Skip to content
Piet van der Ploeg
Piet van der Ploeg & Laurence Guérin Piet van der Ploeg
Laatst gewijzigd 15 november 2023
Twitter LinkedIn

Wat is goed burgerschap en wat dit betekent voor burgerschapsonderwijs? 

 

Er bestaat geen consensus over wat goed burgerschap precies is en hoe dit bereikt kan worden. Sommigen zien burgerschap als een kwestie van deelname aan de samenleving en solidariteit met anderen, terwijl anderen het belangrijker vinden dat burgers autonoom en kritisch kunnen denken.

 

Piet van der Ploeg en Laurence Guérin – auteurs van dit artikel - stellen voor om een kritische benadering te hanteren in het burgerschapsonderwijs, waarbij leerlingen gestimuleerd worden om na te denken over wat goed burgerschap inhoudt en hoe dit bereikt kan worden. Bijvoorbeeld door leerlingen te laten discussiëren over controversiële onderwerpen en hen te leren om verschillende perspectieven te begrijpen en te respecteren.

 

Daarnaast benadrukken de auteurs het belang van autonomie en open-mindedness in burgerschapsonderwijs. Leerlingen moeten leren om zelfstandig na te denken en hun eigen mening te vormen, zonder zich te laten beïnvloeden door groepsdruk of vooroordelen. Ook moeten ze openstaan voor nieuwe ideeën en bereid zijn om hun eigen opvattingen te heroverwegen als daar goede redenen voor zijn.

 

Kortom, dit artikel pleit voor een kritische en open-minded benadering van burgerschapsonderwijs, waarbij leerlingen gestimuleerd worden om na te denken over wat goed burgerschap inhoudt en hoe dit bereikt kan worden.

 

Lees hier het hele artikel. 

Gerelateerd

Eerder bekeken opleidingen

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam