Skip to content
Schoolleidersopleiding Basis- en Vakbekwaam klantverhalen

Stephanie van der Veeken vertelt over de Schoolleidersopleiding Basis- en Vakbekwaam

Resultaat Erkend Schoolleidersdiploma

Stephanie van der Veeken is sinds schooljaar 2021-2022 locatieleider van een speciaal basisonderwijs-school. Daarnaast is ze directielid van een samenwerkende reguliere basisschool waarmee ze op korte termijn een integraal kindcentrum gaat vormen.

Waarom ben je aan de schoolleidersopleiding begonnen?

“Het is mijn persoonlijke missie om te helpen het onderwijs in Nederland kwalitatiever en effectiever te maken. Vanuit de wetenschap dat alle kinderen – ongeacht hun culturele achtergrond, intelligentieniveau of opleidingsniveau van ouders – op dezelfde manier leren, ben ik gedreven om alle kinderen gelijke kansen te geven. Onderwijs kan hét betekenisvolle verschil maken in het leven van een kind. Om dit mogelijk te maken is er kwalitatief sterk onderwijspersoneel nodig die gelooft in deze theorie en het allerbeste onderwijs wil en kan geven. Ik vind het prachtig om hier leiding aan te mogen geven.”

"Onderwijs kan hét betekenisvolle verschil maken in het leven van een kind."

Wat voor belangrijke lessen neem je vanuit de opleiding mee?

“Op basis van de toegepaste wetenschap wordt tijdens de schoolleidersopleiding onze uitvoering van onderwijs telkens kritisch bekeken. Hierbij heb ik theoretische inzichten opgedaan die mijn persoonlijke missie fundament geven. Daarnaast heb ik een kritische en onderzoekende houding ontwikkeld ten aanzien van hoe wij ons onderwijs vormgeven en uitvoeren. Dit verstevigt mijn onderwijskundige visie, die vanuit theorie wordt gevoed in plaats van vanuit aannames en onderbuikgevoelens – die in het hedendaagse onderwijs helaas nog vaak de leidraad vormen.”

 

Voor welke grote uitdaging in je werk heb je nu handvatten gekregen?

“Binnen het speciaal basisonderwijs heerst nog steeds de overtuiging dat de focus vooral op het welbevinden van ieder kind moet worden gelegd. En dat zij een andere onderwijsaanpak nodig hebben dan een kind in het reguliere onderwijs. Aandacht voor het welbevinden is zeker van belang om een kind zich veilig te laten voelen, maar succeservaringen in het leren leiden uiteindelijk tot een grotere motivatie en betrokkenheid. Vanuit de opleiding heb ik handvatten gekregen om een wetenschappelijk onderbouwd veranderproces in gang te zetten, waarmee álle leerlingen zo hoog mogelijke leerresultaten kunnen behalen.”

Net als Stephanie van der Veeken de Schoolleidersopleiding Basis- en Vakbekwaam ervaren?

Infosessie bijwonen

Wat vind je van studeren bij Academica?

“Academica leidt schoolleiders op tot onderwijskundige leiders. De opleiders bij Academica laten zo ook ultiem voorbeeldgedrag zien wat betreft lesgeven. Ze beschikken over een hoge mate van wetenschappelijke onderwijskundige kennis die zij op een hele toegankelijke manier overbrengen. De modules van de opleiding zijn inhoudelijk goed opgebouwd en de verwachtingen van het eindresultaat bij elke module worden duidelijk uitgelegd. Feedback die aan de docent wordt teruggegeven, wordt ook goed ontvangen en ingezet, waarmee ze hun lessen nóg kwalitatiever maken!”

 

Wat zou je mee willen geven aan nieuwe studenten?

“Betrek in jouw werkorganisatie enkele collega’s bij wat je in de opleiding leert en blijf je afvragen hoe jouw nieuwe kennis zich verhoudt tot de visie van je school. Stel daarbij kritische vragen om te achterhalen waarom je de dingen doet, zoals je ze doet. Bespreek dit niet alleen in jouw eigen organisatie, maar voer deze gesprekken ook met andere scholen. We willen tenslotte toch allemaal het beste onderwijs voor álle kinderen in Nederland?”

"We willen tenslotte toch allemaal het beste onderwijs voor álle kinderen in Nederland?"

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam