Skip to content

Labelen of Handelen

Evidence-informed omgaan met emotionele en gedragsproblemen van leerlingen. Met prof. Laura Batstra
  • Leer als IB’er/KC'er of leraar omgaan met verschillend gedrag
  • Krijg praktische handvatten zonder labels te geven
  • Leer het dominante stoornisdenken nuanceren
Inschrijven
Alle opleidingen geheel evidence-informed NVAO-erkende opleider Beoordeeld met 8,3

De module Labelen of Handelen gaat in op psychische labels in het onderwijs: wat vertellen de labels wel en niet, wat zijn de voor- en nadelen ervan, wie hebben er baat bij een label.

De meest voorkomende stoorniscategorieën in het onderwijs worden besproken, en daarnaast komen handvatten aan de orde voor het omgaan met de emoties en gedragingen welke die categorieën beschrijven.

Het doel van de module is dat deelnemers naderhand met een normaliserende bril naar gedrag in de klas kijken en praktische handvatten hebben om inclusief onderwijs te bevorderen en ook de kinderen met uitdagingen erbij te houden in waar mogelijk de reguliere school.

 

Wat levert het programma mij op?

  • Je leert kijken door een normaliserende bril
  • Je krijgt kennis over veelvoorkomende stoornissen in het onderwijs: ADHD, ASS, Angst
  • Je ontwikkelt handvatten om achter hardnekkig probleemgedrag te kijken en om met ingewikkeld gedrag om te gaan.

Deze cursus is geschikt voor IB'ers, KC'ers en leerkrachten die op hun school/scholen willen bijdragen aan het normaliseren en demedicaliseren van emotionele en gedragsproblemen van leerlingen. in deze cursus krijg je kennis en de handvatten om dat te doen. De inhoud van de cursus is afgestemd op het regulier basisonderwijs.

Bijeenkomst 1 - De biomedische versus de pedagogische visie

Het theoretische deel van deze bijeenkomst gaat over de dominante biomedische visie versus de kindvriendelijke pedagogische versie. In het praktische gedeelte gaat het over de randvoorwaarden voor een pedagogisch klimaat en over het voorkomen van ongewenst gedrag.

Tussen bijeenkomst 1 en 2 zal je zelfstudie doen en opdrachten maken.

Bijeenkomst 2 - Van stoornissen naar signaalgedrag

In deze bijeenkomst is de theorie gericht op de drie veelvoorkomende stoornissen in de klas: ADHD, ASS en Angst en over de voor- en nadelen van het psychisch labelen. De praktische vaardigheden zijn gericht op het waar nodig op een positieve wijze bijsturen van leerling gedrag en het kijken achter hardnekkig gedrag.


Tussen bijeenkomst 2 en 3 zal je zelfstudie doen en opdrachten maken.

Bijeenkomst 3 - Stappen naar inclusief onderwijs

In de laatste bijeenkomst gaat de theorie over passend en inclusief onderwijs en over de vraag waarom inclusief onderwijs niet van de grond lijkt te komen. In het praktische gedeelte blikken we terug op de eerder besproken vaardigheden en gaan we ermee oefenen middels ingebracht casuïstiek. we sluiten de cursus ad met een geïntegreerde terugblik op de theorie en praktijk. 

De module wordt afgerond met een eindopdracht. 

Docent: Prof dr. Laura Batstra

Prof dr. Laura Batstra is afgestudeerd als psycholoog en gepromoveerd in de medische wetenschappen. Hierna heeft zij een tijd in de kinderpsychiatrie gewerkt. Uit onvrede over het gemak waarmee kinderen psychiatrische labels en behandelingen kregen en het feit dat discussie daarover binnen de instelling niet mogelijk was, zegde zei haar baan op.

 

Ze ging werken bij de afdeling Orthopedagogiek van de Rijksuniversiteit Groningen, waar ze lesgeeft in onder meer de vakken Psychopathologie en Systeemtheorie, en onderzoek doet naar manieren om medicalisering van opvoed-, onderwijs- en maatschappelijke problemen tegen te gaan.

Een van haar grotere projecten is Druk & Dwars, een initiatief gericht op het voorkomen van overdiagnostiek van ADHD door voorlichting en handvatten te geven in drie belangrijke contexten van kinderen: het gezin, het onderwijs en de kinderopvang.

Na het afronden van de cursus Labelen of Handelen ontvang je een certificaat, wat een opstap kan zijn naar de basiscursus voor leerkrachten of train de trainer cursus voor IB'ers / KC'ers. 

 

Voor eventuele verder informatie en mogelijkheden kunt u contact op nemen met info@academica-group.com.

Komt deze opleiding in aanmerking voor subsidie?
Kijk onder "Studiekosten" om te zien welke mogelijkheden er zijn.

Is deze opleiding ook als InCompany traject beschikbaar?
Ja, Academica doet al haar opleidingen ook InCompany. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte.

 

Hoe gaat Academica om met COVID?
Academica University of Applied Sciences volgt de richtlijnen die door het RIVM voor Hogescholen zijn gesteld. De meest recente informatie tref je op de website van RIVM.

Alle lessen blijven op locatie plaatsvinden. Dit omdat wij de kwaliteit van het onderwijs zo goed mogelijk willen waarborgen. Wij vragen je om - als je thuis moet/wilt blijven in verband met klachten - in overleg met een medestudent te regelen dat je de les online kunt volgen. Via onze online leeromgeving MyAcademica kun je je medestudenten vinden.

Academica stelt zelftests beschikbaar. Deze zijn gratis verkrijgbaar bij het Student Service Center.

Nader te bepalen

Locatie
De bijeenkomsten vinden plaatsen op onze locatie in Amsterdam en online. Het adres van Academica is Weteringschans 28, 1017 SG. Wij zijn zowel met het openbaar vervoer als met de auto goed bereikbaar. 

 

Bereikbaarheid Academica
Openbaar vervoer
Plan je reis naar Academica via 9292 of NS.

 

Vanaf Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid zijn we het snelst bereikbaar met metro 52. Na het uitstappen bij metrostation Vijzelgracht is het nog enkele minuten lopen naar Academica.

 

  • Vanaf Amsterdam Centraal: metro 52 richting Zuid. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit.
  • Vanaf Amsterdam Zuid: metro 52 richting Noord. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit.

 

Auto
Plan je reis naar Academica via Google Maps. In de omgeving zijn er bewaakte parkeergarages. Voordelig parkeren is mogelijk op P+R locaties, waarna de reis kan worden voortgezet met het openbaar vervoer. Wij adviseren de P&R RAI of P&R Noord. Metro 52 brengt je vanaf beide P&Rs naar de halte Vijzelgracht. Academica ligt op enkele minuten lopen van metrostation Vijzelgracht.

Kijk voor meer informatie over kosten en mogelijkheden op de website van de RAI.

De genoemde prijzen zijn exclusief materialen die tijdens de verschillende bijeenkomsten zullen worden gebruikt (literatuur e.d.) en exclusief arrangementskosten (o.a. lunch/koffie/thee) en reis- en verblijfskosten. 

Meld je eenvoudig en veilig aan in enkele minuten. Om je inschrijving succesvol te laten verlopen hebben we een aantal gegevens nodig. Na het klikken op onderstaande inschrijfknop kun je in 3 stappen je inschrijving voltooien.

Stap 1: Vul je contactgegevens in. Zo weten we wie je bent en hoe we je kunnen bereiken.
Stap 2: Vul de gegevens in die we nodig hebben voor het opstellen van een studieovereenkomst en het maken van jouw diploma of certificaat.
Stap 3: Controleer de gegevens en bevestig je inschrijving.

Na afronding van je inschrijving ontvang je binnen enkele minuten je studieovereenkomst op het door jou opgegeven e-mailadres. Bewaar deze goed.

We nemen op werkdagen binnen 48 uur contact met je op om je te verwelkomen bij Academica en uit te leggen wat je kan verwachten. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Dit programma is ook als incompanytraject beschikbaar. Zo is het mogelijk meerdere mensen van de school of stichting tegelijk en op eigen locatie op te leiden. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte.

Vrijblijvend adviesgesprek?

Eerder bekeken opleidingen

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam