Skip to content

Besturen met Meerwaarde

Visieontwikkeling: duurzame schoolorganisaties in roerige tijden
 • Internationale topwetenschappers als sprekers
 • Evidence-informed onderwijsbestuur
 • Duurzame schoolontwikkeling
Persoonlijk advies?
Alle opleidingen geheel evidence-informed NVAO-erkende opleider Beoordeeld met 8,3

Onderwijsbestuur is een balansoefening. De bestuurder draagt direct verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van onderwijs maar werkt met autonome, indirect aanstuurbare onderwijsprofessionals; oriënteert zich lokaal maar legt nationaal verantwoording af; en bouwt aan een sterke besturing zodat de organisatie zo zelfstandig mogelijk kan opereren, maar moet juist de persoon-bestuurder inzetten om dat te bereiken. Bovendien hebben allerhande gebeurtenissen (meest recent het onderzoek van Nieuwsuur naar bestuurlijke belangenverstrengeling) het vertrouwen van de samenleving in de bestuurder en toezichthouder aan het wankelen gebracht. Modern onderwijsbestuur vraagt om steeds meer transparantie en integriteit om het vertrouwen weer te herstellen. Tussen deze conflicterende en hooggespannen verwachtingen evenwicht vinden vraagt van de bestuurder een sterke visie op onderwijs en onderwijsbestuur.

 

Besturen met Meerwaarde is er voor (aankomende) bestuurders die hun visie op onderwijsbestuur willen versterken. Onder leiding van internationale topwetenschappers op het gebied van onderwijswetenschap, bestuurskunde en leiderschap werk je in vijf dagen tijd naar een complete visie op onderwijsbestuur toe, en leg je de basis voor duurzame schoolontwikkeling binnen jouw organisatie. Als verdieping op de leergang wordt een studiereis naar Boston of Kaapstad georganiseerd.

 

Afronding van de leergang geeft toegang tot het Kwaliteitsnetwerk Duurzame Schoolontwikkeling, een unieke samenwerking tussen Academica University oas en ambitieuze onderwijsbesturen die vanuit een gedeelde visie verantwoordelijkheid nemen voor het leren van al hun leerlingen.

Download de brochure voor meer informatie over het programma, docenten, toelatingseisen en praktische informatie.

Besturen met Meerwaarde is ontwikkeld voor:

 • Bestuurders tot vijf jaar in het vak die hun visie op onderwijsbestuur willen versterken.
 • Schoolleiders die zich oriënteren op het vak van onderwijsbestuurder.

Het programma heeft een duur van 6 maanden, de omvang is 5 dagen en een studiereis.

Dag 1: Onderwijs en onderwijsbestuur
Het Nederlandse onderwijs verkeert in een complexe crisis en onderwijsbestuurders zijn aan zet om die crisis het hoofd te bieden. Daarvoor is kennis nodig van de oorsprong van de huidige wicked problems in het onderwijs. Onderwerpen: de hardnekkigheid van onderwijsmythes, deprofessionalisering van de leraar en de opkomst van governance.

 

Dag 2: De maatschappelijke opgave van het onderwijs
Sinds de jaren 90 wordt het onderwijs door de overheid nadrukkelijk gezien als oplosser van maatschappelijke problemen. In hoeverre kan of moet het onderwijs aan die verwachtingen voldoen? Specifieke casussen: kansenongelijkheid, inclusie, burgerschap.

 

Dag 3: Duurzame schoolontwikkeling
In Nederland bestaat een enorme diversiteit aan onderwijsconcepten. Tegelijk verschilt de kwaliteit van onderbouwing enorm. Om goede besluiten te kunnen nemen, moeten bestuurders de zin en onzin van onderwijsconcepten uit elkaar kunnen houden, en een organisatie inrichten die het onderwijs duurzaam verbetert.

 

Dag 4: Leidinggeven en veranderscenario’s
Schoolorganisaties zijn moeilijk bestuurbaar vanwege de professionele ruimte die leraren en schoolleiders nodig hebben voor hun werk. Tegelijk moeten schoolorganisaties veranderen om duurzaam goed onderwijs te geven. Van een bestuurder vraagt dat om persoonlijk leiderschap en sturing op basis van veranderscenario’s.

 

Dag 5: Data, dialoog en verantwoording
Schoolorganisaties verantwoorden zich verticaal naar de overheid. Het huidige decentrale bestel vraagt echter ook om horizontale verantwoording. De bestuurder is aan zet om die verantwoording vorm te geven op basis van data en dialoog met de relevante stakeholders. Specifieke casus: kwaliteitsnetwerk Duurzame Schoolontwikkeling.

 

Studiereis Boston of Kaapstad
Academica onderhoudt nauwe banden met topinstituten in Boston en Kaapstad. Als verdieping op enkele van de thema’s is het mogelijk deel te nemen aan een studiereis naar één van deze instituten. Aan deelname aan de studiereis is een meerprijs verbonden.

 

Aankomende bestuurders: meeloopdagen
Voor aankomende bestuurders organiseert Academica (op aanvraag) meeloopdagen met bestuurders die eerder aan Besturen met Meerwaarde hebben meegedaan. Idealiter vindt een deel van de meeloopdagen plaats vóór aanvang van de leergang, ter oriëntatie op het beroep.

Sprekers van het traject (onder voorbehoud): 

 • Prof. Orhan Agirdag: Hoogleraar pedagogische wetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven kroonlid Onderwijsraad, gastlector bij Academica University oas
 • Prof. Mirko Noordegraaf: Hoogleraar Publiek Management  aan de Universiteit Utrecht
 • Prof. Christine Rubie-Davies: Professor of Education aan de University of Auckland
 • Prof. Jim Heal: Professor of Evidence-Informed Education Leadership bij Academica University oas
 • Prof. Carl Hendrick: Professor of Evidence-informed Teaching and Learning bij Academica University oas
 • Drs. Margareth de Wit MBA: Bestuurder Academica University oas, Fellow Researcher Stellenbosch University
 • Drs. Pim Pollen MBA: Bestuurder Academica University oas, Expert Governance en Onderwijs

Na afronding van de leergang ontvangt de deelnemer een certificaat. De leergang geeft bovendien toegang tot het kwaliteitsnetwerk Duurzame Schoolontwikkeling, een unieke samenwerking tussen Academica University oas en ambitieuze onderwijsbesturen die vanuit een gedeelde visie verantwoordelijkheid nemen voor het leren van al hun leerlingen.

Nader te bepalen

Locatie
De bijeenkomsten vinden plaatsen op onze locatie in Amsterdam, nabij het Rijksmuseum. Het adres van Academica is Weteringschans 28, 1017 SG. Wij zijn zowel met het openbaar vervoer als met de auto goed bereikbaar. 

 

InCompany
Data & locatie voor InCompany studiedagen worden over in overleg ingepland. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

 

Bereikbaarheid Academica
Openbaar vervoer
Plan je reis naar Academica via 9292 of NS.

 

Vanaf Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid zijn we het snelst bereikbaar met metro 52. Na het uitstappen bij metrostation Vijzelgracht is het nog enkele minuten lopen naar Academica.

 

 • Vanaf Amsterdam Centraal: metro 52 richting Zuid. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit.
 • Vanaf Amsterdam Zuid: metro 52 richting Noord. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit.

 

Auto
Plan je reis naar Academica via Google Maps. In de omgeving zijn er bewaakte parkeergarages. Voordelig parkeren is mogelijk op P+R locaties, waarna de reis kan worden voortgezet met het openbaar vervoer. Wij adviseren de P&R RAI of P&R Noord. Metro 52 brengt je vanaf beide P&Rs naar de halte Vijzelgracht. Academica ligt op enkele minuten lopen van metrostation Vijzelgracht.

Kijk voor meer informatie over kosten en mogelijkheden op de website van de RAI.

Bestuurders tot vijf jaar in het vak of vijf jaar ervaring als schoolleider. Onderdeel van de aanmeldprocedure is een intakegesprek met de programmacoördinator.

De basisprijs voor Besturen met Meerwaarde bedraagt € 7.250, (vrijgesteld btw) en exclusief arrangementskosten (o.a. koffie/thee/lunch).

Meerprijs voor de studiereis Boston/Kaapstad is € 5.000.

Meld je eenvoudig en veilig aan in enkele minuten. Om je inschrijving succesvol te laten verlopen hebben we een aantal gegevens nodig. Na het klikken op onderstaande inschrijfknop kun je in 3 stappen je inschrijving voltooien.

Stap 1: Vul je contactgegevens in. Zo weten we wie je bent en hoe we je kunnen bereiken.
Stap 2: Vul de gegevens in die we nodig hebben voor het opstellen van een studieovereenkomst en het maken van jouw diploma of certificaat.
Stap 3: Controleer de gegevens en bevestig je inschrijving.

Na afronding van je inschrijving ontvang je binnen enkele minuten je studieovereenkomst op het door jou opgegeven e-mailadres. Bewaar deze goed.

We nemen op werkdagen binnen 48 uur contact met je op om je te verwelkomen bij Academica en uit te leggen wat je kan verwachten. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Dit programma is ook als incompanytraject beschikbaar. Zo is het mogelijk meerdere mensen van de school of stichting tegelijk en op eigen locatie op te leiden. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte.

Vrijblijvend adviesgesprek?

Eerder bekeken opleidingen

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam