Skip to content
Terug naar overzicht

Zie meertaligheid niet als een probleem, maar profiteer er juist van!

Functioneel meertalig leren om Nederlands te leren.
Lidy Peters
Auteur Lidy Peters
Laatst gewijzigd 3 juni 2024
Twitter LinkedIn

Steeds meer scholen hebben te maken met leerlingen die thuis een andere taal spreken dan Nederlands
en staan daarmee voor een grote uitdaging. Dat deze leerlingen al kennis en woordenschat hebben opgebouwd in hun thuistaal wordt nog niet altijd gerealiseerd, terwijl dáár nu net een geweldige kans ligt! Wil je functioneel meertalig leren structureel toepassen, dan is een aantal randvoorwaarden noodzakelijk. 

 

Kennis

Op de hoogte zijn van de actuele wetenschappelijke inzichten is noodzakelijk om verouderde werkwijzen vaarwel te kunnen zeggen. "We spreken hier alleen Nederlands", is inmiddels echt achterhaald. Hier benoem ik alvast twee van de vele nieuwe inzichten op dit gebied:

 

  1. Zet de kennis en woordenschat die leerlingen in hun thuistaal hebben opgebouwd in als hefboom. Hierdoor leren zij makkelijker een nieuwe taal, in dit geval Nederlands.
  2. Door leerlingen gevoelig te maken voor de diversiteit aan talen op school, wordt hun talenbewustzijn vergroot.

 

Draagvlak

Het opdoen van theoretische kennis door een schoolteam bewerkstelligt draagvlak voor een taalvriendelijkere attitude in de school. Daarnaast draagt het bij aan draagvlak om een visie op meertaligheid te formuleren en om van taalbeleid 'talenbeleid' te maken.

 

Een taalvriendelijke attitude

Een taalvriendelijk schoolteam heet alle talen welkom, waardeert alle talen als even belangrijk en erkent dat taal onderdeel is van de identiteit van de leerling. Om met de woorden van taalwetenschapper Jim Cummings (2008) te spreken: "To reject a child's language at school is to reject the child".

 

Zichtbaarheid van de thuistalen

Het zichtbaar maken van de thuistalen van leerlingen in de school en in de klas, heeft een positieve invloed op hun gevoel van veiligheid en welbevinden (Avermaet, 2022). Stel je voor: je spreekt nauwelijks tot geen Nederlands, je komt voor het eerst je nieuwe klaslokaal binnen en daar staat bij de deur 'Welkom' geschreven in jouw eigen taal. Dan hoor je er meteen echt bij.

 

Wanneer de bovenstaande randvoorwaarden in de school aanwezig zijn, ligt er een prachtig fundament om functioneel meertalig leren toe te passen. Dat kan in alle groepen op school. En de leerkracht hoeft de thuistalen van de leerlingen niet zelf te beheersen.

 

Ben jij schoolleider, intern begeleider, kwaliteitscoördinator, leraar of taalcoördinator? En wil jij jouw school taalvriendelijker maken en alle leerlingen kunnen laten profiteren van functioneel meertalig leren? In de leergang 'Thuis in meertaligheid' wordt theoretische kennis verbonden met de praktijk. Je krijgt handvatten aangereikt om in de school alle neuzen dezelfde kant op te krijgen en werkt aan je eindopdracht: een plan van aanpak voor je eigen school. Meer informatie over de leergang vind je via onderstaande button.

 

Eerder bekeken opleidingen

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam