Skip to content

Docentleergang Burgerschap MBO

Voor wie zelf kritisch en zakelijk MBO burgerschapsonderwijs wil maken en verzorgen, zonder afhankelijk te zijn van methoden.
 • Praktisch toepasbare know how in 7 dagen
 • Speciaal voor MBO leraren
 • Onder leiding van Dr. Piet van der Ploeg
Inschrijven
Alle opleidingen geheel evidence-informed NVAO-erkende opleider Beoordeeld met 8,3

Deze leergang is speciaal ontwikkeld voor MBO leraren die hun burgerschapsonderwijs willen verbeteren. Tijdens een leergang van 7 dagen krijg je hiervoor de kennis en vaardigheden aangereikt. Je ontwikkelt je eigen visie op burgerschap en leert onderwijs te maken dat studenten toerust om hun eigen burgerschap te vormen.
 
•    Met het oog op kritisch en zakelijk burgerschapsonderwijs. Niet moraliserend, niet persoonsvormend, niet gedragsvormend, maar toerustend met kennis en vaardigheden.
•    Met aandacht voor aansluiten op zowel niveau als beroep en werkveld.
•    Inclusief zelf ontwerpen van leeractiviteiten en toetsen.
 
Het volledige programma kunt je vinden onder het kopje programma.

•    Voor MBO leraren die hun burgerschapsonderwijs willen verbeteren, passend bij te verwachten nieuwe, aangescherpte wet- en regelgeving aangaande Burgerschap. 
•    Voor MBO leraren die voornemens zijn burgerschapsonderwijs te verzorgen.
•    Voor leraren die voornemens zijn burgerschapsonderwijs in het MBO te verzorgen.

Dag 1 - Wat is burgerschap? 
Je leert een eigen visie op burgerschap te vormen en jouw visie te verantwoorden. 
Je maakt kennis met wat burgerschap is volgens veranderend beleid en veranderende wet- en regelgeving. Je krijgt inzicht in de ruimte die opleidingen en docenten hebben om er zelf invulling aan te geven. Je leert burgerschap als afzonderlijk leergebied te onderscheiden en te karakteriseren en de relatie met andere leergebieden te bepalen. 
Je krijgt inzicht in mogelijkheden om burgerschapsvorming te integreren met beroepsvoorbereiding door te leren de verbanden tussen burgerschap en beroep te verkennen.

Dag 2 - Kerncomponent Participatie
Burgerschap in beroepsonderwijs houdt hoe dan ook in dat studenten toegerust worden voor medezeggenschap, dat wil zeggen: voor meedenken, meepraten en meebeslissen over maatschappelijke en publieke zaken en kwesties, met name beroeps- en werkveld-gerelateerde maatschappelijke en publieke zaken en kwesties. Hiervoor hebben studenten niet alleen een ruime hoeveelheid algemene en beroeps- en werkveld-specifieke kennis en vaardigheden nodig, maar ook oefening in onderzoeken, oordelen, discussiëren, met elkaar overleggen en samen besluiten nemen. Je leert welk onderwijs (inhoud, werkvormen enz.) hieraan kan bijdragen en je krijgt handvatten om zulk onderwijs voor te bereiden en te verzorgen.

Dag 3 - Kerncomponent Ethiek
Burgerschap in beroepsonderwijs houdt hoe dan ook in dat studenten vertrouwd worden met beroepsethiek en bedrijfsethiek. Je leert beroeps- en werkveld-relevante morele en politieke vragen en conflicten te identificeren en te vertalen lesstof en leeractiviteiten. 

Dag 4 - Kerncomponent Recht
Burgerschap in beroepsonderwijs houdt hoe dan ook in dat studenten kennis krijgen van recht. Je leert beroeps- en werkveld-relevante rechtelijke kaders en kwesties (wettelijke, grondwettelijke, grondrechtelijke, mensenrechtelijke etc.) te verkennen, te onderscheiden (naar status en functie) en te gebruiken in lesstof en leeractiviteiten. 

Dag 5 - Onderwijs- en leeractiviteiten
Je leert passende onderwijs- en leeractiviteiten te bedenken en te ontwerpen. 
Passend: zowel inhoudelijk, als qua niveau en qua beroepsperspectief. 
Je leert hierbij je eigen onderwijs te ontwikkelen, onafhankelijk van bestaande methoden en projecten, afgestemd op je eigen visie, op wat jouw studenten nodig hebben en waar zij belang in stellen, op hun niveau en op hun toekomstige beroep, rekening houdend met actualiteiten en aanknopend bij actuele discussies. 

Dag 6 (dagdeel) - Leerdoelen, leerplan en leerstof, toetsing deel 1
Je leert om op basis van je visie op burgerschap als leergebied specifieke leerdoelen te formuleren en op basis van de leerdoelen een leerplan samen te stellen en leerstof te kiezen. Je leert om formatief te handelen en summatief te toetsen als integraal onderdeel van de geplande leeractiviteiten.

Dag 7 (dagdeel) - Leerdoelen, leerplan en leerstof, toetsing deel 2
Je leert om op basis van je visie op burgerschap als leergebied specifieke leerdoelen te formuleren en op basis van de leerdoelen een leerplan samen te stellen en leerstof te kiezen. Je leert om formatief te handelen en summatief te toetsen als integraal onderdeel van de geplande leeractiviteiten.

De leergang wordt afgerond met een praktisch bruikbaar product:
Een eigen ontwerp van een cluster van leeractiviteiten inclusief de toetsing. 
Plus verantwoording van beide tegen achtergrond van de eigen visie en de opgedane kennis. 

Komt deze opleiding in aanmerking voor subsidie?
Kijk onder "Studiekosten" om te zien welke mogelijkheden er zijn.

Is deze opleiding ook als InCompany traject beschikbaar?
Ja, Academica doet al haar opleidingen ook InCompany. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte.

 

Hoe gaat Academica om met COVID?
Academica University of Applied Sciences volgt de richtlijnen die door het RIVM voor Hogescholen zijn gesteld. De meest recente informatie tref je op de website van RIVM.

Alle lessen blijven op locatie plaatsvinden. Dit omdat wij de kwaliteit van het onderwijs zo goed mogelijk willen waarborgen. Wij vragen je om - als je thuis moet/wilt blijven in verband met klachten - in overleg met een medestudent te regelen dat je de les online kunt volgen. Via onze online leeromgeving MyAcademica kun je je medestudenten vinden.

Academica stelt zelftests beschikbaar. Deze zijn gratis verkrijgbaar bij het Student Service Center.

Nader te bepalen

Data voor de bijeenkomsten van de aankomende leergang

 • Bijeenkomst 1: dinsdag 7 februari
 • Bijeenkomst 2:dinsdag 14 maart
 • Bijeenkomst 3: dinsdag 14 maart
 • Bijeenkomst 4: dinsdag 23 mei
 • Bijeenkomst 5 : dinsdag 4 juli
 • Bijeenkomst 6 (dagdeel): dinsdag 5 september
 • Bijeenkomst 7 (dagdeel): dinsdag 3 oktober

Locatie
De bijeenkomsten vinden plaatsen op onze locatie in Amsterdam, nabij het Rijksmuseum. Het adres van Academica is Weteringschans 28, 1017 SG. Wij zijn zowel met het openbaar vervoer als met de auto goed bereikbaar. 

 

InCompany
Data & locatie voor InCompany studiedagen worden over in overleg ingepland. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

 

Bereikbaarheid Academica
Openbaar vervoer
Plan je reis naar Academica via 9292 of NS.

 

Vanaf Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid zijn we het snelst bereikbaar met metro 52. Na het uitstappen bij metrostation Vijzelgracht is het nog enkele minuten lopen naar Academica.

 

 • Vanaf Amsterdam Centraal: metro 52 richting Zuid. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit.
 • Vanaf Amsterdam Zuid: metro 52 richting Noord. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit.

 

Auto
Plan je reis naar Academica via Google Maps. In de omgeving zijn er bewaakte parkeergarages. Voordelig parkeren is mogelijk op P+R locaties, waarna de reis kan worden voortgezet met het openbaar vervoer. Wij adviseren de P&R RAI of P&R Noord. Metro 52 brengt je vanaf beide P&Rs naar de halte Vijzelgracht. Academica ligt op enkele minuten lopen van metrostation Vijzelgracht.

Kijk voor meer informatie over kosten en mogelijkheden op de website van de RAI.

De investering bedraagt €3.150 (vrijgesteld van BTW). Dit is exclusief arrangementskosten (o.a. lunch/koffie/thee).

Meld je eenvoudig en veilig aan in enkele minuten. Om je inschrijving succesvol te laten verlopen hebben we een aantal gegevens nodig. Na het klikken op onderstaande inschrijfknop kun je in 3 stappen je inschrijving voltooien.

Stap 1: Vul je contactgegevens in. Zo weten we wie je bent en hoe we je kunnen bereiken.
Stap 2: Vul de gegevens in die we nodig hebben voor het opstellen van een studieovereenkomst en het maken van jouw diploma of certificaat.
Stap 3: Controleer de gegevens en bevestig je inschrijving.

Na afronding van je inschrijving ontvang je binnen enkele minuten je studieovereenkomst op het door jou opgegeven e-mailadres. Bewaar deze goed.

We nemen op werkdagen binnen 48 uur contact met je op om je te verwelkomen bij Academica en uit te leggen wat je kan verwachten. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Dit programma is ook als incompanytraject beschikbaar. Zo is het mogelijk meerdere mensen van de school of stichting tegelijk en op eigen locatie op te leiden. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte.

Vrijblijvend adviesgesprek?

Eerder bekeken opleidingen

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam