Skip to content

De school als Professionele Leergemeenschap

Een tweejarig schoolbreed teamtraject voor het ontwikkelen van leerteams in beginnende en gevorderde scholen die zich willen ontwikkelen naar een leergemeenschap.

Vraag naar de mogelijkheden
Onderwijsadvies
Alle opleidingen geheel evidence-informed NVAO-erkende opleider Beoordeeld met 8,3

In het kort

De school als Professionele Leergemeenschap (PLG) is een programma voor scholen die zich willen ontwikkelen tot een goed functionerende PLG. Dit is een school waarin teams structureel leren werken aan hun professionaliteit en aan de continue verbetering van de onderwijskwaliteit.

 

Dit programma biedt ondersteuning in de ontwikkeling naar een PLG op basis van wetenschappelijk onderzoek en jarenlange ervaring van inmiddels honderden scholen. In sessies werken teams aan hun kennisontwikkeling en leren werken in leerteams. In de leerteams richten docenten zich samen op het ontwikkelen van hun professionaliteit, vakmanschap en de verbetering van het onderwijsprogramma. In de sessies staan de methodieken van actieonderzoek, Lesson Study en datateam methodiek centraal.

 

Samen onderwijskwaliteit verbeteren

Als het gaat om de werkelijke verbetering van de onderwijspraktijk, is de leerkracht aan zet. Het is de morele plicht van onderwijsprofessionals om het altijd beter te willen doen. Goed onderwijs verzorgen is echter niet gemakkelijk en dat kunnen leerkrachten niet alleen. Een professionele en lerende organisatie is nodig om leerkrachten gezamenlijk de regie te laten voeren over het primaire proces, namelijk goed onderwijs verzorgen.

Vrijblijvend advies voor jouw school?

Vraag adviesgesprek aan

Inhoud

In het begin van dit teamtraject vindt de training Persoonlijk leiderschap en Teamdynamiek plaats, waarin de focus van deelnemers ligt om doelgericht leiding te geven aan de ontwikkeling. Het tonen van effectief leiderschap is namelijk een essentiële attitude binnen een PLG.

 

Daarnaast wordt gewerkt vanuit een stevige onderwijskundige basis die steeds door docenten wordt vertaald naar het handelend vermogen in de praktijk. Er worden geen kant-en-klare oplossingen geboden, maar kennis en strategieën die docenten in staat stellen om een gezamenlijke koers te varen. In leerteams wordt ieders professionele capaciteit optimaal benut om gedegen keuzes te maken op basis van wetenschappelijke inzichten, kritische reflecties en een gedeelde visie op goed onderwijs

Scholen die al verder zijn in hun ontwikkeling, kunnen in het gevorderdentraject ondersteund worden op zowel de onderwijskundige- als organisatiekundige kant van PLG-ontwikkeling. Het doel van dit traject is om de leerteams in de school te empoweren om meer regie te pakken op de ontwikkeling van het primaire proces.

 

Vanuit de onderwijskundige kant wordt het team ondersteund om een verdere verdiepingsslag te slaan op onderwerpen als toetsing, differentiatie, formatief handelen, rekenen en taal, etc. Deze onderwerpen kunnen op basis van de behoeftes van het team worden vastgesteld en behandeld.

De organisatiekundige kant zal zich vooral richten op hoe de leerteams zich verhouden in de governance van de school. Onderwerpen als de rol van de leerteamvoorzitter, functie van het Breed-MT en de adviserende rol van de leerteams richting de schoolleiding komen hierin aan bod.


Ervaring deelnemers

Een aantal woorden van onze deelnemers aan Academica en onze docenten.

 

Het traject heeft ons de woorden en taal verschaft om op een veilige en professionele wijze met elkaar in gesprek te kunnen gaan over ons handelen. […] Het effect op mij is dat ik diep dankbaar ben dat ik met dit team mag werken. Het geeft zoveel energie en zoveel mogelijkheden voor nu en in de toekomst. Het voelt alsof we vleugels hebben gekregen.

 

 

Bedankt voor al je kennis, begeleiding en inzet om ons als school en als professionals deze ontwikkeling door te laten maken
Heel erg bedankt voor de afgelopen 2 jaar. Ik heb er veel van opgestoken voor mijn dagelijkse handelen in de klas. Je hebt voor mij de theorie echt omgezet in praktisch handelen!

 

 

Ga vooral zo door! Erg leerzaam weer. Super bedankt voor alle kennis. Het heeft me echt doen groeien als leerkracht!”

 

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam