Skip to content
Terug naar overzicht

Gezichten van Academica - Bianca Bezemer

Bianca Bezemer volgt de Schoolleidersopleiding
Academica
Auteur Academica
Laatst gewijzigd 16 januari 2023
Twitter LinkedIn

Bianca Bezemer werkt als schoolleider bij basisschool Schinveld. Momenteel volgt ze bij Academica de Schoolleidersopleiding. Al 27 jaar werkt ze in het onderwijs, zowel voortgezet als primair. Twee jaar geleden besloot ze zich voornamelijk te richten op het primaire onderwijs, om zich in te zetten voor de kansengelijkheid van kinderen.

 

Met kwalitatieve lessen kunnen leerlingen alles leren.

 

Nieuwsheader SOES SO 2023 01 19 Gezichten Bezemer

 

Waarom ben je aan de Schoolleidersopleiding begonnen?

Nadat ik voor schooljaar 2021-2022 benoemd was tot schoolleider, wilde ik richting geven aan mijn nieuwe functie via de Schoolleidersopleiding bij Academica. Het bestuur waar ik werkzaam ben, heeft mij deze professionaliseringskans geboden. Door te groeien in deze rol hoop ik meer te kunnen betekenen voor leerlingen, juist in de startjaren van hun ontwikkeling. Hierbij wil ik een bijdrage leveren aan kwalitatief goed onderwijs, zodat er tevens aan kansengelijkheid gewerkt wordt. Tenslotte kunnen alle leerlingen alles leren.”

 

Wat voor belangrijke lessen neem je vanuit de opleiding mee?

Ik heb vooral geleerd om een lerende organisatie neer te zetten, een professionele leergemeenschap. Belangrijke pijlers daarbij zijn langetermijnvisie, effectief leiderschap, kwaliteit van medewerkers, open- en actiegerichtheid en continue verbetering en vernieuwing. Door vanuit deze visie te werken, ligt de focus op het leren van de kinderen. Samen in leerteams verbeteren we de onderwijskwaliteit elke dag, waarbij we successen samen vieren.”

 

Voor welke grote uitdaging in je werk heb je nu handvatten gekregen?

“Het bepalen van de visie van de school. Door het werken met een normatief kader bepaal je samen met je team de koers. Dit vertaalt zich in het Visiekwadrant, waarbij de visie op leren de belangrijkste pijler vormt. Hierbij staat het werken vanuit de cognitieve leertheorie centraal. Deze wetenschappelijk bewezen theorie laat zien dat het geheugen uit twee hoofdonderdelen bestaat: het werkgeheugen en het langetermijngeheugen. De leraar staat centraal, stuurt en beslist over opeenvolging van activiteiten in de les. Volgens Kirschner en zijn collega’s is ‘leren een verandering in het langetermijngeheugen’.”

 

Wat vind je van studeren bij Academica?

“Een professionele leergemeenschap opzetten gaat niet vanzelf, daar komen uitdagingen bij kijken die besproken worden bij Academica. De onderwijzers hebben mij geleerd gedegen analyses en een plan van aanpak te maken om die uitdagingen aan te gaan. Je wordt hierbij in je kracht gezet, want zoals bestuurder Margareth de Wit ook zegt: ‘Leiders die zich richten op het vergroten van hun kracht, worden effectiever in hun dynamiek met medewerkers en creëren hierdoor betere resultaten’. Als je wilt werken vanuit gedeeld leiderschap, een duidelijk visie met je team wilt ontwikkelen en vanuit bewezen wetenschappelijke literatuur aan de slag wil gaan, beveel ik Academica aan!”

 

Wat zou je mee willen geven aan nieuwe studenten?

“Wil je een verandering binnen je organisatie neerzetten? Zorg er dan voor dat je het gedachtegoed blijft delen met je teamleden en oog hebt voor iedere werknemer. Dit doe je vanuit inspirerend leiderschap, waarmee je elke dag voor impact zorgt. Dit komt doordat je in staat bent om krachtig en beeldend te communiceren en door te zorgen voor een emotionele verbinding met je medewerkers. Hierdoor creëer je bevlogenheid bij de werknemers en worden de organisatiedoelen beter bereikt.”

 

Ook de Schoolleidersopleiding volgen aan Academica? Klik op de button voor meer informatie!

 

Bekijk de Schoolleidersopleiding

Eerder bekeken opleidingen

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam