Skip to content
Terug naar overzicht

Academica's duurzame ambities gesterkt door B Corp-certificering

Academica
Auteur Academica
Laatst gewijzigd 5 juni 2023
Twitter LinkedIn

Vanaf 1 juni 2023 mag Academica University of Applied Sciences zich een B Corp noemen!
Wij zijn trots om lid te zijn van de wereldwijde B Corp-community, want zo kunnen we onze missie nu nog beter nastreven: “Een beter leven door beter onderwijs, transparant bestuur en leiderschap en een focus op duurzaamheid.” 

 

Dankzij onze focus op onderwijskwaliteit en leiderschap als motor voor verandering, bouwt Academica aan een duurzame toekomst voor iedereen. Zo leiden wij vanuit onze vestiging in Amsterdam via onze twee faculteiten – School of Education & Society en de School of Leadership in Sustainability – de krachtige leiders van morgen op met behulp van eigentijdse bachelor-master opleidingen. ‘Kennis gaat vooraf aan vaardigheden’ is het vertrekpunt van al onze onderwijsactiviteiten.

 

Deze certificering sluit aan bij onze ambitie om duurzame impact te genereren op basis van 'een leven lang leren'. - Margareth de Wit, bestuurder Academica 

 

 

Een nieuw tijdperk van duurzame impact

 

Als gecertificeerde B (benefit for all) -bedrijf voldoet Academica aan de hoogste normen op het gebied van sociale- en milieuprestaties, openbare transparantie en wettelijke aansprakelijkheid. Als B Corp werken we samen met een wereldwijde beweging van meer dan 6800 bedrijven, 161 verschillende industrieën in 90 verschillende landen die zich inzetten voor het creëren van een positieve impact op de samenleving en het milieu.

 

B CORP MOVEMENT MANIFESTO

 

The B Global Network mobilizes the B Corp movements to change our economic systems to positively impact all stakeholders - workers communities, customers, and our planet.

 

b-corp-movement-manifesto

 

Bron: B Corporation

 

 

Meten van onze impact

 

Het behalen van de B Corp-certificering is het resultaat van ons streven naar duurzaamheid in al onze leergangen en masters. We hebben onze bedrijfspraktijken grondig geëvalueerd om aan de strenge eisen van de certificering te voldoen. Dit omvatte het meten van onze impact op de duurzaamheidswaarden: Workers, Customers, Community, Governance en Environment. 

We zijn er trots op dat we nu officieel erkend worden als een B Corp, met maar liefst 98.6 punten.


Met deze certificering zetten we de toon in de academische wereld. Als pioniers op het gebied van duurzaamheid laten we zien dat het mogelijk is om een bedrijfsmodel te creëren waarmee we winst en maatschappelijke meerwaarde balanceren. Uit het uitgebreide assessment van B Corp is duidelijk gebleken welke impact Academica heeft op de samenleving en welke doelen wij nastreven. Deze doelen worden vertegenwoordigd door de volgende 4 Sustainable Development Goals (SDG's):

 

SDG 4Doelstelling 4: kwaliteitsonderwijs

Academica verzekert gelijke toegang tot kwaliteitsvol onderwijs en bevordert leven lang leren voor iedereen. Zij zet zich in voor continue verbetering van haar leergangen en masters. Door middel van gedegen, evidence-based, geaccrediteerd en blended onderwijs, draagt Academica bij aan de ontwikkeling van excellente professionals.

 

 

SDG 5

Doelstelling 5: gendergelijkheid

Academica zet zich in voor gendergelijkheid in het onderwijs. Ze stimuleert gelijke kansen en gelijke vertegenwoordiging van vrouwen in alle studierichtingen en functies binnen de academische wereld. Door het bevorderen van inclusiviteit en het bieden van gelijke kansen, draagt Academica bij aan het realiseren van gendergelijkheid.

 

 

SDG 8Doelstelling 8: eerlijk werk en economische groei

Academica heeft aandacht voor eerlijk werk en economische groei in haar bedrijfspraktijken en curricula. Ze ondersteunt de ontwikkeling van vaardigheden en kennis die relevant zijn voor de arbeidsmarkt en stimuleert ondernemerschap en innovatie. Op deze manier bevordert Academica inclusieve en duurzame economische groei, volledige en productieve werkgelegenheid en waardig werk voor iedereen. 

 

SDG 10Doelstelling 10: ongelijkheid verminderen

Academica streeft ernaar om ongelijkheid te verminderen door toegankelijk en inclusief onderwijs te bieden. Ze richt zich op het creëren van gelijke kansen voor alle studenten, ongeacht hun achtergrond, geslacht of sociaal-economische status. Door diversiteit te omarmen en inclusief onderwijs te bevorderen, draagt Academica bij aan het verminderen van ongelijkheid in landen.

 

 

Het nastreven van deze SDG's heeft een positieve en duurzame impact op zowel individuen als de bredere samenleving. Het zorgt voor betere educatieve kansen, inclusiviteit, gelijke vertegenwoordiging en economische groei, terwijl het bijdraagt aan het verminderen van ongelijkheid. Door deze doelen na te streven, speelt Academica een belangrijke rol in het bevorderen van duurzame ontwikkeling en het creëren van een betere toekomst voor iedereen.

 

 

Leiderschap voor een betere wereld

 

Als B Corp bevestigt Academica haar streven om een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving.

 

Wij richten ons op het vergroten van positieve impact en het voortdurend verbeteren van prestaties, wat leidt tot veerkracht voor mens en samenleving op de lange termijn. -
Margareth de Wit, bestuurder Academica 

 

De focus binnen de leergangen en masters van Academica ligt op het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap. De vraag die centraal staat is: "Wat is de impact die ik heb op mijn omgeving vanuit vier niveaus: ME, WE, WORK en WORLD?" Hiermee erkent Academica dat leiderschap niet alleen gaat om individuele prestaties, maar juist om het bewust zijn dat leiders invloed hebben op hun directe omgeving, de organisaties waarin ze werken en de bredere wereld om hen heen.


Door het benadrukken van persoonlijk leiderschap en het besef van de impact op verschillende niveaus, moedigt Academica haar studenten aan om verantwoordelijkheid te nemen en leiderschap te tonen bij het streven naar een duurzame samenleving.

Op deze manier dragen studenten van Academica actief bij aan het verwezenlijken van diverse SDG's. Door zich bewust te zijn van de impact die ze kunnen hebben, streven ze ernaar om bij te dragen aan doelen zoals het bevorderen van gelijkheid, het stimuleren van duurzaamheid en het bijdragen aan eerlijke en verantwoorde economische groei. Hun voortdurende inzet, acties en onderzoek hebben een tastbare en positieve invloed op de maatschappij, waardoor de weg wordt klaargestoomd voor een duurzame toekomst.

 

 

B CORP DECLARATION OF INTERDEPENDENCE

 

All B Corps sign the Declaration of Interdependence as part of their certification, making a commitment to embody the values of the B Corp community and work towards our collective vision of business as a force for good.

 

b-corp-declaration-of-interdependence

 

Bron: B Corporation

 

Als onderdeel van de B Corp-Community kan Academica haar activiteiten nog krachtiger inzetten voor een betere samenleving. De erkenning als een B Corp versterkt de positie van Academica om duurzaamheid en maatschappelijke impact centraal te stellen in al haar inspanningen. Het opent de deur naar nieuwe samenwerkingsverbanden, kennisdeling en synergie met gelijkgestemde organisaties wereldwijd. Met deze inspirerende stap richting een duurzamere toekomst bevestigt Academica haar toewijding om voortdurend te streven naar positieve verandering en bij te dragen aan een rechtvaardige en duurzame samenleving.
 
Business as a Force for Good!

 

Eerder bekeken opleidingen

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam