Skip to content

Michaela Concept Schools

Tweejarig programma voor scholen waar (moeilijk) gedrag van leerlingen negatieve invloed heeft op de kwaliteit van het onderwijs en leerlingresultaten.

Download brochure Vrijblijvend advies
Michaela_Concept_Schools
Alle opleidingen geheel evidence-informed NVAO-erkende opleider Beoordeeld met 8,3

In het kort

Jouw school wordt in 2 jaar getransformeerd volgens het schoolconcept ‘The Michaela Way’. Michaela Concept Schools is een programma speciaal ontwikkeld voor scholen waarbinnen (moeilijk) gedrag van leerlingen dagelijks de boventoon voert en daardoor een negatieve invloed heeft op de kwaliteit van onderwijs en leerlingresultaten. Onze Michaela Concept School biedt leerlingen de kennis, vaardigheden en attitude om succesvol te worden in elke gewenste richting. Of dit nu een universitaire studie betreft, praktijkonderwijs of een andere richting.

 

Academica is de enige opleider in Nederland die dit unieke concept mag aanbieden. Hiervoor is een samenwerking opgezet met Katharine Birbalsingh, schoolleider van de Michaela Community School.

De pijlers van het Michaela schoolconcept

  • Kennis is toekomst: kennis staat centraal in het leren en het leven. Pas als leerlingen de juiste kennis hebben verworven, kunnen zij als volwaardige, democratische burgers deelnemen aan de maatschappij.
  • Zelfdiscipline is vrijheid: het (aan)leren van zelfdiscipline geeft leerlingen de kans om de regie te pakken over hun leven en toekomst, ondanks hun achtergrond of thuissituatie. We werken met leerlingen aan zelfdiscipline, zelfregulatie, volharding en geduld, zodat zij in allerlei omstandigheden weten hoe zich te gedragen.
  • Hoge verwachtingen van gedrag en leren van alle leerlingen: van alle leerlingen wordt hetzelfde gedrag en houding verwacht. Van iedere leerling wordt verwacht dat hij/zij hard werkt en samen zorgen wij ervoor dat geen enkele leerling achterloopt.
  • Oefening is de sleutel tot vaardigheid: door gerichte doelbewuste oefening en veel gestructureerde herhaling krijgen leerlingen de kans om een hoog niveau van vaardigheid in alle vakken te ontwikkelen.

Vrijblijvend advies voor jouw school?

Vraag adviesgesprek aan

Over het programma

Op een Michaela Concept School is er naast kennisontwikkeling, veel aandacht voor het aanleren van gedrag dat past binnen onze maatschappij. Om dit te realiseren, wordt op een Michaela Concept School een strak, transparant en duidelijk gedragsbeleid gehanteerd met herkenbare structureren en routines.

 

Vanaf het moment dat leerlingen voor de eerste keer de school binnenlopen, worden hoge verwachtingen gesteld. Deze verwachtingen gaan zowel over het leren als over hoe een leerling zich gedraagt in het gebouw, in de les, tegenover de docent, tegenover medeleerlingen, tijdens de lunch etc.

Een ander onderdeel van de Michaela Concept School is de wijze waarop het onderwijsaanbod wordt georganiseerd voor en door docenten. Het doel is om de werkdruk van docenten zoveel mogelijk te verlagen en daarmee te zorgen dat er zo effectief mogelijk kan worden lesgegeven.

Resultaat
Het doel van het programma is dat deelnemende scholen in snel tempo tot een eigen implementatie- en ontwikkelplan komen om hun eigen school(team) te transformeren volgens 'The Michaela Way'. Om het onderwijs zo effectief en efficiënt mogelijk te maken. 


Change-team
Elke school stelt een zogenaamd ‘change-team’ samen met daarin een schoolleider, teamleider(s), de IB’er(s) en/of ambitieuze docenten. Dit change-team bestaat uit 3-5 teamleden van een school en niet enkel de schoolleider. We verwachten van onze deelnemers een constructieve houding en eigenaarschap.

 

De lat ligt hoog, we vragen veel van deelnemers: doorzettingsvermogen, onderzoek, creativiteit, inzicht, reflectie, etc. Alle kwaliteiten die van een gewone leider een goede leider maken.

Beluister de aflevering over de Michaela Concept School van onze 10-minuten podcast 'Duiden met de Muijs' met prof. dr. Daniël Muijs.

 

 

Praktische informatie

Bijeenkomsten

Het programma bestaat uit 20 bijeenkomsten (waarvan 4 in Londen) en duurt 2 jaar. Gedurende het programma wordt de Michaela Community School in London tweemaal bezocht en worden cursisten getraind door o.a. schoolleider Katharine Birbalsingh, teamleiders en docenten van de school.

 

De bijeenkomsten in Nederland hebben het karakter van masterclasses waarin de focus ligt op het ontwikkelen van kennis over leren en gedrag, het leren organiseren, het ontwikkelen van uitstekende docenten en excellent (gedeeld) leiderschap binnen de eigen school. Tijdens deze bijeenkomsten wordt de focus gelegd op de implementatie van het Michaela onderwijsconcept en ontvangen de change-teams feedback op hun implementatieplan van verschillende experts.

 

Locatie en data
De locatie en data worden in overleg bepaald. De bijeenkomsten kunnen op eigen locatie of bij Academica, in Amsterdam, plaatsvinden.

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam