Skip to content
Schoolleidersopleiding Basis- en Vakbekwaam klantverhalen

Marga Koopmans vertelt over de Schoolleidersopleiding Basis- en Vakbekwaam

Resultaat Erkend Schoolleidersdiploma

Marga Koopmans studeerde in 2008 af aan de PABO en heeft diverse functies gehad binnen het primair en speciaal onderwijs. Vervolgens kreeg ze de kans om de opleiding tot beeldcoach te volgen. Bij Academica volgde ze de schoolleidersopleiding.

 

Waarom heb je gekozen voor deze opleiding?

"Na een aantal jaar te werken als leerkracht binnen een mooi coachteam, begon het te kriebelen om de volgende stap binnen het onderwijs te maken. Ik wilde vanuit een andere rol teams inspireren en motiveren om continu kritisch te kijken naar kwalitatief onderwijs. De kinderen die wij elke dag verder mogen brengen in hun ontwikkeling hebben recht op het beste onderwijs dat mogelijk is van de leerkrachten. Zij zijn de toekomst! Met deze ambitie ben ik de schoolleidersopleiding gestart en mag ik mij sinds december 2023 directeur van de Sint Gregoriusschool in Blauwhuis noemen."

"Ik ging naar 'Ik weet' in plaats van 'Ik voel'."

Welke belangrijke lessen neem je mee vanuit de opleiding?

"Wat voor mij echt als een eyeopener gezien kan worden, is hoe belangrijk het is om kritisch te blijven kijken naar alle ontwikkelingen binnen het onderwijs. En dan met name de trends die ontstaan in onderwijsland en die naar mijn mening soms zonder gedegen onderzoek worden overgenomen in het onderwijs. Om de kwaliteit van ons onderwijs te waarborgen is het van ontzettend groot belang om te blijven reflecteren op wat we aan het doen zijn. Wat is onze voornaamste taak en doen we dat om onze leerlingen te voorzien van kwalitatief goed onderwijs? Als schoolleider speel je vanuit kennis, onderzoek en analyses een belangrijke rol om je team mee te nemen en hen te inspireren, te professionaliseren, nieuwsgierig te maken en kritisch te blijven kijken."

 

Voor welke grote uitdaging heb je dankzij de opleiding handvatten gekregen?

"Ik heb handvatten gekregen om vanuit kennis te handelen, waardoor ik kan zeggen dat ik het ‘weet’ in plaats van dat ik het ‘voel’. En vanuit deze kennis en door middel van analyses kan ik de helikopterview houden. Ook kan ik focus houden vanuit een stevige, specifieke visie op de kwaliteit van het onderwijs. Daaropvolgend kan ik door middel van een heldere strategie deze kwaliteit waarborgen."

Net als Marga Koopmans de Schoolleidersopleiding Basis- en Vakbekwaam ervaren?

Infosessie bijwonen

Hoe bevalt het studeren bij Academica?

"Ik heb bij vrijwel elke lesdag op het puntje van mijn stoel gezeten. De kennis die werd overgedragen was megaveel, soms bijna overweldigend. En deze kennis heeft mij als schoolleider zoveel basis gegeven en op scherp gezet. Het geeft bevestiging in wat ik tijdens mijn werk als leerkracht vanuit mijn gevoel altijd al deed. De papers die geschreven moesten worden, waren af en toe een grote uitdaging, maar achteraf gezien heeft dit proces bij elke paper me nieuwe inzichten gebracht en geleerd om analyses, onderzoek en kennis effectief in te zetten bij het waarborgen van kwalitatief goed onderwijs."

"Ik laat alles wat ik nu heb geleerd bezinken en kom daarna weer terug naar Academica om me verder in te verdiepen!"

Wat wil je meegeven aan nieuwe studenten?

"Ga het avontuur aan houd vol! Deze opleiding gaat je verrijken en ondersteunen bij je rol als schoolleider."

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam