Skip to content
Terug naar overzicht

De revolutie van goed rekenonderwijs

Geen hogere wiskunde, wel een effectieve aanpak.
Marcel Wever
Auteur Marcel Wever
Laatst gewijzigd 29 maart 2024
Twitter LinkedIn

Er is al veel gezegd over de staat van het rekenonderwijs in Nederland. Te veel leerlingen bereiken niet het gewenste niveau, zelfs niet in groep 8. Is beter rekenonderwijs dan echt zo'n onbereikbaar doel? Is het een kwestie van hogere wiskunde? Absoluut niet. Vanuit wat ik meemaak in de praktijk kan ik je vertellen dat het écht anders kan. En het begint allemaal met een slimme, maar vooral effectieve aanpak.


Laten we eerst de feiten onder ogen zien. De grafieken spreken boekdelen: de meerderheid van de leerlingen behaalt het basisniveau (1F), maar het streven naar het gewenste niveau (1S) blijkt een stevige uitdaging. Maar hier is het goede nieuws: het draait allemaal om herhaling en praktijk.  

 

grafiek rekenen

Leerlingen moeten regelmatig de kans krijgen om eerder geleerde concepten te oefenen. Dit betekent niet alleen het herhalen van de sommen van gisteren, maar ook strategieën die ze eerder hebben geleerd. Zelfs voor leerlingen in de bovenbouw is het essentieel om tafels, breuken, meten en meetkunde te blijven herhalen. Door hier minstens drie keer per week direct mee aan de slag te gaan bij binnenkomst, blijven deze vaardigheden scherp.  

 

En dit is nog maar het begin. Elke leraar moet beschikken over de kennis om effectief les te geven. Gelukkig zijn er genoeg bewezen modellen die hierbij helpen, zoals de tien principes van instructies, beschreven door Barak Rosenshine. Deze moeten eigenlijk standaard zijn voor elke leerkracht die kwaliteitsonderwijs wil bieden.  Daarnaast moeten we formatief handelen niet vergeten. Het draait niet alleen om toetsen afnemen, maar ook om tijdens de lessen te controleren of leerlingen het leerproces begrijpen door middel van vragen die hun begrip testen. 

 

Wat mij betreft dus geen hogere wiskunde en kunnen leraren hier morgen al het verschil mee maken. We zien in de praktijk dat leerkrachten die met de goede aanpak, gebruik maken van slimme en bewezen strategieën en voortdurende ondersteuning in korte tijd, al een grote verandering kunnen aanbrengen.  

 

Het is tijd voor een revolutie in het rekenonderwijs, en het begint wat mij betreft vandaag. Ieder kind kan alles leren en verdient het om goed te leren rekenen!  

 

Wil jij het rekenbeleid op jouw school verbeteren? Met het programma 'Rekenbeleid in school' ga je samen met onze rekenexpert aan de slag om het rekenen op jouw school te verbeteren. Tijdens dit programma krijg je de handvatten om het rekenniveau op jouw school naar de gewenste hoogte te brengen. Meer weten over Rekenbeleid in de school? Via onderstaande button kun je meer informatie opvragen.

 

Eerder bekeken opleidingen

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam