Skip to content

Professionele schoolcultuur ontwikkelen

Schoolleiding en teamleden worden getraind in het vormgeven van de visie op leren & gedrag. En de volledige uitvoering en implementatie hiervan.

Download brochure Vrijblijvend advies
IB2
Alle opleidingen geheel evidence-informed NVAO-erkende opleider Beoordeeld met 8,3

In het kort

Dit programma richt zich specifiek op het vormgeven van de gezamenlijke visie op leren & gedrag en de volledige uitvoering en implementatie hiervan. Schoolleiding en teamleden worden in dit programma getraind in het gezamenlijk vormgeven van visie op leren & gedrag.

 

Wanneer deze is vastgesteld, wordt de aandacht gericht op het handhaven van de gemaakte afspraken en daarmee de schoolbrede routines te verankeren in de schoolcultuur. Ieder teamlid is verantwoordelijk en dit vraagt van eenieder zowel eigenaarschap als gedeeld leiderschap. Daarnaast is de attitude van verantwoording naar elkaar en met elkaar, een voorwaarde.

Visie op leren en gedrag

Scholen worden steeds vaker uitgedaagd op het domein van gedrag; leerlingen vertonen grensoverschrijdend gedrag en dit heeft direct invloed op de onderwijskwaliteit en de leerresultaten van leerlingen. Het is, meer dan ooit, belangrijk een visie op leren en tegelijkertijd een visie op gedrag te ontwikkelen voor iedere school.

Vrijblijvend advies voor jouw school?

Vraag adviesgesprek aan

Inhoud

Een heldere visie op leren en (ook) op gedrag, maakt scholen sterk op alle vlakken. Maar pas wanneer een school(team) gezamenlijk dezelfde visie op leren en gedrag uitdraagt, heeft dit positieve invloed op de onderwijskwaliteit en op leerresultaten. Gedrag is namelijk een leerdoel, net als leren rekenen en schrijven, en niet iets wat tussendoor of erbij komt. Afspraken en routines over gedrag doen er dus toe!

 

Een aantal onderdelen uitgelicht:

  • Door het uitzetten van een cultuurscan in jouw organisatie wordt bepaald welke stappen als eerste gezet gaan worden naar een gedragen visie op Leren & Gedrag.
  • Vanuit een theoretisch kader worden gerichte keuzes gemaakt om voor de school een plan van aanpak te maken. Waar staan we en waar gaan we als school naartoe en wat is daarvoor nodig?
  • De bijeenkomsten richten zich ten eerste vooral op de visie. Vervolgens wordt deze vertaald naar concrete afspraken, zodat we werken aan een professionele leer- en gedragscultuur.
  • Hoe kan een nieuwe visie en cultuur het DNA vormen van de school, het team en de leerlingen?
  • Door een goede spreiding van de bijeenkomsten over het gehele schooljaar is het mogelijk om te werken aan het continu verbeteren.

Praktische informatie

Bijeenkomsten

Het programma bestaat uit 3 bijeenkomsten van 1 dag. 

 

Locatie en data
De locatie en data worden in overleg bepaald. De bijeenkomsten kunnen op eigen locatie of bij Academica, in Amsterdam, plaatsvinden.

 

Kosten 

Neem contact met ons op. 

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam