Skip to content

Het KC-platform

Samen bouwen aan een stevig KC-platform voor duurzame kwaliteitszorg
  • Onafhankelijk adviesorgaan – Versterk de positie van KC’ers als niet-hiërarchische adviseurs binnen de stichting.
  • Samen leren, ontwikkelen en vertalen naar praktijk – KC’ers vormen een eigen leerkring en werken aan duurzame kwaliteitsverbetering.
  • Stichtingbrede impact – Zorg voor gemeenschappelijke taal, betere besluitvorming en heldere governance.
Stel je vraag
Alle opleidingen geheel evidence-informed NVAO-erkende opleider Beoordeeld met 8,3

Het versterken van kwaliteitszorg in het onderwijs vraagt om meer dan alleen goede intenties en losse initiatieven. Het vraagt om een stevige, goed georganiseerde structuur waarin professionals gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen voor onderwijskwaliteit, ontwikkeling en duurzame verbetering. Juist in deze tijd, waarin besturen voor grote vraagstukken staan en scholen continu in ontwikkeling zijn, is het essentieel om ook de rol van de kwaliteitscoördinator (KC’er) strategisch te positioneren.

 

Het KC-platform biedt die structuur. Het is een plek waar KC’ers niet alleen samen leren, ontwikkelen en good practices delen, maar ook een formele adviesrol innemen richting directeuren en bestuur. Daarmee worden KC’ers meer dan procesbegeleiders binnen hun eigen school: ze worden partners in het sturingsproces van de stichting als geheel.

 

Tijdens deze dag verkennen we hoe je het KC-platform op een stevige en werkbare manier inricht. Je ontdekt hoe je de kracht van gezamenlijke professionalisering combineert met de impact van onafhankelijk advies. En je krijgt handvatten om van het KC-platform een duurzame pijler van kwaliteitszorg te maken, die bijdraagt aan gedeeld eigenaarschap, gedeelde taal én strategische samenhang binnen de stichting.

 

Meer weten? Neem contact met ons op of download de brochure bovenaan deze pagina.

Deze dag is bedoeld voor kwaliteitscoördinatoren (KC’ers), schooldirecteuren en bestuurders die samen willen bouwen aan een professionele structuur waarin kwaliteitszorg een stevig fundament krijgt. Of je nu als KC’er jouw rol wil verstevigen, als directeur wil weten hoe je de input uit het KC-platform benut, of als bestuurder op zoek bent naar onafhankelijk advies: deze dag biedt inzichten en handvatten voor ieder van jullie.

Tijdens deze dag richten we ons op de impact en het effect van het KC-platform als drijvend sturings meganisme achter duurzame kwaliteitszorg binnen de stichting. Je verkent hoe het KC-platform zich positioneert tussen de schoolpraktijk en het bestuur, en hoe dit platform bijdraagt aan het versterken van governance en besluitvorming zonder extra hiërarchische lagen toe te voegen. We behandelen welke organisatorische voorwaarden nodig zijn om het platform stevig neer te zetten, welke rollen en verantwoordelijkheden daarbij horen, en welke afspraken bijdragen aan continuïteit, vertrouwen en invloed.

Daarnaast onderzoeken we hoe het platform een plek wordt van collectief leren: een leerkring waar good practices worden gedeeld, gezamenlijke ontwikkeling plaatsvindt en waar de blik over de schoolgrenzen heen wordt verruimd. Door te reflecteren op de bestaande werkwijzen en inspiratie op te doen uit voorbeelden, krijg je zicht op wat er nodig is om van het KC-platform een strategisch en inhoudelijk krachtig adviesorgaan te maken.

Na deze dag kun je je op verschillende manieren doorontwikkelen. 

Klik hier voor een overzichtspagina van de mogelijkheden van de KC'er.

Hier vind je de overzichtspagina

 

Zoek je echt diepgang? Kijk dan eens naar onze Master voor Kwaliteitscoordinatoren

Lees hier meer over de master

 

Wil je met het team aan de slag?

Hier vind je onze mogelijkheden voor teamscholing

Nader te bepalen

Locatie
De bijeenkomsten vinden plaatsen op onze locatie in Amsterdam, nabij het Rijksmuseum. Het adres van Academica is Weteringschans 28, 1017 SG. Wij zijn zowel met het openbaar vervoer als met de auto goed bereikbaar. 

 

InCompany
Data & locatie voor InCompany studiedagen worden over in overleg ingepland. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

 

Bereikbaarheid Academica
Openbaar vervoer
Plan je reis naar Academica via 9292 of NS.

 

Vanaf Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid zijn we het snelst bereikbaar met metro 52. Na het uitstappen bij metrostation Vijzelgracht is het nog enkele minuten lopen naar Academica.

 

  • Vanaf Amsterdam Centraal: metro 52 richting Zuid. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringschans.
  • Vanaf Amsterdam Zuid: metro 52 richting Noord. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringschans.

 

Auto
Plan je reis naar Academica via Google Maps. In de omgeving zijn er bewaakte parkeergarages. Voordelig parkeren is mogelijk op P+R locaties, waarna de reis kan worden voortgezet met het openbaar vervoer. Wij adviseren de P&R RAI of P&R Noord. Metro 52 brengt je vanaf beide P&Rs naar de halte Vijzelgracht. Academica ligt op enkele minuten lopen van metrostation Vijzelgracht.

Kijk voor meer informatie over kosten en mogelijkheden op de website van de RAI.

De prijs is inclusief materialen die tijdens de bijeenkomst worden gebruikt, maar exclusief literatuur en arrangementskosten (zoals koffie, thee en lunch). Het inschrijfgeld is vrijgesteld van btw.

Meld je eenvoudig en veilig aan in enkele minuten. Om je inschrijving succesvol te laten verlopen hebben we een aantal gegevens nodig. Na het klikken op onderstaande inschrijfknop kun je in 3 stappen je inschrijving voltooien.

Stap 1: Vul je contactgegevens in. Zo weten we wie je bent en hoe we je kunnen bereiken.
Stap 2: Vul de gegevens in die we nodig hebben voor het opstellen van een studieovereenkomst en het maken van jouw diploma of certificaat.
Stap 3: Controleer de gegevens en bevestig je inschrijving.

Na afronding van je inschrijving ontvang je binnen enkele minuten je studieovereenkomst op het door jou opgegeven e-mailadres. Bewaar deze goed.

We nemen op werkdagen zo snel mogelijk contact met je op om je te verwelkomen bij Academica en uit te leggen wat je kan verwachten. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Dit programma is ook als incompany studiedag beschikbaar. Zo is het mogelijk meerdere mensen van de school of stichting tegelijk en op eigen locatie op te leiden. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte.

Vrijblijvend adviesgesprek?

Gerelateerde opleidingen

Master Excellent Teaching - Specialisatie Kwaliteitscoördinator

Een tweejarige (deeltijd)master voor ambitieuze KC'ers die hun rol naar een hoger niveau willen tillen. Dit programma biedt verdieping en versterkt hun leiderschap en onderwijsimpact. Ideaal voor KC'ers die verder willen groeien in hun rol als Professional Developer (PD'er)..

2 jaar
Master of Arts (NVAO erkend)

De school als Professionele Leergemeenschap

De school als PLG is een professionaliserings- en veranderprogramma voor scholen om te gaan werken als Professionele leergemeenschap.

1 jaar
Certificaat

De Kwaliteitscoördinator als Zorgregisseur

Tijdens deze dag leer je als KC’er hoe je de rol van zorgregisseur pakt in de voorbereiding op inclusief onderwijs. Met sterke focus op basisondersteuning en klassenmanagement geef je richting én verlichting. Je ontwikkelt een concreet conceptplan om jouw school toekomstbestendig te maken.

1 dag

De Kwaliteitscoördinator als Trendanalist

Als trendanalist speel je een sleutelrol in hoe scholen data benutten voor ontwikkeling. In deze training leer je hoe je leerteams ondersteunt met een kwaliteitskaart en evidence-informed werken. Praktisch, verdiepend en direct toepasbaar in jouw school en leerteam.

1 dag

De Kwaliteitscoördinator als onafhankelijk onderwijsadviseur

In één dag werken de directeur en de KC’er samen om te verkennen hoe de rol van de Kwaliteitscoördinator het beste benut en geïmplementeerd kan worden. Deze aanpak is gericht op het versterken van de onafhankelijkheid en effectiviteit van de KC'ers als onafhankelijk adviseur binnen de school.

1 dag

Onderwijskundig Coachen

In de ééndaagse training Onderwijskundig Coachen ga je aan de slag met duurzame professionalisering door middel van onderwijskundig coachen. Bij deze professionaliseringsvorm komen onderwijskundig coaches (bv. kwaliteitscoördinatoren, ib’ers, collega-leraren) regelmatig bij collega’s in de klas, geven doelgerichte feedback en oefenen samen om de feedback in te slijpen

1 dag

Eerder bekeken opleidingen