Skip to content

Close Reading

Een verbeterde aanpak van begrijpend leesonderwijs, waarbij de resultaten omhoog zullen gaan.
  • Speciaal voor leraren, IB’ers en taalspecialisten
  • Leer hoe beter leesonderwijs werkt
  • En hoe je dit toepast in de klas
Inschrijven
Alle opleidingen geheel evidence-informed NVAO-erkende opleider Beoordeeld met 8,3

Download de brochure voor meer informatie over het programma, onderwerpen, docenten, deelnemersprofiel, toelatingseisen en praktische informatie.

 

 

Dit programma is geschikt voor leraren, IB’ers en taalspecialisten in het PO. In 4 bijeenkomsten leer je over de werking van het brein bij leren lezen. Daarnaast gaan we in op wat voor manieren je effectief leesonderwijs kan geven. Daarbij besteden we aandacht aan Close Reading, schrijven en discussiëren over teksten. Beter tekstbegrip staat in verband met een grote woordenschat en een brede achtergrondkennis. Hoe dit komt en hoe je dit kan samenvoegen in effectieve leeslessen leer je in deze leergang.

 

Wat levert dit programma mij op?

  • Je kan zelf lessen ontwerpen voor begrijpend lezen.
  • Je weet hoe het proces van leren lezen werkt.
  • Je weet waarom woordenschat en domeinkennis van belang zijn bij begrijpend lezen.
    Je kan effectieve schrijfopdrachten toevoegen om het tekstbegrip te vergroten.

Dit programma is geschikt voor leraren, IB’ers en taalspecialisten in het PO. In 4 bijeenkomsten leer je over de werking van het brein bij leren lezen.

Module 1 - Hoe leren kinderen lezen?
Hoe leren kinderen lezen en wat is het verschil met leren spreken? Je leert over het lezende brein. Daarna leer je wat Close Reading is en uit welke fases dit bestaat. Daarna ga je sessie 1 van Close Reading voorbereiden met een zelf meegenomen tekst.

Module 2 - Close Reading en schrijven
Het belang van woordenschat, domeinkennis en het zelf schrijven van teksten staat deze bijeenkomst centraal. Deze zaken hebben een grote invloed op tekstbegrip. Daarna ga je sessie 2 van Close Reading voorbereiden bij een zelf meegenomen tekst.

Module 3 - Stellen van vragen en aantekeningen maken
Leerlingen die (goede) aantekeningen maken, structureren zo de tekst. We staan ook stil bij het stellen van tekstgerichte vragen door de leerkracht. We bespreken meerdere werkvormen die je hierbij kan gebruiken. Daarna ga je sessie 2 van Close Reading van vorige week aanvullen en verbeteren en aanvullen met sessie 3.

Module 4 - Keuze van teksten
Het maken van een goede keuze van teksten is de belangrijkste stap bij het zelf voorbereiden van teksten. Je krijgt uitleg over hoe je goede teksten kiest. Daarna ga je een effectieve begrijpend leesles voorbereiden met verschillende werkvormen.

Komt deze opleiding in aanmerking voor subsidie?
Kijk onder "Studiekosten" om te zien welke mogelijkheden er zijn.

Is deze opleiding ook als InCompany traject beschikbaar?
Ja, Academica doet al haar opleidingen ook InCompany. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte.

 

Hoe gaat Academica om met COVID?
Academica University of Applied Sciences volgt de richtlijnen die door het RIVM voor Hogescholen zijn gesteld. De meest recente informatie tref je op de website van RIVM.

Alle lessen blijven op locatie plaatsvinden. Dit omdat wij de kwaliteit van het onderwijs zo goed mogelijk willen waarborgen. Wij vragen je om - als je thuis moet/wilt blijven in verband met klachten - in overleg met een medestudent te regelen dat je de les online kunt volgen. Via onze online leeromgeving MyAcademica kun je je medestudenten vinden.

Academica stelt zelftests beschikbaar. Deze zijn gratis verkrijgbaar bij het Student Service Center.

Nader te bepalen

Locatie
De bijeenkomsten vinden plaatsen op onze locatie in Amsterdam, nabij het Rijksmuseum. Het adres van Academica is Weteringschans 28, 1017 SG. Wij zijn zowel met het openbaar vervoer als met de auto goed bereikbaar. 

 

InCompany
Data & locatie voor InCompany studiedagen worden over in overleg ingepland. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

 

Bereikbaarheid Academica
Openbaar vervoer
Plan je reis naar Academica via 9292 of NS.

 

Vanaf Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid zijn we het snelst bereikbaar met metro 52. Na het uitstappen bij metrostation Vijzelgracht is het nog enkele minuten lopen naar Academica.

 

  • Vanaf Amsterdam Centraal: metro 52 richting Zuid. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit.
  • Vanaf Amsterdam Zuid: metro 52 richting Noord. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit.

 

Auto
Plan je reis naar Academica via Google Maps. In de omgeving zijn er bewaakte parkeergarages. Voordelig parkeren is mogelijk op P+R locaties, waarna de reis kan worden voortgezet met het openbaar vervoer. Wij adviseren de P&R RAI of P&R Noord. Metro 52 brengt je vanaf beide P&Rs naar de halte Vijzelgracht. Academica ligt op enkele minuten lopen van metrostation Vijzelgracht.

Kijk voor meer informatie over kosten en mogelijkheden op de website van de RAI.

De investering bedraagt €825 (vrijgesteld van BTW). Dit bedrag is exclusief arrangementskosten (o.a. lunch/koffie/thee).

Meld je eenvoudig en veilig aan in enkele minuten. Om je inschrijving succesvol te laten verlopen hebben we een aantal gegevens nodig. Na het klikken op onderstaande inschrijfknop kun je in 3 stappen je inschrijving voltooien.

Stap 1: Vul je contactgegevens in. Zo weten we wie je bent en hoe we je kunnen bereiken.
Stap 2: Vul de gegevens in die we nodig hebben voor het opstellen van een studieovereenkomst en het maken van jouw diploma of certificaat.
Stap 3: Controleer de gegevens en bevestig je inschrijving.

Na afronding van je inschrijving ontvang je binnen enkele minuten je studieovereenkomst op het door jou opgegeven e-mailadres. Bewaar deze goed.

We nemen op werkdagen binnen 48 uur contact met je op om je te verwelkomen bij Academica en uit te leggen wat je kan verwachten. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Dit programma is ook als incompanytraject beschikbaar. Zo is het mogelijk meerdere mensen van de school of stichting tegelijk en op eigen locatie op te leiden. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte.

Vrijblijvend adviesgesprek?

Eerder bekeken opleidingen

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam