Skip to content

Docentleergang Burgerschap MBO

Voor wie zelf kritisch en zakelijk MBO burgerschapsonderwijs wil maken en verzorgen, zonder afhankelijk te zijn van methoden.
  • Onderwezen door onderzoekers van de Werkplaats Burgerschap.
  • Continue wisselwerking tussen theorie, visie en praktijk.
  • All-in-one: controversiële onderwerpen, pedagogisch partnerschap, kritisch denken en een brede kennisbasis.
Inschrijven
Alle opleidingen geheel evidence-informed NVAO-erkende opleider Beoordeeld met 8,3

Deze leergang is speciaal ontwikkeld voor MBO leraren die hun burgerschapsonderwijs willen verbeteren. Tijdens een leergang van 5 dagen krijg je hiervoor de kennis en vaardigheden aangereikt. Je ontwikkelt je eigen visie op burgerschap en leert samen met studenten onderwijs te ontwikkelen dat studenten toerust om hun eigen burgerschap te vormen.

 

  • Met het oog op kritisch en zakelijk burgerschapsonderwijs. Niet moraliserend, niet persoonsvormend, niet gedragsvormend, maar toerustend met kennis en vaardigheden.
  • Met aandacht voor aansluiten op zowel niveau als beroep en werkveld.
  • Aandacht voor kritisch denken, actualiteit en controversiële onderwerpen.
  • Inclusief zelf ontwerpen van leeractiviteiten en toetsen.

 

Het volledige programma kun je vinden onder het kopje programma. 

Deze leergang is voor alle (aankomend) burgerschapsdocenten op het MBO die hun burgerschapsonderwijs willen verbeteren, passend bij te verwachten nieuwe, aangescherpte wet- en regelgeving aangaande Burgerschap. Voor docenten die samen met studenten, kritisch, zakelijk en inclusief burgerschapsonderwijs willen realiseren. Docenten die burgerschapsonderwijs willen maken dat past bij het toekomstig beroep van de studenten.

Bijeenkomst 1: Wat is burgerschap? 

Je leert een eigen visie op burgerschap te vormen en jouw visie te verantwoorden.  

Je maakt kennis met wat burgerschap is volgens veranderend beleid en veranderende wet- en regelgeving. Je krijgt inzicht in de ruimte die opleidingen en docenten hebben om er zelf invulling aan te geven. Je leert burgerschap als afzonderlijk leergebied te onderscheiden en te karakteriseren en de relatie met andere leergebieden te bepalen.  

Je krijgt inzicht in mogelijkheden om burgerschapsvorming te integreren met beroepsvoorbereiding door te leren de verbanden tussen burgerschap en beroep te verkennen.
 

Bijeenkomst 2: Kennisbasis: Ethiek, recht en participatie 

Burgerschap in beroepsonderwijs houdt hoe dan ook in dat studenten vertrouwd worden met vragen rondom ethiek, recht en participatie. Je leert beroeps- en werkveld-relevante morele en politieke vragen en conflicten te identificeren, beroeps- en werkveld-relevante rechtelijke kaders en kwesties (wettelijke, grondwettelijke, grondrechtelijke, mensenrechtelijke etc.) te verkennen en je leert hoe studenten toegerust kunnen worden voor medezeggenschap. Daarnaast leer je hoe je dit kunt vertalen naar lesstof en leeractiviteiten. 

Bijeenkomst 3: Betekenisvolle participatie: pedagogisch partnerschap en inclusiviteit 

Je leert over het vragen rondom in- en uitsluiting, gelijkheid, diversiteit en de relatie van deze vragen met het burgerschapsonderwijs. Daarnaast leer je hoe je door middel van pedagogisch partnerschap met je studenten samen kunt bouwen aan het burgerschapsonderwijs. 

Bijeenkomst 4: Moerassituaties: kritisch denken, actualiteit en gevoelige onderwerpen 
In deze bijeenkomst kijken we naar hoe de actualiteit het burgerschapslokaal in komt. We zullen onderzoeken hoe je moerassituaties, situaties waar niet alleen onduidelijk is wat een oplossing is maar ook wat het probleem is, kunt behandelen in de klas.

 

Online zelfstudie: Leerdoelen, leerplan en leerstof, toetsing ( deel 1 en deel 2)
Je leert om op basis van je visie op burgerschap als leergebied specifieke leerdoelen te formuleren en op basis van de leerdoelen een leerplan samen te stellen en leerstof te kiezen. Je leert om formatief te handelen en summatief te toetsen als integraal onderdeel van de geplande leeractiviteiten. In deel 1 leggen we hiervoor de basis, in deel 2 ga je specifiek je werken aan je eigen praktijk. 

Bijeenkomst 5: Afronding en afsluiting 

Is deze opleiding ook als InCompany traject beschikbaar? 

Ja, Academica doet al haar opleidingen ook InCompany. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte. 

Is er aandacht voor het ontwikkelen van burgerschapsonderwijs? 

Ja, zowel in de praktische als in een aantal andere bijeenkomsten is er aandacht voor het ontwerpen van onderwijs. 

Wordt er gebruikgemaakt van een burgerschapsmethode? 

Nee, je leert eigen onderwijs ontwikkelen. Burgerschapsmethodes vinden wij ondermaats, voor onderbouwing zie Op naar (echt) economisch burgerschap (van der Meiden, Van Riet, 2021).

Nader te bepalen

Locatie
De bijeenkomsten vinden plaatsen op onze locatie in Amsterdam, nabij het Rijksmuseum. Het adres van Academica is Weteringschans 28, 1017 SG. Wij zijn zowel met het openbaar vervoer als met de auto goed bereikbaar. 

 

InCompany
Data & locatie voor InCompany studiedagen worden over in overleg ingepland. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

 

Bereikbaarheid Academica
Openbaar vervoer
Plan je reis naar Academica via 9292 of NS.

Vanaf Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid zijn we het snelst bereikbaar met metro 52. Na het uitstappen bij metrostation Vijzelgracht is het nog enkele minuten lopen naar Academica.

De investering bedraagt €2450 (vrijgesteld van BTW). Dit is exclusief arrangementskosten (o.a. lunch/koffie/thee). 

Meld je eenvoudig en veilig aan in enkele minuten. Om je inschrijving succesvol te laten verlopen hebben we een aantal gegevens nodig. Na het klikken op onderstaande inschrijfknop kun je in 3 stappen je inschrijving voltooien.

Stap 1: Vul je contactgegevens in. Zo weten we wie je bent en hoe we je kunnen bereiken.
Stap 2: Vul de gegevens in die we nodig hebben voor het opstellen van een studieovereenkomst en het maken van jouw diploma of certificaat.
Stap 3: Controleer de gegevens en bevestig je inschrijving.

Na afronding van je inschrijving ontvang je binnen enkele minuten je studieovereenkomst op het door jou opgegeven e-mailadres. Bewaar deze goed.

We nemen op werkdagen binnen 48 uur contact met je op om je te verwelkomen bij Academica en uit te leggen wat je kan verwachten. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Dit programma is ook als incompanytraject beschikbaar. Zo is het mogelijk meerdere mensen van de school of stichting tegelijk en op eigen locatie op te leiden. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte.

Vrijblijvend adviesgesprek?

Eerder bekeken opleidingen

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam