Skip to content
Schoolleidersopleiding Basis- en Vakbekwaam klantverhalen

Ronald Hennekes vertelt over de Schoolleidersopleiding Basis- en Vakbekwaam

Resultaat Erkend Schoolleidersdiploma

Na een loopbaan van bijna veertig jaar in bedrijfsopleidingen, communicatie en sportstimulering heeft Ronald Hennekes de terugkeer gemaakt naar het onderwijs. Sinds de start van de Schoolleidersopleiding werkt hij bij Stichting Meerkring, een scholengroep voor openbaar (speciaal) onderwijs in Amersfoort. Momenteel loopt hij mee met de directeur van een van de scholen en is hij procesbegeleider Kindcentrum van een andere school en kinderopvang.

Waarom ben je aan de schoolleidersopleiding begonnen?

“Eind 2020 ben ik gestopt als bestuurder bij SportUtrecht. Sport was de laatste vijftien jaar ‘mijn ding’, maar ik merkte ook enige vorm van slijtage. Een belangrijk beroepsgroep binnen SportUtrecht zijn de buurtsportcoaches, die vooral actief zijn voor kinderen in het primair onderwijs. In dat verband kwam ik af en toe op een school in Utrecht en telkens weer dacht ik: ‘Hier doen ze dingen die er echt toe doen.’ De eerste coronagolf maakte dat besef groter, vooral door de verhalen van tal van vrienden die in het onderwijs werken. Omdat leiding geven mij wel past, kwam ik begin ’21 al snel op het idee om aan de slag te gaan als schoolleider. Na een wat naïeve gedachte dat ik wel even zou kunnen instromen, realiseerde ik me dat een opleiding niet alleen nodig, maar juist ook goed voor me zou zijn.”

"Echt verschil maak je met hoge doelen, dat is de rode draad in de opleiding bij Academica."

Wat voor belangrijke lessen neem je vanuit de opleiding mee?

“Met stip op één: het vormgeven van een professionele leergemeenschap. Om werkelijk het verschil te kunnen maken is het stellen van hoge doelen heel logisch. Met zulke hoge doelen ga je vanzelf anders kijken naar je eigen werk en het werk van collega’s. Het is waardevol een basishouding te ontwikkelen waarbij je continu bijleert en bijstelt. Daar zit voor mij ook een fikse opgave: ik was zelf nogal gericht op de inhoud. Het stimuleren en faciliteren van medewerkers was niet mijn sterkste kant. Ik krijg niet alleen kennis, maar ook vaardigheden om dat straks, als ik ‘mijn eigen school’ heb, wel toe te passen.”

 

Wat vind je van studeren bij Academica?

“Serious business! De combinatie werk en studie is uitdagend, maar levert ook veel op. Alles in de opleiding straalt evidence-informed werken uit. Dat was even wennen, maar inmiddels ben ik volledig overtuigd van deze aanpak. De kwaliteit van het docentschap is groot en komt mede door de jarenlange praktijkervaring van de docenten. Daarnaast weten ze ook een goede sfeer te creëren. Ik ervaar Academica als een bijzonder professionele organisatie, met een sterke focus op dat wat voor schoolleiders belangrijk is te leren en te ontwikkelen. Nu – ruim over de helft van de opleiding – kan ik bevestigen wat ik bij aanvang dacht en hoopte: Academica is een goede keuze voor mij!”

Net als Ronald Hennekes de Schoolleidersopleiding Basis- en Vakbekwaam ervaren?

Infosessie bijwonen

Wat zou je willen meegeven aan nieuwe studenten die uit een ander werkveld dan onderwijs komen?

“Het is een fantastische stap voor en in je ontwikkeling om te kiezen voor een nieuw carrièrepad. Alleen al de vele nieuwe kennis die je nodig hebt, maakt dat je weer scherp bent. Neem er ook de tijd voor: bedenk goed wat zo’n ommezwaai betekent voor je agenda en neem het aangebodene volop tot je. Je wordt er een rijker mens van!”

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam