Skip to content
Schoolleidersopleiding Basis- en Vakbekwaam klantverhalen

Christel Rol vertelt over de Schoolleidersopleiding Basis- en Vakbekwaam

Resultaat Erkend Schoolleidersdiploma

Christel Rol werkt al 24 jaar in het onderwijs, waarbij ze twee jaar geleden de overstap maakte van het voortgezet naar het primair onderwijs. In het po werkt ze als intern begeleider en als lid van de directie op een school in Lelystad. Bij Academica volgde Christel de schoolleidersopleiding. 

Waarom ben je de schoolleidersopleiding gaan volgen? 

"Ik ben aan deze opleiding begonnen vanuit een sterke drang om mijzelf door te ontwikkelen en meer betrokken te raken bij de onderwijsontwikkeling. Mijn doel was om mijn kennis en vaardigheden verder uit te breiden, zodat ik een nog grotere bijdrage kan leveren aan de voortuitgang van onze school. Daarnaast wilde ik mijn beslissingen en handelen baseren op wetenschappelijke inzichten, in plaats van op gevoel of intuïtief denken."

"Verandering in kleine, haalbare stappen"

Wat is voor jou het belangrijkste dat je tijdens de opleiding hebt geleerd? 

"Een van de belangrijkste lessen die ik meeneem vanuit de opleiding, is het besef dat sommige van mijn eigen overtuigingen herzien moesten worden. Dankzij de opleiding heb ik geleerd dat bepaalde benaderingen, die ik eerder als vanzelfsprekend beschouwde, wetenschappelijk anders zijn aangetoond of bewezen. Dat was soms best confronterend. Wetenschappelijk onderzoek biedt nieuwe inzichten die soms haaks staan op intuïtieve aannames. Hierdoor zag ik in dat het belangrijk is open te staan voor nieuwe informatie en om voortdurend te blijven leren en aan te passen. En dit mag je ook van de rest van je team verlangen."

 

Waaraan heeft de schoolleidersopleiding het meest bijgedragen binnen jouw rol? 

"Momenteel zijn wij bezig een professionele leergemeenschap (PLG) te worden. De grootste uitdagingen binnen mijn werk bevinden zich vooral op het gebied van cultuurverandering, het aanpakken van pijnpunten en het betrekken van het team. In dit geval draait dit om het begrijpen en benadrukken van wat professioneel gedrag inhoudt en welke positieve effecten dit kan hebben op de hele schoolorganisatie. Dankzij de schoolleidersopleiding heb ik handige handvatten gekregen om deze uitdagingen effectief aan te pakken. Het is belangrijk om prioriteiten te stellen en veranderingen geleidelijk door te voeren in kleine, haalbare stappen. Daarnaast hielp de opleiding mij om bepaalde uitdagingen beter te begrijpen en aan te pakken met behulp van evidence-informed strategieën en verschillende leiderschapstechnieken en -strategieën."

Net als Christel Rol de Schoolleidersopleiding Basis- en Vakbekwaam ervaren?

Meer weten over de opleiding

Hoe voelde het om bij Academica te studeren? 

"Hoewel mijn stichting de keuze maakte voor Academica, is het studeren hier mij uitstekend bevallen. De inhoud van de lessen staan op een hoog niveau en sluiten naadloos aan op de praktijk. Daarnaast zijn de docenten altijd bereid om vragen te beantwoorden en staan zij open voor feedback. Ook was de klas gevuld met gemotiveerde medestudenten, die allemaal streven naar persoonlijke en professionele groei. Dit creëert een sterk gevoel van verbondenheid en een stimulerende werkomgeving. Bovendien ervaarde ik de reisjes van Kampen, waar ik woon, naar Academica in Amsterdam als een leuke bijeenkomst, die mijn studietijd nog plezierig maakten!"


Wil je nog iets meegeven aan toekomstige studenten? 

"Duik volledig in de informatie die je tijdens de lessen en uit de literatuur krijgt. En probeer de kennis zoveel mogelijk meteen in de praktijk toe te passen. Dit zorgt niet alleen voor verbeteringen, maar ook voor een beter begrip van de theorieën. Dit gaf mij zelfvertrouwen en mijn effectiviteit is hierdoor vergroot. Zorg er ook voor dat je contact maakt met je medestudenten. Samen leren en elkaar helpen is waardevol. De gezamenlijke ervaring en motivatie om te groeien zorgen voor een hechte band en een fijne, leuke leeromgeving. En wees niet bang om vragen te stellen, dat is juist heel belangrijk."

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam