Skip to content
Terug naar overzicht

Academisch Jaar 2023-2024: toepassen van onderzoek, duurzaamheid en kwaliteitsonderwijs

Een bijzondere dag in Het Concertgebouw als een "Force for Good - Towards Sustainable Impact"
Academica
Auteur Academica
Laatst gewijzigd 11 september 2023
Twitter LinkedIn

De opening van het Academische Jaar 2023-2024 vond plaats op 5 september in Het Concertgebouw, samen met leerkrachten en schoolleiders, onze professoren, nauwe betrokkenen en onze eigen collega’s. 


Dit bijzondere event stond in het teken van het toepassen van onderzoek, duurzaamheid en kwaliteitsonderwijs.
Zie hieronder de sfeerimpressie van deze bijzondere dag. Klik op de pijl rechts naast de foto-carrousel om de foto's te bekijken. Onder de foto staat een korte toelichting.

 

Een force for good is de urgentie om iets te willen dóen


Bestuurder drs Margareth de Wit opende haar openingsspeech in het prachtige Concertgebouw:  "A force for good is de urgentie om iets te willen dóen." Daarbij geïnspireerd door voorbeelden van Kim Putters en Maarten van der Weijden die ook die drive hebben en in actie komen. Je moet er persoonlijk wel echt voor willen gaan! 


WE feel the sense of urgency and we want to ACT.

- Margareth de Wit

We kunnen niet oneindig groeien en oneindig consumeren. De feiten die Judith Maas, directeur SDG NL (Sustainable Development Goals Nederland) gisteren deelde, versterkten de boodschap van de openingsspeech van Margareth de Wit. 

En dankzij toenemende data weten we, dat we nu samen vorm kunnen geven aan een duurzame samenleving. Economie en duurzaamheid gáán samen. Daarbij is een leven lang leren heel erg belangrijk. 

Business as a Force For Good
Het gaat erom te leren groeien als bedrijf - binnen grenzen - om voor iedereen een stabiele en duurzame wereld mogelijk te maken. Wij als benefit-bedrijven leggen 
verantwoording af hoe wij dat als bedrijf doen. Daarnaast helpt Academica managers en bedrijfseigenaren met de tools, zodat zij zelf en - vol vertrouwen -  de transitie naar duurzaamheid leiden 

Wat is de kennis van de voortgang van de Sustainable Development Goals in Nederland en wat wij willen bereiken in het nieuwe Academische Jaar?

Openingspeech-Force-For-Good
1 De opening speech van Margareth:
Een force for good is een urgentie om iets te willen dóen. Het gaat erom te leren groeien - binnen grenzen - om het voor iedereen mogelijk te maken. Wij als bedrijven leggen verantwoording af hoe wij dat als bedrijf doen. En gezamenlijk gaan we voor een stabiele en leefbare samenleving waar economie, winst en duurzaamheid samengaan.
onderwijswetenschap
2 Presentatie van Dean Piet van der Ploeg: Breng praktijk en onderzoek samen. Hij eindigt met een anekdote en waarheid: De watersnoodsramp van 1953 en de samenwerking van boeren én wetenschappers samen heeft gezorgd voor de stabiele dijken die wij nu hebben. Oftewel: Blijf niet hangen in "we hebben het altijd al zo gedaan."
Is-mijn-bedrijf-een-force-for-good
3 Presentatie van Judith Maas, Directeur SDG Nederland: "Is de kern van mijn bedrijf er voor een mooiere wereld?"
Een tweede vraag is: "waar sta ik met mijn bedrijf in 2030?". Denk hier bewust over na. En  het stappenplan van SDG Nederland helpt je op weg.
inauguratie-stoet-met-beadle
4 Na de beëdiging van 3 professoren door bestuurders Margareth de Wit en Pim Pollen, vertrekt de stoet met de beadle voorop, naar het Concertgebouw. Wij zijn op deze foto onderweg van Academica University naar het Concertgebouw voor het middag programma. De officiële opening van het Academische Jaar 2023-2024 vond plaats in het Concertgebouw. 


Applied-realistic
5 Carl Hendrick , Dr. Jim Heal
In dit nieuwe Academische Jaar bereiken wij met wetenschap dat deze Toegepast en Realistisch is. Dat betekent dat wetenschap zeker níét een blokkade is of juist averechts werkt in het klaslokaal. Wij streven als professoren van Academica om kennis toegankelijk te maken voor leerkrachten. Dat de kennis succesvol toegepast kan worden in het klaslokaal - en in de school - alles ter verbetering van de ontwikkeling van leerlingen.
sprekers-towards sustainable impact
6. Together we are a Force For Good:
Dit bijzondere event stond in het teken staan van onderzoek, duurzaamheid en kwaliteitsonderwijs. We kwamen samen met docenten en scholen in Nederland, en met een internationaal team professoren en wetenschappers. 

Denk bewust, is de kern van mijn bedrijf er voor een mooiere wereld?
En waar sta ik met mijn bedrijf in 2030.

- Judith Maas, directeur SDG Nederland

 


Wat is de kennis van de voortgang van de Sustainable Development Goals in Nederland en wat wij willen bereiken in het nieuwe Academische Jaar?

Onze neus op de feiten
Wij hebben met 193 landen gezamenlijke doelen (SDGs) afgesproken en deze moeten ook tot  actie leiden. Judith Maas deelde met ons de kennis van de voortgang van de Sustainable Development Goals in Nederland.

Eerst met onze neus op de feiten: de "Spill over Score" en de "Earth Overshoot Day". We leven op dit moment op de pof. De aarde houdt onze overconsumptie en overmatig gebruik van grondstoffen niet meer bij. Toch, ook de cijfers laten zien dat dit niet lang geleden wel kon. Dus we kunnen nog terug naar de consumptie van jaren geleden! Je leest ook in deze blog HOE dan concreet. 
De aarde is uitgeput. Er zijn grenzen aan onze uitvoeringsmogelijkheden. 


 

Wat willen wij bereiken in dit academische jaar?


De data zijn bekend. En wat doen we er in de praktijk mee? Als een force for good hebben we de urgentie om iets te willen doén.

Leave no one behind.

- Margareth de Wit

 

Onze missie start bij onszelf

Laten we kritisch naar elkaar blijven. We hebben individuen met drive nodig, een organisatie die bewust kijkt naar de kern van zijn bedrijf: zijn wij in de kern bezig de wereld te verbeteren? Door ons consequent in te spannen zijn wij samen in staat om voor iedereen toekomstbestendige wereld te maken. Lees hier meer: Waarom kiezen voor studeren bij een bcorp?


Onze missie: kwaliteitsonderwijs
Deze dag, 5 september 2023 stond ook in het teken van hoe wij samen - Evidence informed - onderwijs succesvol in de praktijk laten werken. We willen dat iedereen toegang heeft tot kwaliteit van onderwijs (SDG 4). En dat leraren en leerlingen succesvol zijn op school en ook na hun schooltijd. Dat er een leefbare wereld is voor iedereen.

Om de missie te behalen: Leave no one behind!

De missie van Academica heeft alles te maken met de Sustainable Development Goals 2030 waar Judith Maas de actuele kennis met ons deelde. (Lees hier meer over onze focus sdg's). 
De ene SDG gaat niet zonder samenwerking met de andere development goals. Dus in dit proces naar een leefbare samenleving doet iedereen mee!  
In het proces naar het gezamenlijke doel, is er eerlijk werk voor allen en iedereen doet mee in deze economie(SDG8). In dit proces is er gendergelijkheid (SDG 5), kansengelijkheid (SDG10) -
om te komen waar we willen zijn: een stabiele, veilige samenleving voor generaties lang.


Wat kan ik nou echt bijdragen?


-als individu:
Minder spullen kopen en minder spullen weggooien. (We gooien gemiddeld een kledingstuk na 7 keer dragen weg). Koop minder electronica, zorg voor minder afvalverwerking.

-als leerkracht en examencommissie:
Kunnen we examenvragen stellen over uitrekenen van winst uit duurzame investeringen in plaats van winsten uitrekenen van olie?

-als bedrijf:

Denk bewust, is de kern van je bedrijf er voor een mooiere wereld?
En waar sta ik met mijn bedrijf in 2030.

Daar heeft SDG Nederland een stappenplan voor om je op weg te helpen.
Verder, consumenten vragen producten met een lange duurzaamheid en die van stevig duurzaam materiaal zijn gemaakt. En liefst dat producten door consumenten zelf gerepareerd kan worden.

 

-als burger:
Samen álle partijen oproepen om een "duurzaamheidsbril" op te doen bij het maken van hun volgend regeer akkoord.(Lees ook hoe Schotland dat doet met hun "wellbeing economy" met een visie waar ze willen staan over 30-40 jaar).
Ons belastingsysteem werkt ongelijkheid in de hand. Laten we belasting heffen dat in verhouding is met vervuiling en niet op basis van arbeid. Wij willen eerlijke prijzen in de supermarkt, die in verhouding staan met de mate van vervuiling in de hele keten.
Tenslotte is het een geweldig initiatief als de overheid ons belastinggeld projecten alleen nog maar aan duurzame organisaties besteed.

 

Donderdag 5 september 2024


We nodigen u van harte uit aanwezig te zijn volgend jaar op 5 september 2024. En dat wij dan terugblikken, wat er bereikt is. Waar we staan als benefit-bedrijf. Wat er vanuit onderzoek is toegepast in de praktijk. En wat we nog verbeteren kunnen. Wij willen die verantwoording afleggen.
Dit bijzondere event stond in het teken staan van onderzoek, duurzaamheid en kwaliteitsonderwijs. We kwamen samen met docenten en scholen in Nederland, en met een internationaal team professoren en wetenschappers.

Wij danken allen!
Margareth de Wit
Piet van der Ploeg
Sonja Broerse MSc
Tom Bennett,
Prof. dr. Carl Hendrick,
Prof. dr. Jim Heal,
Greg Ashman PhD,
Martin Robinson,
Prof. dr. Orhan Agirdag
Christine Rubie-Davis
Judith Maas
en alle scholen die mee doen aan ons netwerk. Samen zijn wij een Force for Good - Towards Sustainable Impact.

 

Eerder bekeken opleidingen

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam