Skip to content
Schoolleidersopleiding Basis- en Vakbekwaam klantverhalen

Khalid Saber vertelt over de Schoolleidersopleiding Basis- en Vakbekwaam

Resultaat Erkend Schoolleidersdiploma

Khalid Saber is nu 15 jaar werkzaam binnen het voorgezet onderwijs. Hij begon als docent maatschappijleer en economie op een vmbo-school, maar hij wilde de volgende stap zetten. Sinds schooljaar 2023-2024 is hij daarom adjunct-directeur op het Commanderij-college in het Brabantse Gemert. Bij Academica volgde Khalid de schoolleidersopleiding.

 

Waarom heb je de schoolleidersopleiding bij Academica gevolgd?

"Na een interne procedure voor een leidinggevende functie, kreeg ik de terugkoppeling dat ik niet de juiste kandidaat was. Het ontbrak mij aan ervaring op dit gebied. Daarom kreeg ik het voorstel om een schoolleidersopleiding te volgen en stage te lopen. Na een tussenjaar heb ik me georiënteerd op diverse opleidingen en uiteindelijk viel de keuze op de opleiding van Academica. De evidence-informed gedachte van Academica sprak mij enorm aan."

"Leiderschap is meer aangeleerd dan dat het aangeboren is."

Welke belangrijke lessen neem je vanuit de opleiding mee?

"Leiderschap is aan te leren en je kunt er echt beter in worden. Net als dat leerlingen goede docenten nodig hebben, hebben docenten goede leiders nodig. Onderwijskundig leiderschap is de link tussen schoolleiders, docenten en leerlingen. Op de hoogte zijn en blijven van wat wel en niet werkt op school. In de klas zijn, lessen observeren en nabespreken en het gesprek aangaan over bijvoorbeeld de cognitieve belastingtheorie. Je hebt aandacht voor het functioneren van de docent en je kunt hem/haar inspireren om zich te verdiepen in een theorie die hem/haar alleen maar helpt in verbeteren."

 

Waar hoop je je nog meer in te kunnen verbeteren?

"We zitten als school in de beginfase van de ontwikkeling naar een professionele leergemeenschap (PLG). Samen met het MT onderzoeken we hoe we het urgentiebesef kunnen vergroten en hoe we het team kennis laten maken met de PLG-theorie en -principes. De uitdagingen in het onderwijs zijn te complex en vragen nu echt om een gezamenlijke aanpak. Uit onderzoek blijkt dat het onderwijs organiseren in een PLG werkt. Nu is het aan het MT om lef te tonen en hiervoor tijd en ruimte te creëren."

Net als Khalid Saber de Schoolleidersopleiding Basis- en Vakbekwaam ervaren?

Infosessie bijwonen

Wat vind je van studeren bij Academica?

"Ik kom zelf uit Eindhoven en heb de reis naar Academica in Amsterdam altijd als zeer prettig ervaren. Eenmaal bij Academica aangekomen, word je warm ontvangen en starten de bijeenkomsten, die inhoudelijk van hoog niveau zijn. De docenten zijn goed op de hoogte van de actuele uitdagingen in het onderwijs en weten welke aanpakken werken."

 

Wil je nog iets meegeven aan toekomstige studenten?

"Heb je de ambitie om schoolleider te worden? Of ben je al schoolleider, maar ben je nog aan het oriënteren voor een opleiding? Neem dan contact op met Academica en stel je vragen over de inhoud. Als je hiervan op de hoogte bent, dan kan het niet anders dan dat je hier gaat starten! Je krijgt een enorme bagage aan kennis en vaardigheden, die je werk als schoolleider alleen maar leuker maken."

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam