoog: er wordt echt iets van je gevraagd. Dat zorgt wel dat je daadwerkelijk iets leert en steviger in je schoenen komt te staan.”

Net als Bregje van der Werf de Schoolleidersopleiding Basis- en Vakbekwaam ervaren?

Infosessie bijwonen

Wat zou je mee willen geven aan nieuwe studenten die uit een ander werkveld dan onderwijs komen?

“Als zij-instromer heb je altijd het vooroordeel te overwinnen dat je niet goed weet waarover je het hebt, omdat je niet uit het onderwijs komt. Persoonlijk vind ik dat juist een erg leuke ‘uitdaging’. In de opleiding is veel aandacht voor onderwijskundig leiderschap, de praktijkstage zorgt voor een mooie koppeling tussen theorie en praktijk. Als zij-instromer breng je andere ervaringen mee. Juist de combinatie van je eigen ervaringen en alle nieuwe stof van de opleiding maken me tot een stevige enthousiaste schoolleider!”

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam