Skip to content

High Performing Schools

Het High Performing Schools-programma (HPS) is een tweejarig wetenschappelijk onderbouwd veranderprogramma waarin scholen worden begeleid om goed en waardevol onderwijs te geven aan álle leerlingen.

Download brochure Vrijblijvend advies
schoolconcepten2-1
Alle opleidingen geheel evidence-informed NVAO-erkende opleider Beoordeeld met 8,3

In het kort

Het HPS-programma is voor schoolleiders en docenten in het primair en voortgezet onderwijs die een school willen creëren waarin álle leerlingen leren en waar het vakmanschap van de leerkracht centraal staat. Het programma bestaat uit 20 bijeenkomsten, verdeeld over 2 jaar, waarin de schoolleider en het deelnemend team de nodige kennis, begeleiding en strategieën krijgt aangeboden, zodat het veranderprogramma succesvol kan worden voltooid. 

 

Reeds 600 scholen hebben het HPS-programma gevolgd. Het HPS-netwerk ambieert om tweemaal per jaar samen te komen om ervaringen uit te wisselen en verder te professionaliseren.

De 10 basiskenmerken van HPS

  1. Een heldere en gedeelde visie.
  2. Hoge normen en verwachtingen voor álle leerlingen.
  3. Effectief Schoolleiderschap.
  4. Hoog niveau van samenwerking en communicatie.
  5. Curriculum, instructies en toetsen uitgelijnd met kerndoelen.
  6. Frequente controle op kwaliteit van het leren en lesgeven.
  7. Gerichte professionele ontwikkeling d.m.v. professionele leergemeenschappen.
  8. Ondersteunende leeromgeving.
  9. Hoge mate van ouder- en maatschappelijke betrokkenheid.
  10. Een academische cultuur die mensen inspireert en motiveert tot voortdurende reflectie.

HPS scholen in Nederland

Academica zet scholen op de kaart. Bekijk alle High Performing Scholen van Nederland. Welke zit bij jou in de buurt?

 

Vrijblijvend advies voor jouw school?

Vraag adviesgesprek aan

Over het programma

Inzichten uit de cognitieve psychologie laten zien dat intelligentie niet alleen erfelijk is, maar veel te maken heeft met de hoeveelheid intellectuele bagage die een kind vanuit huis meekrijgt. Het onderwijs zou dit moeten ondervangen en álle leerlingen goed onderwijs moeten bieden, ook leerlingen met een lagere sociaaleconomische status.


Daarnaast is er nog veel winst te halen in het innoverend en verbeterend vermogen van scholen. Er wordt nog weinig samengewerkt door onderwijsprofessionals en veel veranderingen en verbeteringen worden nog van boven opgelegd, in plaats van dat ze vanuit het onderwijzend personeel zelf komen. Vanuit deze overtuiging heeft Academica het programma ‘High Performing Schools’ (HPS) ontwikkeld.

 

Elke deelnemende school stelt een zogenaamd ‘leidende coalitie’ samen met daarin een schoolleider, teamleider(s), IB’er(s) en/of ambitieuze docenten. Dit team participeert actief in het proces en is daarmee een rolmodel voor anderen.

Resultaat
Dit veranderprogramma heeft als doelstelling jouw school tot een High Performing School te ontwikkelen. De focus ligt op het ontwikkelen van breed en hoog leerrendement, uitstekende docenten en excellente schoolleiders binnen een professionele schoolcultuur en leergemeenschap.

Je blijft je ook na afloop verder ontwikkelen door het bijwonen van onze AtSchool-netwerkbijeenkomsten.


Evidence-informed
Door onderzoek naar de best presterende scholen wereldwijd, aangevuld met wetenschappelijk onderzoek vanuit o.a. de cognitieve psychologie, sociologie en pedagogiek, weten we wat ervoor nodig is om een goed presterende school te worden; een school waar álle leerlingen tot buitengewone prestaties worden uitgedaagd.

OBS De Bienekebolders over HPS

Praktische informatie

Bijeenkomsten
Het programma bestaat uit 20 bijeenkomsten, verdeeld over 2 schooljaren. De bijeenkomsten zijn van 9-16 uur en vinden gemiddeld één keer per maand plaats.

Tijdens de bijeenkomsten staan steeds één of meerdere pijlers uit het werk van André de Waal centraal. Doormiddel van interactieve sessies word je meegenomen in de meest recente inzichten rond deze thema’s. Daarnaast maak je steeds de vertaalslag naar jouw eigen organisatie.

 

Locatie en data
De locatie en data worden in overleg bepaald. De bijeenkomsten kunnen op eigen locatie of bij Academica, in Amsterdam, plaatsvinden.

Onderzoek: meer leerwinst als HPS school

 

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam