Skip to content

De Kwaliteitscoördinator als onafhankelijk onderwijsadviseur

Samen effectief invulling geven aan deze rol
  • De onderwijskwaliteit bekeken vanuit verschillende invalshoeken en welke rol de KC’er hierin speelt
  • De KC’er als onafhankelijke adviseur midden in de organisatie.
  • Samen van tandem naar gouden driehoek
Persoonlijk advies?
Alle opleidingen geheel evidence-informed NVAO-erkende opleider Beoordeeld met 8,3

Om de nieuwe rol van de kwaliteitscoördinator (KC'er) volledig tot zijn recht te laten komen, is een goed afgestemde organisatiestructuur essentieel. Waar in de vroegere invulling van de IB-rol vooral de nadruk lag op zorgleerlingen, ligt de focus van de KC'er op ondersteuning van de leraar. Dit vraagt om nauwe afstemming en samenwerking tussen de directeur en de KC'er. Want hoe geef je hier samen invulling aan zonder op de stoel van de directeur te gaan zitten of andersom?

 

  • Hoe werk je effectief samen in deze nieuwe dynamiek?
  • Welke structuur draagt het meest bij aan succes?
  • Hoe creëer je draagvlak binnen het schoolteam voor deze vernieuwing?
  • Wat is de optimale balans tussen de verantwoordelijkheden van de directeur en de KC'er als koppel?


Tijdens deze sessie ondersteunen we directeuren en KC'ers in het realiseren van een soepele overgang, met als doel de onderlinge samenwerking tussen KC'er, directeur en leraren te versterken. We besteden aandacht aan veranderingsprocessen binnen de schoolorganisatie, met specifieke aandacht voor de rol van de kwaliteitscoördinator in deze verandering. Daarnaast gaan we in op hoe de schoolstructuur ingericht kan worden om de taken en verantwoordelijkheden van directeuren, KC'ers, teamleiders en leraren duidelijk te maken en te ondersteunen.

Dit programma is er voor IB'ers die bij Academica:

 

  • de post-hbo opleiding tot KC'er hebben gevolgd of
  • de leergang van IB naar KC hebben gevolgd
  • En hun directeuren

 

Dit programma bieden we dus aan voor het koppel directeur en IB'er/KC'er. Het is de bedoeling dat je samen deelneemt aan deze dag.

 

  • De KC'er schrijft zich in namens het koppel, de directeur schrijft zich niet in. Er is dus één inschrijving nodig om samen deel te nemen
  • Ben je met twee IB'/KC'ers op één school en wil je met z'n drieën deelnemen. Neem dan even contact op met info@academica-group.com
  • Heb je geen van deze programma's gevolgd? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. 

Op deze dag werken de directeur en de KC'er samen om de drie kerntaken van de KC'er in kaart te brengen en te verankeren binnen de visie van de school als professionele leergemeenschap. Het doel is om de KC'er als onafhankelijke sparringpartner te positioneren, die de leraren ondersteunt in hun onderwijstaken. Dit betekent aandacht voor:

 

  • Het leerproces van de leerling
  • Wat de leraar nodig heeft om het leren van de leerling te bevorderen
  • De ondersteuning van de leraar binnen een professionele leergemeenschap (PLG)
  • De specifieke rollen en verhouding van de KC'er en de directie in dit proces

 

Aan het eind van de dag hebben de directeur en de KC'er gezamenlijk een helder beeld en plan gevormd van hoe de rol van de KC'er in de school wordt ingevuld. En hoe zij als koppel het meest effectief kunnen acteren. Deze duidelijkheid maakt het mogelijk om het schoolteam effectief te informeren en te betrekken, zodat iedereen begrijpt wat ze van de KC'er kunnen verwachten in de vernieuwde rol.

 

Let op:

 

  • De KC'er schrijft zich in namens het koppel, de directeur schrijft zich niet in. Er is dus één inschrijving nodig om samen deel te nemen
  • Ben je met meerdere IB'ers op één school en wil je met z'n drieën deelnemen. Neem dan even contact op met info@academica-group.com

Na het volgen van deze leergang zijn er verschillende mogelijkheden om je te blijven doorontwikkelen, zo kun je:


  • Je aansluiten bij het netwerk van KC'ers (I am de KC'er) die zich al jaren bezighouden met deze veranderende rol. Hier:
    • Kun je leren van mede KC'ers
    • Krijg je online supervisie van een van onze docenten
    • Heb je als eerste een ticket voor hét jaarlijkse event: Dé dag van de KC'er
    • Krijg je toegang tot de laatste wetenschappelijke inzichten en artikelen rondom de rol van zorgregisseur, trendanalist en leercoördinator

  • Een of meerdere modules volgen van het Masterprogramma Kwaliteitscoördinatoren (KC’ers) dat zich richt op het versterken van de beroepscompetenties van steengoede kwaliteitscoördinatoren (KC'ers).

Kan ik deze dag ook volgen met twee KC'er en één directeur? 

  • De KC'er schrijft zich in namens het koppel, de directeur schrijft zich niet in. Er is dus één inschrijving nodig om samen deel te nemen
  • Ben je met twee IB'/KC'ers op één school en wil je met z'n drieën deelnemen. Neem dan even contact op met info@academica-group.com

 

Kan ik deze dag ook volgen als ik niet bij Academica de leergang of opleiding heb gevolgd?

In principe niet omdat we voortborduren op kennis en vaardigheden die hier worden behandeld. Mocht je toch graag willen deelnemen, neem contact met ons op over de mogelijkheden.

 

Wat is de aanleiding van deze dag?

Na het volgen van de opleiding krijgen directeuren soms de vraag of de KC’er een rol vervult die overlapt met die van de directeur. Deze onduidelijkheid ontstaat vaak omdat sommige bronnen de KC’er presenteren als partner in een nauwe samenwerking met de directeur. Dit is echter niet de bedoeling. De KC’er heeft als taak om leraren en teams op een niet-hiërarchische en onafhankelijke manier te ondersteunen bij hun zoektocht naar het verbeteren van de leskwaliteit. In plaats van problemen van leraren over te nemen, helpt de KC’er hen om de kennis en vaardigheden te ontwikkelen die ze nodig hebben om zelf oplossingen te vinden. De directeur blijft eindverantwoordelijk voor beslissingen en maakt keuzes op basis van de adviezen van de KC’er, inzichten van leerteamvoorzitters, en de algemene strategie van de organisatie.

 

Kunnen we deze training ook incompany volgen?

Jazeker! Neem contact op voor de mogelijkheden via info@academica-group.com 

 

Nader te bepalen

Locatie
De bijeenkomsten vinden plaatsen op onze locatie in Amsterdam, nabij het Rijksmuseum. Het adres van Academica is Weteringschans 28, 1017 SG. Wij zijn zowel met het openbaar vervoer als met de auto goed bereikbaar. 

 

InCompany
Data & locatie voor InCompany studiedagen worden over in overleg ingepland. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

 

Bereikbaarheid Academica
Openbaar vervoer
Plan je reis naar Academica via 9292 of NS.

 

Vanaf Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid zijn we het snelst bereikbaar met metro 52. Na het uitstappen bij metrostation Vijzelgracht is het nog enkele minuten lopen naar Academica.

 

  • Vanaf Amsterdam Centraal: metro 52 richting Zuid. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringschans.
  • Vanaf Amsterdam Zuid: metro 52 richting Noord. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringschans.

 

Auto
Plan je reis naar Academica via Google Maps. In de omgeving zijn er bewaakte parkeergarages. Voordelig parkeren is mogelijk op P+R locaties, waarna de reis kan worden voortgezet met het openbaar vervoer. Wij adviseren de P&R RAI of P&R Noord. Metro 52 brengt je vanaf beide P&Rs naar de halte Vijzelgracht. Academica ligt op enkele minuten lopen van metrostation Vijzelgracht.

Kijk voor meer informatie over kosten en mogelijkheden op de website van de RAI.

Je kunt samen met je directeur deze dag volgen als je bij Academica een opleiding of leergang hebt gevolgd. Dit omdat we voortbouwen op reeds opgedane kennis tijdens die lesdagen.

Deze dag kost €500 per koppel (directeur en KC'er)

Meld je eenvoudig en veilig aan in enkele minuten. Om je inschrijving succesvol te laten verlopen hebben we een aantal gegevens nodig. Na het klikken op onderstaande inschrijfknop kun je in 3 stappen je inschrijving voltooien.

Eerder bekeken opleidingen