Skip to content
Terug naar overzicht

Academica University of Applied Sciences & Stichting AMOS Programma 'Beter lesgeven in PO'

Academica
Auteur Academica
Laatst gewijzigd 20 april 2023
Twitter LinkedIn

Het lerarentekort is een reusachtige maatschappelijke uitdaging. Vooral in de randstad is de nood hoog. Een verlegenheidsoplossing waarmee steeds meer scholen de druk proberen te verlichten, is leraarondersteuners en onderwijsassistenten voor de klas te zetten. Ook op de Stichting AMOS-scholen komt dat voor. Het is niet de ideale remedie, maar wel de praktijk; nood breekt wet. Academica University of Applied Sciences en Stichting AMOS gaan van de nood een deugd maken door leraarondersteuners en onderwijsassistenten een opleiding te bieden waarmee ze bekwaam kunnen worden voor het werk dat ze vaak toch al doen: zelfstandig lesgeven.

We starten in september 2022 het post-MBO programma Beter lesgeven in PO. De opleiding is gericht op onderwijsassistenten en leraarondersteuners die reeds in de praktijk werkzaam zijn en de nodige praktijkervaring hebben. Deze onderwijsprofessionals komen in twee jaar op voldoende niveau om, ook al zijn ze niet formeel bevoegd, zelfstandig les te geven in het primair onderwijs.

Het is een duaal opleidingsprogramma. De onderdelen van het programma, de werkwijzen en de logistiek zijn erop ingericht dat de cursisten zo’n 20 tot 30 uur per week in het onderwijs werkzaam zijn.

Het programma oriënteert zich inhoudelijk en qua niveau naar de PABO-kennisbases (vastgesteld door de Vereniging van Hogescholen) en de wettelijke bekwaamheidseisen leraar primair onderwijs, maar heeft een uitgesproken Academica-eigen focus. Vak en vakdidactiek, met name die van Taal, Rekenen en de zaakvakken, zijn leidend, alsmede algemene didactiek. Rekenen, taal en de zaakvakken vormen de basis van het leerplan van het primair onderwijs. Alles wat de leerlingen in het primair onderwijs verder leren op school is hiervan afhankelijk. Daarom zijn deze leergebieden zelf en de vakdidactiek ervan naast de elementaire onderwijs- en leerpsychologie de basis van het curriculum.

De inhoud en de aanpak van het programma worden voorts geïnspireerd en gevoed door de Academica-expertises en professionaliseringspraktijken op het terrein van duurzaam leiderschap, high performance teaching en kenniscurriculum-ontwikkeling. Hiermee vormt het programma een van de kern-initiatieven van Academica University of Applied Sciences.

Nieuwsgierig geworden?
Mw. Drs. Margareth de Wit
Bestuurder Academica University of Applied Sciences

m.dewit@academica-group.com

Dhr. Drs. J.P. Gaemers
Voorzitter College van Bestuur Stichting AMOS
jonne.gaemers@amosonderwijs.nl

Eerder bekeken opleidingen

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam