Skip to content
Terug naar overzicht

Drie mythes over jouw leiderschapssterktes

Academica
Auteur Academica
Laatst gewijzigd 15 maart 2024
Twitter LinkedIn

Een van de meest ingrijpende veranderingen in leiderschapsontwikkeling in het afgelopen decennium is de verschuiving van het corrigeren van zwaktes naar het identificeren en uitbreiden van sterke punten.. Van nature hebben we de overtuiging dat zwaktes een negatieve impact hebben op ons gedrag en uiteindelijke resultaat. Daarom streven we ernaar deze te verbeteren. Onderzoek wijst echter uit dat leiders die werkelijk het verschil willen maken, zich beter kunnen concentreren op het ontwikkelen van hun sterktes. In dit artikel weerleggen we de drie mythes die rondom dit thema bestaan.

 

Mythe 1: De focus op het verbeteren van sterktes is een nieuwe hype 

 

Hoewel de effectiviteit van het concentreren op sterktes pas recentelijk is onderzocht door vooraanstaande professoren op het gebied van leiderschapsontwikkeling, is deze benadering niet nieuw. Peter Drucker, auteur van meerdere management boeken, schrijft in de jaren '60 al over het benadrukken van sterktes bij professionals.

 

“The effective executive makes strengths productive. To achieve results, one has to use all the available strengths — the strengths of associates, the strength of the superior, and one’s own strengths. These strengths are the true opportunities.”

- Peter Drucker, The Effective Executive, 1967. 

 

Het benutten van de sterktes van alle professionals binnen een organisatie is al geruime tijd een primair doel voor veel leidinggevenden. Hoewel zwaktes niet verdwijnen, oefenen ze geen invloed uit op het uiteindelijke resultaat. 

 

Mythe 2: Scoor je zeer hoog op een sterkte, dan wordt dit uiteindelijk jouw zwakte

 

Als leiders zeer hoog scoren op een bepaalde leiderschapscompetentie, dan zou deze sterkte veranderen in een zwakte. Uitblinken in een sterkte zou een negatieve invloed hebben op het gedrag van de leider, de omgeving en de resultaten van een organisatie. Is deze bevinding in lijn met wat leiderschapsdata aantoont? Academica, strategisch partner van Zenger Folkman maakt gebruik van het door Zenger Folkman onderzochte 360-gradenfeedback assessment. Dit assessment bestaat uit 19 leiderschapscompetenties die het meest consistent de zeer effectieve leidinggevenden beschrijven. Dit zijn competenties zoals  "inspireert en motiveert anderen", "strategisch perspectief" en "toont integriteit en eerlijkheid", die het sterkst correleren met positieve organisatie resultaten (hogere productiviteit, grotere klanttevredenheid, betere betrokkenheid van medewerkers, hogere retentie en betere winstgevendheid). Als bij een hoge score op een van de competenties deze zou omslaan in een zwakte, dan zou uit het feedback assessment moeten blijken dat leiders die op het negentigste percentiel of meer scoren (de top 10% leiders) slechtere organisatieresultaten behalen. In werkelijkheid blijkt dat een hogere score op een sterke competentie juist een gunstig effect heeft op de organisatieresultaten.

 

“Greatness is not caused by the absence of weakness.”

– CEO Jack Zenger (1931), Zenger Folkman.

 

Het bewust worden van de impact van jouw sterktes en het verder ontwikkelen ervan vormt een cruciale rol in de MBA Leadership in Sustainability bij Academica. Gedurende de MBA evalueer je drie keer jouw persoonlijke leiderschapsprofiel aan de hand van een 360-graden feedback assessment en stel je een plan op om met jouw leiderschap het verschil te maken. Lees hier meer over de MBA Leadership in Sustainability

 

Mythe 3: Sterktes en zwaktes staan met elkaar in verbinding 

 

Zijn sterktes en zwaktes onvermijdelijk met elkaar verbonden? Hebben leiders die zeer hoog scoren op een bepaalde leiderschapscompetentie daarnaast ook een kritische terkortkoming? Het antwoord op deze vraag vinden we net als bij mythe 2 terug in de data van Zenger Folkman op basis van het 360-gradenfeedback assessment.

 

Als je een competentie op het 90e percentiel beschrijft als een "sterkte" en een competentie onder het 10e percentiel als een "kritische tekortkoming" kun je zien wat de leiderschapsdata toont:

 

Zenger Folkman strenghts and flaws
Uit een groep van 16.428 leiders kreeg elke leider feedback van gemiddeld tien medewerkers, collega’s en managers over hun leiderschapsvaardigheden.

 

Uit de resultaten blijkt dat bij minder dan 10% van de leiders met slechts één sterke competentie tegelijkertijd een kritisch tekortkoming aanwezig was. Ofwel, 93% van de leiders met kritische tekortkoming hebben geen sterke competentie. Hoe meer sterktes, des te minder kans op een kritisch tekortkoming!

 

Conclusie

 

Het focussen op sterktes in leiderschapontwikkeltrajecten is bewezen effectief en wordt daarom met succes toegepast in al onze opleidingen. Benieuwd naar jouw sterktes? En hoe jij jouw sterktes kunt toepassen in de praktijk? De MBA module Leadership Making a Difference neemt je mee op reis, om als professional het verschil te kunnen maken in jouw organisatie.

 

 

Eerder bekeken opleidingen

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam