Skip to content
Schoolleidersopleiding Basis- en Vakbekwaam klantverhalen

Oetra Gopal vertelt over de Schoolleidersopleiding Basis- en Vakbekwaam

Resultaat Erkend Schoolleidersdiploma

Oetra Gopal heeft een zeer uiteenlopend cv opgebouwd. Ze begon haar carrière in de zorg en maakte na tien jaar de switch naar de juridische sector. Vervolgens ging ze werken voor de gemeente, waaronder als wethouder. Bij Academica volgde ze de opleiding tot schoolleider vakbekwaam.

 

Waarom besloot je de opleiding bij Academica te volgen? 

"Na twaalf jaar wethouderschap en 42 jaar in het arbeidsproces, wilde ik de laatste acht jaar van mijn loopbaan een overstap maken naar een andere sector. Vervolgens kwam ik een vacature tot schoolleider tegen, wat resulteerde in een vrijblijvend kopje koffie drinken met de regiodirecteur. Voor mij was dit het moment dat mijn interesse voor het onderwijs werd gewekt. Maar voordat ik de functie aan wilde nemen, vond ik dat ik mij eerst om moest scholen en praktijkervaring op moest doen. Ik had gedegen bagage nodig als zij-instromer, voordat ik de verantwoordelijkheden van schooldirecteur aan wilde pakken. Daarom besloot ik de opleiding bij Academica te volgen."

"Ontwikkelingen vanuit gedegen en wetenschappelijk onderbouwde lesstof"

Hoe was het om weer te gaan studeren? 

"In december word ik 60 jaar. Gedurende mijn opleiding kreeg ik daarom regelmatig de vraag waarom ik op deze leeftijd nog een opleiding volgde. Maar dit waren vooral complimenten. Men waardeerde het enorm en vond het moedig dat ik weer ging studeren, terwijl ik dit als vanzelfsprekend zag. Ik wil mij doorlopend blijven ontwikkelen en vind het belangrijk om mij steeds meer kennis eigen te maken. Het is belangrijk in te spelen op de laatste ontwikkelingen binnen je vakgebied."

 

Wat is je het meest bijgebleven tijdens de opleiding?

"Voor mij is het doorlopend een leerproces geweest, met veel kennis, praktijkervaring en professionele docenten. Iedere module had een toegevoegde waarde. Denk aan visie gedreven werken als normatief kader, waar het visiekwadrant mij goede inzichten gaf, de kwaliteitscyclus waarbij je werkt met ambitie- en kwaliteitskaarten, mijn ontwikkelplan als schoolleider met als basis 270-graden feedback en nog veel meer. Effectief leiderschap dien je niet los te zien van de cultuurverandering binnen de organisatie, waarbij feedback en coaching continu van groot belang zijn in het veranderingstraject. Dit alles steeds vanuit theoretische onderbouwing en gedegen onderzoek."

 

Net als Oetra Gopal de Schoolleidersopleiding Basis- en Vakbekwaam ervaren?

Meer weten over deze opleiding

Voor welke grote uitdaging heb je nu handvatten gekregen? 

"De opleiding en stage hebben mij inzichten gegeven in de brede, maar ook complexe omgeving waarin je werkt binnen het onderwijs. Je moet rekeninghouden met veel stakeholders en hun belangen, maar bovenal wil je de leerlingen gedifferentieerd onderwijs bieden, waarbij de lesstof aansluit op hun eerder verkregen kennis. Er is sprake van een doorlopende lijn in het leerproces vanuit hoge verwachtingen. En ieder kind verdient alle kansen en ondersteuning binnen zijn of haar leerproces."

 

Wat zou je mee willen geven aan nieuwe studenten? 

"Het is een pittige studie die de investering waard is. De onderwijssector verdient schoolleiders die zich blijven ontwikkelen, wat uiteindelijk ten goede komt van iedere leerling."

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam