Skip to content

Van basisbekwaam tot mastertitel

Evidence informed lesgeven

Omdat we weten dat de leraar het verschil maakt

Inleiding

 

Op de vraag wat dan wel leidt tot betere leerresultaten, laten grootschalige onderzoeken keer op keer zien dat goed opgeleide docenten degenen zijn die het verschil kunnen maken (Sanders & Rivers, 1996; Muijs & Reynolds, 2011). In landen waar academisch-geschoolde docenten de norm zijn, blijken de onderwijsresultaten in internationaal vergelijkende onderzoeken dan ook hoger.

 

Van basisbekwaam tot mastertitel

Wat is effectief lesgeven?

 

invullen

instructiesprincipes van Rosenshine

Waarom inzetten op de leraar

 

Op de vraag wat dan wel leidt tot betere leerresultaten, laten grootschalige onderzoeken keer op keer zien dat goed opgeleide docenten degenen zijn die het verschil kunnen maken (Sanders & Rivers, 1996; Muijs & Reynolds, 2011). In landen waar academisch-geschoolde docenten de norm zijn, blijken de onderwijsresultaten in internationaal vergelijkende onderzoeken dan ook hoger.

 

In het artikel "Een reactie op de Monitor leskwaliteit - De uitdaging om effectief lesgeven te definiëren" bespreken professoren Carl Hendrick en Jim Heal de complexiteit van het vaststellen van wat 'effectief lesgeven' precies inhoudt. Ze analyseren de Monitor Leskwaliteit van de Onderwijsinspectie, die vijf kenmerken van effectieve lessen identificeert:

 

  1. Lesklimaat: Een veilige en stimulerende leeromgeving voor leerlingen.
  2. Klassenmanagement: Efficiënt gebruik van lestijd en duidelijke regels en procedures.
  3. Instructie: Effectieve begeleiding van het leerproces door middel van introductie, uitleg, oefeningen en feedback.
  4. Afstemming: Aandacht voor de diverse behoeften van leerlingen en differentiatie in de les.
  5. Zelfregulerend leren: Het aanleren van studievaardigheden waarmee leerlingen hun eigen leerproces kunnen sturen.

 

Hoewel de Monitor Leskwaliteit een breed overzicht biedt, wijzen Hendrick en Heal op een gebrek aan specificiteit binnen deze kenmerken. Dit kan leiden tot misinterpretaties en onbedoelde toepassingen in de praktijk, wat mogelijk negatieve gevolgen heeft voor zowel leerlingprestaties als de werkdruk van leraren. Ze benadrukken het belang voor scholen en leraren om diepgaande kennis te hebben van het onderzoek achter elk kenmerk, om zo de effectiviteit van het onderwijs te waarborgen.

Lees het hele artikel hier: https://www.academica-group.com/kennis/de-uitdaging-om-effectief-lesgeven-te-definieren

Van chaos tot rust.

Dit is goede didactiek vult de rugzak van leraren verder met kennis over effectieve instructie en vaardigheden die nodig zijn om beredeneerde keuzes te maken in het dagelijks onderwijs. Zoals Greg Ashman al met zijn vorige boek, Dit is goed onderwijs, aantoonde, is hij inmiddels een van de belangrijkste auteurs op het gebied van didactiek. In deze opvolger beschrijft hij de kracht van expliciete instructie. Hierbij combineert hij een gedegen wetenschappelijke onderbouwing met een praktijkgerichte aanpak. 

 

Klik hier om het boek te bestellen.

 

Boek dit is goede didactiek

 

De eerste van de zes blogs in de serie Hoe leren werkt, geschreven door prof. Carl Hendrik, start met de introductie van George Miller's invloedrijke werk over de beperkingen van het werkgeheugen. Zowel de implicaties van Miller's werk voor het onderzoek naar geheugen en de ontwikkeling van cognitieve theorieën worden benadrukt als de relevantie ervan voor de onderwijspraktijk. Deze eerste blog dient als basis voor latere blogs over leren en lesgeven.

 

Begin hier met lezen: 

 

Klik hier voor het eerste blog

Klik hier voor het tweede blog

Klik hier voor het derde blog

Klik hier voor het vierde blog

Klik hier voor het vijfde blog

 

De termen evidence-informed en evidence-based komen steeds vaker voor in onderwijsblogs, beleidstukken en gesprekken over onderwijs. Wat doet een goede evidence-informed docent? En is het voor docenten echt een formule die je doorloopt of geeft het juist ruimte voor creativiteit en intuïtie? Spoiler: het is het tweede.

 

Waarin onderscheidt een leraar zich? En waarom wordt een leraar met veel andere functies vergeleken? Piet van der Ploeg, expert op het gebied van pedagogiek, ethiek en burgerschap, Deelt er in onderstaande blog zijn mening over.

Lees hier de blog van prof. P. van der Ploeg hier.

In deze aflevering van Duiden met de Muijs hebben we het over Expliciete Directe Instructie (EDI). Er is bijna niemand in het onderwijs die er nog nooit van heeft gehoord. Maar wat zijn de voordelen en valkuilen? En hoe ziet 100% EDI toepassen eruit? En is dat wel noodzakelijk?

 

Poster - De leraar centraal

 

De rol van leraren is divers. Niet alleen houdt een leraar zich bezig met het uitvoeren van onderwijs, maar ook met het onderzoeken en ontwikkelen ervan.

Deze poster geeft in een model weer hoe de drie rollen van de leraar samenhangen in relatie tot de leerling en het curriculum (en daarmee het primaire proces). Daarnaast worden de rollen van de leraar in samenhang gebracht tot elkaar en het leerteam binnen de school als professionele leergemeenschap.

Hoe verhoud jij je tot de drie rollen als leraar? En hoe kun je daarbinnen nog beter samenwerken met je collega’s in je leerteam?

 

Download de poster hier

 

De evidence-informed leraar

Schoolleider in het voortgezet onderwijs?

Volg onze MILE-opleiding en krijg je volledige schoolleiders- en masteropleiding vergoed!

schoolleidersbeurs-vo-logo

Schoolleidersbeurs-VO

Schoolleiders in het VO kunnen nu een beurs aanvragen om te investeren in professionele ontwikkeling. Deze beurs is te gebruiken voor de NVAO-geaccrediteerde schoolleiders-masteropleiding MILE van Academica die in januari weer van start gaat. Hierdoor is het mogelijk om je gehele schoolleiders- en masteropleiding volledig vergoed te krijgen!

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:00
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam