Skip to content
Terug naar overzicht

Managementboek Magazine: interview Margareth de Wit

Academica bestuurder Drs. Margareth de Wit MBA is door Managementboek.nl geïnterviewd over leiderschap en haar boek 'Making Shift Happen'.
Drs. Margareth de Wit MBA
Auteur Drs. Margareth de Wit MBA
Laatst gewijzigd 20 april 2023
Twitter LinkedIn
Hoe kan ik mijn mensen emotioneel besmetten

 

Mensen in een organisatie geven vaak ‘het systeem’ de schuld dat veranderingen niet mogelijk zijn. Margareth de Wit maakt in 'Making Shift Happen' een einde aan dat excuus. Haar motto: ‘Leiders moeten zorgen voor emotionele besmetting. Maar niet alleen formele leiders, iedereen kan impact creëren.’ Over shift en de essentie van de sweet spot.

'Making Shift Happen' is een boek over leiderschap. Met een tijdlijn van denkers als leidraad. Van Machiavelli en Peter Drucker tot Senge en Laloux. Je stelt dat we op een kantelpunt staan. Wat is dat kantelpunt?

Peter Senge sprak dertig jaar geleden al over de lerende organisatie. Hij was zijn tijd ver vooruit. Pas nu snappen we een beetje hoe dat werkt. Maar de tijd van control & command is nu echt voorbij. Het gaat anno 2020 om sense & respond. Begrijp ik als leider wat er aan de hand is? Heb ik genoeg sensitiviteit met mijn omgeving? En hoe kan ik er vervolgens mijn mensen ‘emotioneel besmetten’? Hoe krijg ik ze mee? Mensen hier in mijn bedrijf kunnen aan het tikken van mijn hakken horen hoe mijn stemming is. In Making Shift Happen roep ik de vraag op: kennen mensen zichzelf en de omgeving voldoende? Het kantelpunt is, dat de tijd van louter efficiency, sneller en beter voorbij is. Je bent niet meer goed als je aan je functieprofiel voldoet. Het gaat ook niet om goed maar om uitstekend. Grote instellingen falen omdat ze niet meer aansluiten bij wat nodig is. Vroeger ging ik met mijn moeder altijd naar de V&D. De mensen die er werkten wisten dat het niet meer ging bij V&D, maar er werd niet geluisterd. Er was geen sense & respond."

 

Lees het interview hier

Eerder bekeken opleidingen

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam