Skip to content

Effectief gedrag in de school

Leer een schoolbrede kwaliteitsaanpak en gedragscultuur ontwikkelen.

Download brochure Vrijblijvend advies
effectief-gedrag-in-de-school
Alle opleidingen geheel evidence-informed NVAO-erkende opleider Beoordeeld met 8,3

In het kort

In deze leergang geven wij inzicht in de eerste stappen om een rotsvaste gedragscultuur op te bouwen, zodat leerlingen kunnen leren en leerkrachten kunnen onderwijzen. Gedurende het programma krijg je handvatten om je eigen rol gerichte invulling te geven op het gebied van steengoed onderwijs & glasheldere gedragscultuur voor de niveaus van leerling, leraar en de school. 

Visie en cultuur

Gedrag op scholen is van vitaal belang. De schoolprestaties van kinderen in Nederland gaan achteruit omdat kinderen zich in de klas niet goed kunnen concentreren en niet effectief kunnen leren. Maar het gedrag in scholen vormgeven is moeilijk. We "snappen" dat er goede en betere manieren zijn om les te geven, om vragen te stellen, om een curriculum te structureren of een toets te maken. Maar gedragsmanagement voelt anders. Het is 'persoonlijk'. Iedere leraar heeft zijn eigen 'manier'. Of dat denken we toch.

Eigenlijk is gedrag zoals alles in de school. Er is een brede kennisbasis over hoe gedrag het best kan worden gestuurd: er zijn dingen die werken en dingen die niet werken. Leerkrachten kunnen leren hoe ze goed gedrag kunnen aanleren en kinderen kunnen leren hoe ze zich moeten gedragen. Zoals alles in scholen begint het met een visie en berust het op cultuur.

Over dit onderwerp hebben we een boek geschreven ‘Behaviour in the Classroom’. Klik hier voor meer informatie over het boek en het bestellen ervan.

Vrijblijvend advies voor jouw school?

Vraag adviesgesprek aan

Programma

De kerndocenten van de leergang zullen je meenemen door de landelijke ontwikkelingen, wetenschappelijke kijk en aanpak op de versterking van de onderwijskwaliteit alsook op een glasheldere gedragscultuur; “vertel leerlingen zich niet te gedragen, leer het hen!” Je krijgt daarnaast praktische handvatten aangereikt over het leren van leerlingen en leraren, het ontwikkelen van een schoolbrede kwaliteitsaanpak en hoe je een glasheldere gedragscultuur op een effectieve manier kunt coördineren.

Cruciaal is dat je de tools krijgt die nodig zijn om een schoolbrede gedragscultuur te maken, want als team bereik je dingen die individueel niet mogelijk zijn. Zodra binnen het schoolteam afspraken zijn gemaakt over visie, regels, routines en systemen, wordt jou getoond hoe je een observatie- en feedbackcultuur kunt ontwikkelen om deze visie op gedrag om te zetten in realiteit die elke dag in elke klas te zien is. 

 

Studiebelasting
De leergang is in een blended vorm opgezet, wat betekent dat er gebruik wordt gemaakt van een breed scala aan leermiddelen en bronnen om echte verandering teweeg te brengen. Uit onderzoek is gebleken dat effectieve professionele ontwikkeling plaatsvindt door middel van aanhoudende, reflectieve praktijk op de werkplek in plaats van op zichzelf staande workshops. Daarom hebben we een gemengde leergang ontwikkeld waarbij de 4 trainingsdagen met onze Academica-docenten worden ondersteund en gevolgd door zorgvuldig gepland zelfstandig werk, waaronder lezen, enquêtes en mogelijkheden voor reflectie. Na de startbijeenkomst wordt dit werk aangeboden op een online omgeving waar alle docenten van de school toegang toe hebben. Naast de 4 trainingsdagen bestaat het programma uit 32 uur online zelfstudie (8 uur per module)

Module 1 - Professionele cultuur

 • Definitie, oorzaken en gevolgen van ongewenst gedrag
 • Een professionele cultuur op basis van vertrouwen en respect opbouwen
 • Feedback geven en ontvangen
 • Normen, waarden en schoolcultuur (bewegen van module 2 tot module 1)
 • De macht van routines: voorkomen is beter dan genezen

Module 2 - De kracht van systemen

 • Regels, sancties en beloningen
 • Hoe gedrag aan te leren
 • De visie vertalen naar concrete acties in de praktijk
 • Ontwikkelen van eigen kijkwijzer voor observatie in de school
 • Coaching Leidende Coalitie


Module 3 - Relaties en hoge verwachtingen 

 • Observeren door Academica-docent a.d.h.v. zelf ontwikkelde kijkwijzer
 • Hoge verwachtingen van kinderen
 • Warm-strikt
 • Relaties versterken

 

Module 4 - Terugblikken en plannen voor de volgende stappen

 • Tweede observatie door Academica-docent en aan de slag met ontvangen feedback
 • Ouderbetrokkenheid
 • Omgaan met crises en de-escalatie
 • Hoe de vooruitgang te handhaven
 • Wat is de volgende stap?
Hartelijk dank voor alle informatie, op een zeer prettige manier gebracht. Veel inspiratie en tips om op het werk te gebruiken.

Docenten

Tom Bennett

Professor in Toegepaste Wetenschappen


Bij Academica richt Tom zijn onderzoek zich op gedrag in de klas en op school. Hij houdt toezicht op de ontwikkeling van de cursussen van Academica met betrekking tot gedrag en begeleidt scholen op specifieke vraagstukken. Tom is betrokken

bij de ontwikkeling van deze leergang.


Naast zijn werk bij Academica is Tom directeur en oprichter van ResearchED, auteur van vier boeken (waaronder Regie in de Klas) over lerarenopleiding en adviseert hij het Britse Ministerie van Onderwijs over nationaal gedragsbeleid, en is hij voorzitter van het panel Geestelijke Gezondheid in Scholen.

Sarah Dear

Kerndocent Schoolcultuur en Gedrag


Sarah is een gerespecteerde autoriteit op het gebied van ongelijkheid in kansen en expliciete instructie, evenals cultuurcreatie en effectief gedrag. Omdat ze leidinggevende functies heeft bekleed bij Michaela*, beschikt Sarah over onschatbare kennis over hoe ze zelfs de meest ongemotiveerde kinderen kan ondersteunen om zich te gedragen volgens de hoge verwachtingen van Michaela*, namelijk door middel van warme autoriteit en consistentie. 

Olivia Dear

Kerndocent Schoolcultuur en Gedrag


Olivia is een gerespecteerde autoriteit op het gebied van speciale educatieve behoeften en ouderbetrokkenheid, evenals cultuurcreatie en effectief gedrag. Als lid van het oorspronkelijke Michaela-team in 2014 heeft Olivia mede de visie van Michaela gecreëerd, inclusief het aanleren van uitstekend gedrag aan alle kinderen, ongeacht hun achtergrond, zodat ze de meest succesvolle versie van zichzelf kunnen worden. Olivia was de expert van de school op het gebied van speciale educatieve behoeften. 

Meer weten?

Lees onze brochure.


brochure downloaden

 

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam