Skip to content

De school als Professionele Leergemeenschap

Een eenjarig traject voor een leidende coalitie die haar school wil helpen ontwikkelen naar een professionele leergemeenschap met leerteams.
 • Gebaseerd op wetenschappelijke inzichten
 • Duurzame schoolontwikkeling
 • Leerteams implementeren die echt impact hebben op het leren van leerlingen
Persoonlijk advies?
Alle opleidingen geheel evidence-informed NVAO-erkende opleider Beoordeeld met 8,3

De school als professionele leergemeenschap is een begeleid, stevig wetenschappelijk onderbouwd, professionaliserings-traject voor een afvaardiging van het schoolteam (de leidende coalitie). Het doel van het traject is om de school te ontwikkelen tot een goed functionerende Professionele Leergemeenschap (PLG), waarin teams met hoge mate van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid structureel (≠ incidenteel) leren werken aan hun professionaliteit, vakmanschap en de verbetering van het onderwijs.

 

Gedurende het programma zal het zwaartepunt aanvankelijk liggen op de kennisontwikkeling op het gebied van cognitieve en gedragspsychologie, didactiek en onderwijskunde, waarna er steeds meer wordt toegewerkt naar de structuurinterventie en de organisatiekant van de PLG. Hierbinnen voltrekken de onderwijskundige en een organisatiekundige lijn zich parallel aan elkaar. Het traject heeft een stevige theoretische basis, maar er wordt steeds weer de vertaling gemaakt naar het handelend vermogen in de praktijk van de school. Er worden geen kant-en-klare oplossingen geboden, maar strategieën die de leidende coalitie in staat te stellen om een gezamenlijke koers te varen, ieders professionele capaciteit optimaal te benutten en onderweg voortdurend gedegen keuzes te maken op basis van wetenschappelijke inzichten, kritische reflecties en een gedeelde visie op goed onderwijs.

Een programma voor een afvaardiging van het schoolteam (leidende coalitie) die hun school willen ontwikkelen tot een goed functionerende Professionele Leergemeenschap. De leidende coalitie bestaat uit de schoolleider/teamleider, intern begeleider/kwaliteitscoördinator/zorgcoördinator en minimaal 1 leraar. Afhankelijk van de grootte van de school kunnen dit meerdere deelnemers zijn (3 tot 5 personen).

Visie 
Om tot gemeenschappelijk professioneel leren en ontwikkelen tot komen, is het allereerst nodig te investeren in een gedegen visie op goed onderwijs. Een gedegen schoolvisie is het resultaat van diepgaande gedeelde kennis en daarvoor is het nodig dat we kennis op doen die we als leidende coalitie delen met onze collega’s op school. Deze kennis vormt het fundament voor de Professionele leergemeenschap. Een gedegen visie helpt de leerteams om keuzes te maken en geeft duidelijkheid hoe we over leren denken, hoe we het leren willen organiseren, wat professionaliteit in onze organisatie is en hoe we veranderen en verankeren in onze lerende organisatie. Onze focus komt in de leerteams- door de visie- sterk te liggen op het leren van de leerlingen.

 

Structuur en werkwijze 
Een goede inrichting van je school als de professionele leergemeenschap inclusief de samenstelling van de leerteams is de volgende stap. Aan welke voorwaarden moet een PLG minimaal voldoen om het leren van de professional en het leren van de leerling als focus te kunnen hanteren? Welke structuurverandering is nodig in onze school en welke werkwijzen van een leerteam zijn hierin essentieel? We gaan op bezoek bij een High Performing School die werkt als professionele leergemeenschap en doen inspiratie op hoe zij hun leerteams hebben ingericht en draaiende hebben gekregen.

 

Leiderschap en Professionele cultuur 
Toewerken naar een duurzame PLG én werken in een PLG vraagt leiderschap, zowel van de schoolleider als persoonlijk leiderschap van elke docent in de school. Samen werken we aan goed onderwijs en iedereen draagt daar met zijn leerteam een steentje aan bij. Om echt samen te kunnen werken moeten we niet alleen openheid creëren in onze professionele cultuur, maar ook leren om te vertrouwen op de onderbouwde adviezen van andere leerteams en elkaar op goede wijze – gelinkt aan het doel van de school om goed onderwijs te geven- feedback te geven en te ontvangen. 

 

Implementeren van de leerteams 
In een PLG zijn de leerteams de motor van de verandering. Zij verbeteren dagelijks het onderwijs. Om tot deze PLG met leerteams te komen is kennis over veranderen – de veranderkunde – nodig om te weten hoe je dit als leidende coalitie in je school kunt implementeren en begeleiden.

 

Derhalve is het traject De school als PLG als volgt opgebouwd:

Bijeenkomst 1:

 • De staat van het onderwijs
 • Wat is goed onderwijs
 • Waarom leerteams?
 • Analyse van je huidige onderwijs status op school

Bijeenkomst 2:

 • Leiderschap van je eigen ontwikkeling en leiderschap in je school
 • Meting in je school uitzetten

Bijeenkomst 3:
 • Leiderschapsanalyse
 • Leiderschap in je schoolverandering


Bijeenkomst 4:

 • De wetenschap van hoe wij leren (cognitieve leerpsychologie)
 • Je schoolvisie

Bijeenkomst 5:
 • Didactiek
 • Differentiëren
 • Je schoolvisie op hoe je het leren organiseert


Bijeenkomst 6:

 • Lerende organisaties
 • De Professionele leergemeenschap
 • Werken in leerteams


Bijeenkomst 7:

 • Professionaliteit: de docent centraal
 • De IB'er in een PLG
 • Analyse competentiemeting docenten

Bijeenkomst 8:
 • Kwaliteitsaanpak in een PLG
 • Schoolbezoek bij een PLG


Bijeenkomst 9:

 • Leiderschapsontwikkeling
 • Feedback geven in een lerende organisatie

Bijeenkomst 10:
 • Veranderingen organiseren
 • Omgaan met weerstand bij de verandering naar een PLG
 • Professionele schoolcultuur in een PLG

Referenties: 
 • Bergsen, S., Meester, E., & Freriks, M. (2021). De vijf dimensies van een professionele leergemeenschap. BSM, 1, 20-23.  
 • Meester, E., Pollen, P., De Wit, M., Freriks, M., Bergsen, S., & Koks, A. (2018). De school als lerende organisatie. JSW, 10, 32-35.

De deelnemer ontvangt na het traject een certificaat. Vanuit het traject 'De school als PLG' kun je doorstromen naar het traject High Performing Schools jaar 2. Tevens kun je gebruik maken van de leerteamvoorzitters scholing om je voorzitters te versterken en het PLG teamtraject om je team te scholen op bijvoorbeeld het toepassen van de werkwijze lesson study in het leerteam of de cognitieve leerpsychologie over te brengen.

Is dit programma ook als InCompany traject beschikbaar?
Ja, Academica doet al haar opleidingen ook InCompany. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte.

Nader te bepalen

Bijeenkomsten
Het programma bestaat uit 10 bijeenkomsten, verdeeld over 1 jaar.


Locatie
De bijeenkomsten vinden plaatsen op onze locatie in Amsterdam, tenzij anders vermeld. Het adres van Academica is Weteringschans 28, 1017 SG. Wij zijn zowel met het openbaar vervoer als met de auto goed bereikbaar. 

 

InCompany
Wil je deze module met collega's van je eigen organisatie en op een eigen locatie volgen? Dat kan! Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

 

Bereikbaarheid Academica
Openbaar vervoer
Plan je reis naar Academica via 9292 of NS.

 

Vanaf Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid zijn we het snelst bereikbaar met metro 52. Na het uitstappen bij metrostation Vijzelgracht is het nog enkele minuten lopen naar Academica.

 

 • Vanaf Amsterdam Centraal: metro 52 richting Zuid. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit.
 • Vanaf Amsterdam Zuid: metro 52 richting Noord. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit.

 

Auto
Plan je reis naar Academica via Google Maps. In de omgeving zijn er bewaakte parkeergarages. Voordelig parkeren is mogelijk op P+R locaties, waarna de reis kan worden voortgezet met het openbaar vervoer. Wij adviseren de P&R RAI of P&R Noord. Metro 52 brengt je vanaf beide P&Rs naar de halte Vijzelgracht. Academica ligt op enkele minuten lopen van metrostation Vijzelgracht.

Kijk voor meer informatie over kosten en mogelijkheden op de website van de RAI.

De genoemde prijzen zijn exclusief literatuurkosten en exclusief arrangementskosten (o.a. lunch/koffie/thee). De literatuur dien je zelf aan te schaffen.

Meld je eenvoudig en veilig aan in enkele minuten. Om je inschrijving succesvol te laten verlopen hebben we een aantal gegevens nodig. Na het klikken op onderstaande inschrijfknop kun je in 3 stappen je inschrijving voltooien.

Stap 1: Vul je contactgegevens in. Zo weten we wie je bent en hoe we je kunnen bereiken.
Stap 2: Vul de gegevens in die we nodig hebben voor het opstellen van een studieovereenkomst en het maken van jouw diploma of certificaat.
Stap 3: Controleer de gegevens en bevestig je inschrijving.

Na afronding van je inschrijving ontvang je binnen enkele minuten je studieovereenkomst op het door jou opgegeven e-mailadres. Bewaar deze goed.

We nemen op werkdagen binnen 48 uur contact met je op om je te verwelkomen bij Academica en uit te leggen wat je kan verwachten. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Dit programma is ook als incompanytraject beschikbaar. Zo is het mogelijk meerdere mensen van de school of stichting tegelijk en op eigen locatie op te leiden. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte.

Eerder bekeken opleidingen

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam