Skip to content
Schoolleidersopleiding Basis- en Vakbekwaam klantverhalen

Liliane Franssen vertelt over de Schoolleidersopleiding Basis- en Vakbekwaam

Resultaat Erkend Schoolleidersdiploma

De afgelopen 20 jaar werkte Liliane Franssen bij verschillende internationale non-profitorganisaties. In haar rol was ze verantwoordelijk voor communicatie, marketing en fondsenwerving, waardoor ze haar leiderschap dagelijks kon inzetten om ongelijkheid en onrechtvaardigheid wereldwijd terug te dringen. “Dat wil ik nu graag in het onderwijs doen, al heb ik zeker nog het een en ander te leren over onderwijskundig leiderschap.”

 

Waarom ben je aan de Schoolleidersopleiding begonnen?

“Het onderwijs is vaak onderwerp van het publieke debat, en dan niet alleen de dalende prestaties, maar ook de kansengelijkheid van kinderen in het onderwijs. De corona-pandemie heeft veel zichtbaar gemaakt voor mij. Die dingen bij elkaar maken dat ik graag mijn expertise en ervaring inzet voor deze stevige maatschappelijke opdracht. Het was dé prikkel om dichter bij de problemen en concreter van betekenis te willen zijn. Als schooldirecteur kun je echt een wezenlijk verschil maken en dat spreekt me enorm aan.”

"Een succesvolle overstap naar het onderwijs begint in de collegebank."

Wat voor belangrijke lessen neem je vanuit de opleiding mee?

“De concepten, modellen en theorieën die Academica aanreikt, hebben mijn kennis ofwel opgefrist dan wel nieuwe kennis en inzichten opgeleverd. Door de verdieping en het doorgronden van de werkwijze van een goed presterende school en een professionele leergemeenschap binnen een lerende organisatie, ben ik gaan denken over de richting en gewenste invulling van mijn schoolleidersrol voor de langere termijn. De opleiding heeft mijn visie gevormd en mij nieuwe ideeën gebracht over mijn leiderschapsaanpak om onderwijskwaliteit te kunnen beïnvloeden. Deze ideeën neem ik dagelijks mee en blijf ik verder uitwerken en uitdiepen in de ontwikkeling van mijn onderwijskundig leiderschap.”


Voor welke grote uitdaging in je werk heb je nu handvatten gekregen?

“Mijn vermogen om op strategisch en persoonlijk niveau goed te kunnen verbinden in combinatie met mijn ervaring op het gebied van leiderschap in maatschappelijke organisaties en veranderingsprocessen komt dagelijks goed van pas in het onderwijs. Ik ben nieuwsgierig en benader zaken graag analytisch. Verder heb ik een goede helikopterview. In een complexe en dynamische omgeving waarin je als schooldirecteur functioneert komt dat goed van pas. De opleiding heeft daar – naast onderwijskundige inzichten – voor mij vooral taal aan toegevoegd, zodat ik de juiste verbinding weet te maken met de onderwijsprofessionals om mij heen. Als zij-instromer in het onderwijs krijg je ongetwijfeld te maken met vooroordelen. Dat maakt het leuk en uitdagend. Het is belangrijk dat je je hiertoe steeds goed weet te verhouden.”

Net als Liliane Franssen de Schoolleidersopleiding Basis- en Vakbekwaam ervaren?

Infosessie bijwonen

Wat vind je van studeren bij Academica?

“Mijn keuze is gevallen op Academica, omdat de opleiding staat voor wetenschappelijk onderbouwd onderwijs en sterk gericht is op verbetering van het Nederlandse onderwijs door evidence-informed te werken. Het studeren is aanpoten en het was wennen om weer in de collegebanken te zitten, maar het inspireert en verrijkt enorm!”

 

Wat zou je mee willen geven aan nieuwe studenten die uit een ander werkveld dan onderwijs komen?

“Tijdens mijn oriëntatieproces naar een eventuele overstap heb ik veel mensen uit verschillende hoeken in het onderwijs gesproken en veel inzichten opgedaan. Mijn belangrijkste take-away voor een succesvolle overstap naar het onderwijs was om allereerst een onderdompeling te doen in het funderend onderwijs. Dat betekende in mijn geval terug naar de collegebanken door de schoolleidersopleiding te volgen en een leerwerkplek vinden om het onderwijs van binnenuit te ervaren. Ik heb mijzelf een jaar gegund om een kijkje in het onderwijs te nemen. Dat kan ik iedereen aanraden.”

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam