Skip to content
Terug naar overzicht

Een inspirerende reis naar Zuid-Afrika

MBA-studenten ontdekken duurzaamheid en leiderschap bij Stellenbosch Business School.
Academica
Auteur Academica
Laatst gewijzigd 19 augustus 2023
Twitter LinkedIn

De wereld is vol met prachtige plekken om te verkennen en te leren. En Zuid-Afrika is daarop geen uitzondering.

Tijdens ons MBA-programma Leadership in Sustainability zijn onze MBA-studenten afgereisd naar de Stellenbosch Business School in Zuid-Afrika. Deze reis was niet alleen een kans om een nieuw land te ontdekken, maar ook om waardevolle lessen te leren over duurzaam leiderschap.

In deze blog lees je over de lessen van onze professoren en wat onze MBA-studenten hebben gedeeld met ons en het thuisfront.


Een duurzame toekomst voor Zuid-Afrika
 

Ondanks de sombere economische cijfers en uitdagingen zoals stroomuitval, corruptie en protesten, waren onze studenten blij verrast door de vele duurzame initiatieven in het land. Ze bezochten onder andere het Sustainability Institute, waar ze hun perceptie van hun rol en impact als professionals herzagen. 


Dankzij een lezing van Jako Volschenk over de groene economie en een bezoek aan het splinternieuwe BMRI van de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van Stellenbosch University, kwamen onze studenten meer te weten over de inspanningen van Zuid-Afrika op het gebied van duurzaamheid en innovatie.
 


Tijdens het college van Professor Zweli werd er gesproken over het belang van waarden om ethische besluitvorming te waarborgen:

There is a relationship between ethics, values, and leadership. It is not just the content of what one believes is right and wrong but how one makes moral or ethical judgments. Ethical dilemmas often involve a choice between two “rights” rather than choices between what is right or wrong. Recent research has explored the interdependencies between effective leadership and particular value systems.

 

Prof Zweli Ndevu is een expert Public Leadership, HRM met specialisatie in Performance Management, Ethics, Public Participation and Local Government.

 

Leiderschap in een multiculturele wereld 

Naast duurzaamheid was leiderschap een belangrijk thema tijdens deze studiereis. Onze studenten kregen de gelegenheid om te luisteren naar een inspirerende lezing van Dr. Natasha Winkler-Titus over multiculturalisme en leiderschap. Hierdoor leerden ze hoe belangrijk het is om rekening te houden met culturele verschillen en om inclusief te zijn in je leiderschap in een steeds diversere wereld. 

Het belang van verhalen en de toekomst van Afrika 

Tijdens hun bezoek aan de Langa Township hoorden onze studenten verhalen uit de gemeenschap die hen hielpen om de realiteit en uitdagingen van het leven in Zuid-Afrika beter te begrijpen. Toekomstscenario's voor Afrika, gepresenteerd door Njeri Mwagiru, gaven hen inzicht in de mogelijke richtingen die het continent kan inslaan. 

 

Een onvergetelijke ervaring

Deze studiereis naar Zuid-Afrika was een onvergetelijke ervaring voor onze MBA-studenten. Ze keerden terug met nieuwe inzichten, ideeën en inspiratie om hun eigen carrières en gemeenschappen vorm te geven. Zoals Nelson Mandela ooit zei: "Het gaat er niet om waar je begint, maar hoe hoog je mikt dat bepaalt je succes." Onze studenten zijn klaar om hoog te mikken en een positieve impact te maken op de wereld. 

 MBA klassenfoto2023
Tom Bramsen - Senior Accountant Manager

Tjdens en na de studiereis bekroop bij mij ook steeds meer een gevoel van trots op het bedrijf waarvoor ik werk. Het laat voor mij zien dat een privaat bedrijf in staat is om te streven naar een positieve impact op alle stakeholders (en niet enkel de shareholders). En ook onderbouwd laat zien dit waar te maken en t.a.v. de resultaten transparant verantwoording wenst af te leggen aan externe toezichthouders. Ik vind dit ook een mooi voorbeeld dat past bij hetgeen aan bod kwam tijdens de colleges in Zuid Afrika. Dat er prachtige hoopgevende voorbeelden zijn van duurzame business modellen in de private sector waarbij de winst mede ten goede komt aan het collectief.Mitra Tebbe - Dermatoloog

Het is belangrijk dat de overheid en gezondheidszorgorganisaties zich blijven inzetten voor het verbeteren van de toegang tot gezondheidszorg in de arme wijken van Kaapstad en het aanpakken van gezondheidsrisico's en ongelijkheden. Als dermatoloog en voorzitter van de werkgroep duurzaamheid in het Jeroen Bosch ziekenhuis blijf ik in contact met mijn collega’s in Kaapstad om als artsen onderling van gedachten te wisselen.

 

Heeft deze blog je geïnspireerd om je horizon te verbreden en meer te leren over duurzaamheid en leiderschap? Overweeg dan om je aan te sluiten bij onze MBA-programma bij Academica University of Applied Sciences. Samen kunnen we werken aan een duurzamere en rechtvaardigere wereld voor iedereen. Download de brochure via de rode button.

Download de MBA brochure

Eerder bekeken opleidingen

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam